Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μεγάλο συλλαλητήριο στο Λονδίνο

17 Νοέμβρη στο Λονδίνο

Επίδειξη της δύναμής του έκανε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της Μεγάλης Βρετανίας με την πανεθνική διαδήλωση που κάλεσαν το Stand Up To Racism και το Unite Against Fascism το περασμένο Σάββατο 17 Νοέμβρη στο Λονδίνο. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για ώρες τους κεντρικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ρατσιστικές πολιτικές που στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 40.000 διαδηλωτές, εργαζόμενους, φοιτητές και νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες. Αναμέσά τους βρίσκονταν συνδικαλιστές/ίστριες, μέλη του Εργατικού Κόμματος, Βραζιλιάνοι/ες, Μουσουλμάνοι/ες, δημοτικοί σύμβουλοι, Παλαιστίνιοι/ες αγωνιστές/ίστριες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Socialist Worker, ήταν μια μαζική και ενωτική πορεία, “ένα δυνατό δείγμα της αποφασιστικότητας να αντισταθούμε στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό”. “Πες το δυνατά, πες το καθαρά – οι πρόφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ” και “Τόμι Ρόμπινσον άντε στο διάολο και πάρε μαζί σου και τα ναζίδια φιλαράκια σου” ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στο επίκεντρο ήταν η μάχη ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών σε όλο τον κόσμο. “Για πρώτη φορά έχουμε την εκλογή φασιστών στη Βραζιλία”, δήλωσε στο Socialist Worker η Νάρα που συμμετείχε στο μπλοκ Βραζιλιάνοι Ενάντια στο Φασισμό, “Οι ηγέτες της Αριστεράς και οι άλλοι αγωνιστές διώκονται όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Είναι πολύ ανησυχητικό”. “Είμαι από τη Βραζιλία όπου μόλις εκλέχτηκε ο Μπολσονάρο”, συμπλήρωσε η Μαρία Μόρις, “Είναι ένας θρησκευτικός φονταμενταλιστής, ένας ρατσιστής, ένας ομοφοβικός. Είναι ο δικός μας Τραμπ. Πρέπει να παλέψουμε αυτούς τους ανθρώπους παντού”. “Πολλοί φίλοι μου έχουν υποστεί ρατσισμό”, δήλωσε η Ντάνυ από το ανατολικό Λονδίνο που συμμετείχε στην πορεία για αλληλεγγύη στους μουσουλμάνους και ενάντια στην ισλαμοφοβία. “Μία φίλη πήγαινε τα παιδιά της στο σχολείο και κάποιος προσποιήθηκε ότι τα σημαδεύει με ένα όπλο. Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τους μετανάστες – είναι μέρος της οικογένειάς μου”.

Συνδικάτα

Η οργανωμένη συμμετοχή των συνδικάτων με τα πανό τους ήταν εντυπωσιακή. Ο Ρικάρντο Λα Τόρε, περιφερειακός γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών δήλωσε: “Έχουμε μεγάλη αντιρατσιστική δράση στην Ένωση γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε μια περήφανη παράδοση αντίστασης. Οι φασίστες λένε ότι οι υπηρεσίες είναι άσχημες και οι μισθοί χαμηλοί λόγω των μεταναστών. Βρισκόμαστε σε αρκετές διαμαρτυρίες για να ξέρουμε ότι δεν είναι ο Πολωνός υδραυλικός ή οι Μουσουλμάνοι υπεύθυνοι - είναι οι πολιτικές των Συντηρητικών. Το να τους επιτρέπουμε να μας χωρίζουν με το ρατσισμό μας αποσπά από τα πραγματικά ζητήματα”.

Δύο Ρομά διαδηλωτές δήλωσαν επίσης ότι συμμετείχαν στην πορεία “για να διαμαρτυρηθούμε για το ρατσισμό ενάντια στους Ρομά και τους τσιγγάνους. Είμαστε η πιο κυνηγημένη φυλή στον κόσμο. Εκατομμύρια από εμάς πέθαναν στο Ολοκαύτωμα”. Η Μπέκι, μαθήτρια από το Γιορκ κάλεσε σε άμεση δράση: “Η ακροδεξιά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι τώρα κι όχι αργότερα. Ο κόσμος δεν πρέπει απλά να περιμένει την επόμενη κυβέρνηση για να αλλάξει τα πράγματα”. 

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν συνδικαλιστές όπως ο Mark Serwotka, γενικός γραμματέας του συνδικάτου PCS, ο Matt Wrack από την ένωση FBU των πυροσβεστών, ο Kevin Courtney, γενικός γραμματέας της ένωσης ΝΕU και ο γενικός γραμματέας του Unite, Len McCluskey. Μήνυμα υποστήριξης έστειλε και η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ.

 Ο Weyman Bennett, ένας από τους συντονιστές του Stand Up To Racism, είπε: “Έχουμε ένα καθήκον. Σταματήσαμε τον Τόμι Ρόμπινσον την τελευταία φορά και θα τον σταματήσουμε ξανά. Αυτοί έχουν το Μπολσονάρο, τον Τραμπ και το AfD στη Γερμανία. Αλλά εμείς έχουμε μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Ενότητα και αλληλεγγύη για να τους νικήσουμε”.

Η εφημερίδα Socialist Worker κλείνει το ρεπορτάζ δηλώνοντας: “Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας στο Εργατικό Κόμμα που έχει πολύ κακή παράδοση στην αντιμετώπιση του ρατσισμού όταν είναι κυβέρνηση και πολλές φορές και όταν είναι στην αντιπολίτευση. Για να ξηλώσουμε τη σαπίλα του ρατσισμού πρέπει να απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό”.

Το μπλοκ των “Βραζιλιάνων ενάντια στο φασισμό”