Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όλοι στο Εφετείο 26Ν για τη δεύτερη δίκη Λουκμάν

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στις 9πμ, στο Εφετείο Αθηνών μας καλούν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα”. Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η ισόβια καταδίκη των δυο ναζί δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η δίκη των οποίων ξεκινά την ίδια μέρα σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη θα γίνει παρουσία του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν, που έρχεται με τη στήριξη των συνδικάτων στην Αθήνα για να καταθέσει. Μάρτυρες κατηγορίας είναι επίσης ο Δημήτρης Χριστόπουλος, προέδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, η Μαρία Κουβέλη, πρώην πρόεδρος του ΣΕΜ Αθήνας και ο Παναγιώτης Δημητράς από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Μετανάστης εργάτης

Ο Σαχζάτ Λουκμάν, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 επί της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, από τον 29χρονο πυροσβέστη Χρήστο Στεργιόπουλο και τον 25χρονο Διονύση Λιακόπουλο. Οι δύο δολοφόνοι επέβαιναν σε μηχανάκι οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια «πεταλούδα» και επιτέθηκαν στον 27χρονο Λουκμάν ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του στη Λαϊκή. Τον σκότωσαν με 7 μαχαιριές στην καρδιά και στην πλάτη και τον παράτησαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κινητοποίηση αυτοπτών μαρτύρων οδήγησε στη σύλληψη των δραστών λίγο αργότερα στην περιοχή του Συντάγματος, ακόμα οπλισμένους, να κάνουν, όπως είχε πει η ίδια η εισαγγελέας πρωτόδικα, “το γύρο του θριάμβου”. Στα σπίτια τους βρέθηκε το κλασικό χρυσαυγίτικο οπλοστάσιο καθώς και προεκλογικό υλικό της ναζιστικής οργάνωσης.

Η δίκη των δύο χρυσαυγιτών (που είναι σήμερα ανάμεσα στους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη) ξεκίνησε στις 18 Δεκέμβρη 2013. Μετά από τέσσερις μήνες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε τους δύο δολοφόνους χρυσαυγίτες σε ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά σε ελληνικό δικαστήριο το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Η καταδίκη τους οδήγησε και στη συγκρότηση του Τμήματος Καταπολέμησης της ρατσιστικής βίας της Αστυνομίας. Η απόφαση του Εφετείου τώρα θα αποτελέσει σημαντικό υλικό που θα προσκομιστεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ΚΕΕΡΦΑ απευθύνει επείγουσα έκκληση στήριξης και ενίσχυσης της καμπάνιας για τη δικαίωση του Σαχζάτ Λουκμάν, για να μην πέσουν στα μαλακά οι ναζί δολοφόνοι του Πακιστανού εργάτη. Όπως αναφέρει: «Τα δικαστικά έξοδα, τα εισιτήρια από το Πακιστάν καθώς και τα έξοδα της καμπάνιας ενημέρωσης με έντυπο υλικό έχουν αναλάβει η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η Ενότητα και ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ. Σας καλούμε να ενισχύσετε άμεσα ώστε να δώσουμε αποτελεσματικά αυτή την δικαστική μάχη. Θα δοθούν σχετικά παραστατικά για τα έξοδα.

Ο λογαριασμός της ΚΕΕΡΦΑ για τις ενισχύσεις με την ένδειξη “Εφετείο Σαχζάτ Λουκμάν” είναι ο εξής: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 167/470832-65, IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265 ΚΩΔ. SWIFT ETHNGRAA».