Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
45 χρόνια από την εξέγερση: Επιμένουμε στο δρόμο του Νοέμβρη

Αθήνα, 1 Νοέμβρη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, διαδήλωσαν και φέτος στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στην Αθήνα, πάνω ακριβώς στην επέτειο των 45 χρόνων  από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δείχνοντας ότι το επαναστατικό μήνυμα της εξέγερσης, παραμένει επίκαιρο.   

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία στις  5μμ -μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Σταδίου και έχοντας στην κορυφή της το πανό του «Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74»- ο κόσμος ήδη γέμιζε ασφυκτικά την Σταδίου και την Πατησίων και συνέχισε να μπαίνει στην πορεία σε όλη τη διαδρομή μέχρι και την Αμερικάνικη Πρεσβεία όπου τα αλλεπάλληλα μπλοκ των διαδηλωτών κατέληγαν για τις επόμενες τρεις και παραπάνω ώρες. 

Αυτή είναι η εικόνα που μάταια προσπάθησαν να κρύψουν τα περισσότερα ΜΜΕ πίσω από την στημένη «επεισοδιολογία». Η εικόνα μιας μαζικής, δυναμικής και ειρηνικής πορείας (με εξαίρεση την απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές που έφταναν στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων μετά το τέλος της πορείας). Ο κόσμος διαδήλωσε μαζικά παρά τους αδικαιολόγητους - για ακόμη μια χρονιά- αποκλεισμούς των δρόμων που οδηγούν στο κέντρο, παρά τα κλεισίματα των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας που έσπειραν τα ΜΜΕ και δημιούργησε η κυβέρνηση κινητοποιώντας πάνω από 5.000 αστυνομικούς και ασφαλίτες στο κέντρο της Αθήνας.  

«Τιμάμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Είμαστε πάντα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού για τα αιτήματά του, κοινωνικά δικαιώματα, εργασία, αλληλεγγύη. Είμαστε κατά του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού που είναι η μήτρα όλων των κακών αυτών προϊόντων του» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του «Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-74», την ώρα που η κορυφή της πορείας έφτανε στη Βουλή.

Ακολουθούσαν μαζικά τα φοιτητικά μπλοκ έχοντας πρώτο το πανό των σχολών του ΕΜΠ. «Τα συνθήματα του Νοέμβρη είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ και η εργατική τάξη είναι στο δρόμο και διεκδικεί» δήλωσε ο Αλέξανδρος, φοιτητής της ΣΔΟ στα ΤΕΙ Αθήνας. «Το βλέπουμε αυτό και σήμερα αλλά και σε όλες τις απεργίες του Νοέμβρη, παρότι βρισκόμαστε στην ουσία σε προεκλογική περίοδο που προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στο δίπολο Τσίπρας-Μητσοτάκης. Αλλά και στις σχολές δίνουμε τον δικό μας αγώνα μας ενάντια σε συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις προϋπολογισμών που φέρνει ο νόμος Γαβρόγλου. Απαντάμε με καταλήψεις και διαδηλώσεις, κλιμάκωση του αγώνα». Μετά τα φοιτητικά μπλοκ ακολουθούσαν σωματεία, αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, Κούρδοι, Τούρκοι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες,  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ καθώς και μια σειρά από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου.

Μαζικά μπλοκ

 Μαζικά και γεμάτα παλμό ήταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των οργανώσεών της - με το μπλοκ του ΣΕΚ να διαδηλώνει έχοντας στην κορφή ένα μεγάλο πανό με σύνθημα «Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός», που κάλυπτε όλο το δρόμο. Ακολουθούσαν οι φοιτητές του ΣΕΚ και οι μαθητές Anticapitalista. «Ο ρατσισμός και ο φασισμός υπάρχουν, τυλιγμένοι πίσω από ένα πέπλο ώστε να μην μπορούμε να τον διακρίνουμε με την πρώτη ματιά. Είμαστε εδώ την συγκεκριμένη μέρα και διαδηλώνουμε για να καταστρέψουμε αυτόν τον ιό είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κωνσταντίνος από το 1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης, κρατώντας  το πανό των μαθητών Anticapitalista. Με πανό διαδήλωσαν μαζικά οι πρόσφυγες από Θήβα, Μαλακάσα, Άγιους Θεόδωρους, (βλέπε σελ.2) καθώς και η ΚΕΕΡΦΑ και ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις.

