Διεθνή
Βρετανία: Σε τροχιά κατάρρευσης Μέι και δεξιά πολυκατοικία

Η Τερέζα Μέι γύρισε από τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ έχοντας στα χέρια ένα σχέδιο συμφωνίας για το Μπρέξιτ. Δεν ξέρει όμως τι είναι χειρότερο, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που χρειάστηκε να υποστεί στις Βρυξέλες, ή η όλο και μεγαλύτερη διάσπαση στο εσωτερικό των Συντηρητικών, της κοινοβουλευτικής της ομάδας και της άρχουσας τάξης συνολικότερα;

 Με το που επέστρεψε, εισέπραξε τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών και υφυπουργών της, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο “υπουργός Μπρέξιτ” Ντόμινικ Ράαμπ. Μπροστά στην κατάσταση, η λίρα έφτασε ξανά στα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ. Η Μέι δήλωσε αποφασισμένη να παλέψει για τη συμφωνία της, αλλά δυσκολεύτηκε ακόμη και να βρει αντικαταστάτες για υπουργούς.

Η αντιπαράθεση είναι πιο βαθιά από ποτέ. Η ηγεσία των “φιλο-Μπρέξιτ” βουλευτών της κάλεσε ανοιχτά σε ανατροπή της Μέι, αρχίζοντας να μαζεύουν ενυπόγραφες επιστολές για να την ρίξουν. Αυτή η πλευρά της σύγκρουσης, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι η πιο αναμενόμενη από κάθε άλλη, καθώς η σκληρή πτέρυγα είχε ήδη ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές της σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ.

Η ρήξη με το DUP, το ακροδεξιό ιρλανδέζικο κόμμα με το οποίο συγκυβερνά η Μέι, είναι ακόμη πιο αποσταθεροποιητική εξέλιξη. Το φιλοβρετανικό, προτεσταντικό και βαθιά συντηρητικό DUP δεν είναι πρόθυμο να δεχτεί μια συμφωνία που από τη μια μεριά θα κρατήσει ανοιχτά τα οικονομικά σύνορα με την υπόλοιπη Ιρλανδία, κι έτσι εμμέσως θα δυναμώσει τα εσωτερικά σύνορα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κατόρθωμα της Μέι, από την προηγούμενη φορά που δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά και να κηρύξει πρόωρες εκλογές, είναι ότι η κυβέρνησή της εξασφαλίζει την πλειοψηφία χάρη στους 10 βουλευτές του DUP. Σε περίπτωση που το DUP αποσύρει τη στήριξή του, θα γίνει εφικτό για το Εργατικό Κόμμα να προκαλέσει προώρες εκλογές.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Δίπλα σε αυτό τον παροξυσμό της δεξιάς πτέρυγας της δεξιάς πολυκατοικίας, βγήκαν ακόμη πιο επιθετικά και οι “Ριμέινερς” της Δεξιάς, όσοι δηλαδή θέλουν να σταματήσει εντελώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Το πολιτικό σχέδιο γύρω από το οποίο προσπαθούν να συσπειρωθούν είναι η έκκληση για ένα νέο δημοψήφισμα, επανάληψη του προηγούμενου, για να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση της Μέι. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι από όλες τις απόψεις. Αφενός γιατί διχάζει ακόμη πιο ανοιχτά τους Συντηρητικούς. Στην ακραία περίπτωση που υλοποιηθούν οι φαντασιώσεις τους, το Συντηρητικό κόμμα θα γίνει χίλια κομμάτια. Αφετέρου γιατί παίζει με τους διχασμούς στην ίδια τη βρετανική κοινωνία, διχασμούς που προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να αξιοποιήσει το πρώτο δημοψήφισμα η δεξιά και οι φασίστες.

Ακόμη και στο εσωτερικό των επιχειρηματιών του Σίτι βγήκαν στην επιφάνεια οι διαφωνίες αυτή τη βδομάδα. Στην πλειοψηφία του το Σίτι στέκεται στο πλευρό της Μέι, έχοντας αποδεχτεί ότι το Μπρέξιτ είναι μια πραγματικότητα, και έχοντας σαν βασικό στόχο από οποιαδήποτε συμφωνία αυτοί που θα χάσουν λιγότερο να είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι καπιταλιστές που θησαυρίζουν τριγύρω του. Όμως οι “Ριμέινερς” που ζητούν δημοψηφίσμα έχουν κι αυτοί ένα μερίδιο στους λογαριασμούς του Σίτι. Η τελική ημερομηνία, 29 Μάρτη, είναι κοντά, και οι επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο μπορεί να είναι τεράστιες (βλέπε το άρθρο του Άλεξ Καλλίνικος στην διπλανή σελίδα). Μέσα στη Βρετανία η πολιτική αναδιάταξη δεν θα σταματήσει εύκολα. Προς το παρόν, η Μέι στέκεται όρθια, μόνο γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν ανοίξει θέμα αλλαγής ηγεσίας, όλες αυτές οι διαφωνίες θα γίνουν ακόμη πιο εκρηκτικές. Και υπάρχει και η πιθανότητα τα πλακώματα της Δεξιάς να έχουν σαν παράπλευρο αποτέλεσμα, μια ολίγον ανεξέλεγκτη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.