Εργατικό κίνημα
“Εργολαβικοί” ΔΕΣΦΑ: Πετυχημένη απεργία

16/11, Απεργοί της ΔΕΣΦΑ έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

Πάνω από 90% συμμετοχή είχε η 24ωρη απεργία που οργάνωσαν την Παρασκευή 16/11 οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΣΦΑ. Μόνο το προσωπικό ασφαλείας από τη μεριά των εργολαβικών μπήκε για δουλειά στους Κήπους του Έβρου, στο Σιδηρόκαστρο, στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στα Φάρσαλα, στο Πάτημα της Ελευσίνας, στη Ρεβυθούσα, στο Σπαθοβούνι της Τρίπολης. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) πραγματοποιώντας την πρώτη του 24ωρη απεργία έστειλε δυνατό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, διεκδικώντας άμεση μονιμοποίηση για όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΣΦΑ που εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκονται όμηροι των συμβάσεων έργου και των εργολαβικών εταιριών. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΣΦΑ ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο απεργιακό βήμα στις 28 Νοέμβρη στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ. 

Στην μαζική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά της ΔΕΣΦΑ στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, πάνω από 150 εργαζόμενοι και συμπαραστάτες τόνισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει απάντηση στο δίκαιο αίτημα των εργολαβικών εργαζόμενων της ΔΕΣΦΑ για μονιμοποίηση.

“Ξεκινήσαμε έναν δίκαιο αγώνα που θα τον πάμε μέχρι τέλος για να επιβάλουμε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πραγματικότητα. Ζητάμε πολιτική λύση με νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου”, τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΣΕΦΑ Μαρία Κοτρώνη.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές που πήραν το λόγο στην συγκέντρωση. Για τον κοινό αγώνα που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενέργειας, Παναγιώτης Κοντουσιάδης, που προανήγγειλε κοινές κινητοποιήσεις στον κλάδο. “Η εργολαβοποίηση είναι κύριο θέμα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως το ΕΚΑ θα εγγράψει το σωματείο των εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ στο δυναμικό του για καλύτερο συντονισμό και κάλυψη. “Στις επόμενες κινητοποιήσεις θα πάμε μαζί”, τόνισε ο Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του Σωματείου των εργολαβικών στα ΕΛΠΕ, ενώ η Νικολέτα Αθανασοπούλου, πρόεδρος του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στη συνολικότερη αναδιάρθρωση που επιχειρείται στο χώρο της ενέργειας με επόμενο βήμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. 

“Η εργολαβοποίηση πάει χέρι χέρι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως αν συντονιστούμε και στοχεύσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Είμαστε πάνω από 1.000 άτομα στο Φυσικό Αέριο. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά”, ανάφερε η πρόεδρος των εργολαβικών της ΔΕΠΑ καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε νέα απεργία στις 28 Νοέμβρη. 

Συμπαράσταση

“Είμαι επικουρικός γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματά, δηλαδή είμαι συμβασιούχος, και έρχομαι κατευθείαν από εφημερία”, ανέφερε ο Χρίστος Αργύρης από το Συντονιστικό Νοσοκομείων που έφερε μαζί του ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ από τα ΔΣ των νοσοκομείων Αγ. Σάββας, Αττικό και Γεννηματάς. “Χτες πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ πήραν τρίτο χρόνο παράταση στην εργασία τους. Γιατί; Γιατί απεργήσανε μαζικά στις 10 Οκτώβρη και στις 14 Νοέμβρη. Το συμπέρασμα; Κάνεις απεργίες, κλιμακώνεις και κερδίζεις. Ο αγώνας μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι ολόϊδιος με το δικό σας. Με τη δουλειά μας καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους. Στις 28 Νοέμβρη όλοι μαζί ξανά στο δρόμο”, ανέφερε ο Χ. Αργύρης που καταχειροκροτήθηκε.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυναν επίσης η Ειρήνη Φωτέλη από το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Σταύρος Χρηστίδης από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ο Νίκος Σμπαρούνης εκ μέρους του Σωματείου των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και η Γιώτα Λαζαροπούλου πρόεδρος των εργαζόμενων της πρ. ΕΘΝΟDATA.

“Η σημερινή σας απεργία στέλνει μήνυμα αγώνα και ελπίδας σε δεκάδες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Σαν Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια στεκόμαστε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις. Σε όλους τους χώρους, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα. Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε και σήμερα κάνετε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση ο Τάσος Αναστασιάδης υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

Λίγο αργότερα οι απεργοί υπερψήφισαν ομόφωνα το ψήφισμα της συγκέντρωσης και βγήκαν στη Μεσογείων για να διαδηλώσουν σε μια μαραθώνια πορεία μέχρι το υπουργείο Ενέργειας στο ύψος της Κατεχάκη. “Τέρμα πια στην κοροϊδία, μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία” και “Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι”, ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ που μέσα στο κρύο με τις σημαίες και τα πανό τους κατηφόρησαν τη Μεσογείων. “Ποτέ ξανά φασισμός” ήταν το σύνθημα που ακούστηκε λίγο αργότερα έξω από τα γραφεία των ναζί της Χρυσής Αυγής. 

Όταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο εκπρόσωποι του σωματείου ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να εκφράσουν το αίτημά τους και να καταθέσουν το ψήφισμα της απεργίας τους.

 Μια μέρα μετά, εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ με το απεργιακό πανό τους πορεύτηκαν μαζί με τους χιλιάδες νεολαίους και εργαζόμενους που βγήκαν στο δρόμο στη μεγαλειώδη διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

“Χτες απεργούσαμε διεκδικώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα από μια ανάλγητη εργοδοσία που για 20 και 25 χρόνια μας κρατάει όμηρους. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας με τους δεκάδες χιλιάδες που βγήκαν στο δρόμο θυμίζοντας πως το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία και τα συνθήματα του Νοέμβρη του '73 είναι επίκαιρα. Παίρνουμε έμπνευση από την εξέγερση του '73 και συνεχίζουμε τους αγώνες μας με μεγαλύτερη ορμή για να κερδίσουμε αξιοπρέπεια στην εργασία μας και στη ζωή μας. Για μια κοινωνία που θα λειτουργεί για τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών”, ανέφερε στην ΕΑ ο Γιώργος Φάραντος εργολαβικός εργαζόμενος στη ΔΕΣΦΑ που διαδήλωνε και τις δυο μέρες με το πανό του σωματείου του.