Τη σύνδεση με τις μάχες του σήμερα έκανε και η μαχητική παρουσία των εργαζομένων κάτω από τα πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, του Συντονιστικού Νοσοκομείων αλλά και μιας σειράς σωματείων όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Γεννηματάς,  το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο,  (εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ). «Ο αγώνας συνεχίζεται. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Είναι στάση ζωής τα συνθήματα του Πολυτεχνείου. Και τόσο επίκαιρα σήμερα. Χθες ήμασταν σε απεργία γιατί 25 χρόνια τώρα εξακολουθούμε να είμαστε σε καθεστώς  ομηρίας» τόνισε ο Γιώργος Καραστάθης, εργαζόμενος στη ΔΕΣΦΑ (βλέπε σελ.5).

«Το Πολυτεχνείο είναι μια διαρκής επανάσταση, ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο, για ειρήνη, για να ανοίξουν τα σύνορα, για ψωμί, ελευθερία, το δικαίωμα στη δουλειά» σημείωσε η Βασιλική Κανέλλου, εργαζόμενη με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο Γεννηματάς. «Συνεχίζουμε σήμερα στο δρόμο της εξέγερσης, διαδηλώνοντας μαζί με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων  -δεν θα πετυχαίναμε τίποτε από μόνοι μας-  έχοντας καταφέρει να έχουμε για τρίτη φορά ανανέωση των συμβάσεών μας. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στη δουλειά, να γίνουν και άλλες προσλήψεις, να γίνουμε μέλη στα σωματεία, ένας διαρκής αγώνας που συνεχίζεται και θα νικήσουμε, βήμα το βήμα». 

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που ακολουθούσαν ενώ τελευταίο έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αθήνα


Πανελλαδικά

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις πορείες που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα στις 17 Νοέμβρη

Θεσσαλονίκη

«Χιλιάδες κόσμου, φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη σε μια από τις πιο μαζικές σχετικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στην πόλη» μας μεταφέρει ο Ευκλείδης Μακρόγλου από την Θεσσαλονίκη. «Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πύλη του Πολυτεχνείου, και πριν τις 18.00 ξεκίνησαν τα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ενώ λίγο μετά ακολούθησε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων, που τα ακολούθησαν με πανό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΛΑΑΣ, η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, η ΛΑΕ, καθώς και μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η διαδήλωση στάθηκε για αρκετή ώρα έξω από το αμερικανικό προξενείο, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΕΚ έδωσαν με τα συνθήματά τους το στίγμα της επαναστατικής προοπτικής και την ανάγκη για συνέχεια της μάχης στην απεργία της 28/11».

Θεσσαλονίκη

 

Πάτρα

«Μαζικός ήταν και φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και στην Πάτρα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νεκτάριος Χάινταρ. «Από το πρωί της Πέμπτης στο Παράρτημα (τον χώρο όπου έγινε η εξέγερση του ’73) ακούγονταν μουσικές, κρέμονταν πανό και είχαν στηθεί τραπεζάκια των φοιτητικών συλλογών, σωματείων και της Αριστεράς. Πλήθος κόσμου έπισκεφτηκε το Παράρτημα για να αφήσει στεφάνια και λουλούδια, να τιμήσει την εξέγερση και να συζητήσει τη συνέχεια των μαχών του. Στεφάνια εκτός από πλήθος σωματείων όπως η ΕΛΜΕ και αυτό των διοικητικών του πανεπιστημίου κατέθεσε και ομάδα προσφύγων και μεταναστών. Ο εορτασμός κορυφώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με την μεγάλη πορεία. Μπροστά βάδισε το πανό των φοιτητικών συλλογών και ακολουθούσε η ΕΛΜΕ ενώ μεταξύ των πανό βρίσκονταν και αυτά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Η πορεία αφού βάδισε στην Ακτή Δυμαίων και ανέβηκε την Γούναρη κατευθύνθηκε στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα για να αποδώσει τιμές στον δολοφονημένο αγωνιστή καθηγητή».

 

Γιάννενα

 «Με συμμετοχή φοιτητών και εργαζόμενων έγινε στα Γιάννενα η πορεία του Πολυτεχνείου. Με πανό κατέβηκαν οι σύλλογοι του ΦΠΨ, του ΜΕΥ, των εστιακών Δουρούτης και της Δόμπολης, το σωματείο ΑΜΕΑ, η ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΕΣΕ, η ΟΚΔΕ, το ΜΛ ΚΚΕ και η ΑΚ. Το σύνθημα “το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική” ακούστηκε δυνατά στους δρόμους της πόλης όπως και πολλά άλλα αντιφασιστικά συνθήματα» μας μεταφέρει η Αρετή Κανέλλου.

