Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες σχολείων: Μονιμοποίηση, τώρα!

20/11, Δεύτερη μέρα απεργίας των καθαριστριών

“Τα κίτρινα τα γάντια είναι ιερά, κρατάνε τα σχολειά μας καθαρά”, ήταν το κεντρικό σύνθημα των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν κατά εκατοντάδες στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 20/11 τη δεύτερη μέρα της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τις 19 και 20 Νοέμβρη.

 Η διαδήλωση της Αθήνας, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν οργανώσει οι καθαρίστριες όλα τα χρόνια της ομηρίας τους, έγινε μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου στις 20/11 και ήταν η συνέχεια των κατά τόπους κινητοποιήσεων που οργάνωσαν την προηγούμενη μέρα Δευτέρα 19/11 σε όλη την Ελλάδα. 

“Κάνουμε διήμερη απεργία. Χτες ήμασταν στην Ξάνθη μπροστά στο εργατικό Κέντρο της Πόλης και σήμερα κατεβήκαμε στην Αθήνα με μοναδικό αίτημα τη μονιμοποίησή μας και να μας αναγνωρίσουν τα ένσημά μας σε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ερχόμαστε από όλη την Ελλάδα. Είμαστε αγανακτισμένες και εξοργισμένες. Υπάρχουν ανάμεσά μας καθαρίστριες που δουλεύουν μέχρι και 15 ή 17 χρόνια. Εγώ εργάζομαι 7 χρόνια σε σχολείο της Ξάνθης και κάθε χρόνο απολύομαι το καλοκαίρι για να μην μπορώ να έχω εργασιακά δικαιώματα και ξαναπροσλαμβάνομαι από Σεπτέμβρη. Eίναι εξοργιστικό να καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην μπορούμε να μονιμοποιηθούμε τόσα χρόνια. Θέλουμε να θυμίσουμε στην κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Εμείς στα σχολεία της Ξάνθης είμαστε 100 περίπου καθαρίστριες και αυτές τις μέρες δίνουμε σκληρό αγώνα για να κερδίσουμε αυτό που παλεύουμε τόσα χρόνια”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Άννα Ψαρά γραμματεάς του Σωματείου Καθαριστριών Ξάνθης.

Αντιπροσωπεία των καθαριστριών ανέβηκε στο υπουργείο για να συναντηθεί με κυβερνητικά στελέχη και να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.