 

Ξάνθη

Πάνω από 100 διαδηλωτές, παρά το τσουχτερό κρύο, συγκέντρωσε η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη. Αρκετός κόσμος επισκέφτηκε το τραπεζάκι του Mαρξιστικού Bιβλιοπωλείου που είχε στηθεί από νωρίς στην είσοδο του Πολυτεχνείου και ενημερώθηκε για την εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις 28/11 για τη Γερμανική Επανάσταση. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό φοιτητικές παρατάξεις (ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις), Σωματεία Εργαζόμενων (ΕΛΜΕ), αναρχικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς, η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ. Η διαδήλωση είχε παλμό με συνθήματα που συνέδεαν τα επαναστατικά μηνύματα του Νοέμβρη με τις σημερινές μάχες ενάντια στην ΕΕ της λιτότητας και του ρατσισμού, στις εθνικιστικές εκστρατείες μίσους των καπιταλιστών και τους φασίστες. Προκλητική ήτανε η παρουσία της αστυνομίας με μια διμοιρία να ακολουθεί την πορεία από απόσταση 10 μέτρων καθ' όλη τη διάρκεια και αρκετές ακόμα ακροβολισμένες στα στενά.

Ξάνθη

 

Βόλος

Την Πέμπτη 15/11 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΕΚ στο πανεπιστήμιο με θέμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ακολούθησε στις 17 Νοέμβρη η εκδήλωση του φοιτητικού συλλόγου των ΗΜΜΥ, στο πανεπιστήμιο με περίπου 30 άτομα. Πριν από τη συζήτηση προβλήθηκαν βίντεο που αναφέρονταν στην περίοδο του Πολυτεχνείου, όπως και βίντεο για τον Μάη του ’68 στη Γαλλία, με σκοπό να συνδέσουμε τα δυο γεγονότα και να αναδείξουμε τη σημασία που είχε ο Μάης του ΄68 σε μια σειρά από χώρες. Την εκδήλωση κοσμούσαν οι αφίσες του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για το Πολυτεχνείο» μας μεταφέρει ο Γιάννης Σουμπάσης. «Στη συζήτηση αρκετά ήταν τα άτομα που τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν απόψεις και ερωτήματα σχετικά με τη σημασία που είχαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τόσο για εκείνη την περίοδο, όσο και για τα χρόνια της μεταπολίτευσης όσο και στο σήμερα. Με το τέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε η προετοιμασία της πορείας. Διαδηλώσαμε στο κέντρο της πόλης κοντά στα 400 άτομα, με κεντρικό πανό του φοιτητικού συλλόγου των ΗΜΜΥ. Εκτός από το μεγάλο φοιτητικό μπλοκ, στη πορεία συμμετείχαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το Ξεκίνημα και άλλοι».

Βόλος

 

Ηράκλειο

«Με παλμό από τα συνθήματα των διαδηλωτών που σαν κέντρο είχαν την μάχη ενάντια στους φασίστες, για ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση της 17 Νοέμβρη στο Ηράκλειο. Ήταν μια μαζική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν με πανό τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, Φυσικού, Ιατρικής και ΣΕΥΠ καθώς και το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΜΛ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ). 45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το μήνυμά του παραμένει επίκαιρο και αυτό το αποδεικνύουν οι συζητήσεις με τον κόσμο και η εικόνα από τις εξορμήσεις τόσο στις σχολές όσο και στους εργατικούς χώρους» τόνισε στην εργατική αλληλεγγύη η Θεοδώρα Καφιρά. 

Ηράκλειο

 

Χανιά

«Πάνω από 200 αγωνιστές και αγωνίστριες αψήφησαν την κακοκαιρία και διαδήλωσαν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Χανιά» μας μεταφέρει ο Χρήστος Κιούπης. «Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία δημοτικής αγοράς έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης. Μπροστά μπήκε το πανό του Σ.Φ. Πολυτεχνείου Κρήτης και ακολούθησαν τα μπλοκ του Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων, του ΝΑΡ, του ΣΕΚ, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, της Ρόζα Νερα. Στη διαδήλωση κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ρατσισμό, όπως "η πιο μεγάλη γιαφκα των τρομοκρατών είναι η βάση των Αμερικανών" και "τη Σούδα κλείστε, τα σύνορα ανοίξτε". Το ΚΚΕ πραγματοποίησε χωριστή συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία 1866».