Εργατικό κίνημα
Η Απεργία 14Ν πανελλαδικά

Σε όλη τη χώρα απλώθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη. 

Στη Θεσσαλονίκη τον τόνο έδωσαν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του ΨΝΘ, όπως μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο και μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ. “Οι καθαρίστριες ξεκίνησαν το πρωί με τη δυναμική συγκέντρωση τους στην 3η-4η ΥΠΕ, συνέχισαν με πορεία προς το άγαλμα Βενιζέλου στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και κατέληξαν στη συγκέντρωση της ΕΔΟΘ στο Εργατικό Κέντρο. Από εκεί ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο με τις καθαρίστριες μπροστά και ακολούθως το Σωματείο Εργαζόμενων Ιπποκρατείου, τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, την ΠΟΕ ΟΤΑ κ.α. Έξω από το υπουργείο η πορεία ενώθηκε με τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ φωνάζοντας συνθήματα για αρκετή ώρα δίνοντας το μήνυμα πως με ενότητα και κλιμάκωση μπορούμε να νικήσουμε”. 

Στην Πάτρα “τουλάχιστον 500 απεργοί συμμετείχαν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο. Οι διαδηλωτές βάδισαν σε μια κοινή πορεία, πίσω από τα πανό των οικοδόμων, της ΕΛΜΕ, των δασκάλων, των γιατρών, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της ΛΑΕ, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή του ΠΑΜΕ” μας είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ.

Στα Γιάννενα εκατοντάδες απεργοί του δημοσίου και φοιτητές συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο. “Στην πορεία κατέβηκαν απεργοί από το Πανεπιστήμιο, τους δήμους, τα νοσοκομεία, φοιτητές και εκπαιδευτικοί” μεταφέρει η Λουίζα Γκίκα. “Διαδηλώσαμε στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το δικαστικό μέγαρο, όπου θα εκδικάζονταν η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ σχετικά με υπόθεση εργαζόμενου που αποκλείστηκε από κρίση επειδή δε συμμετείχε στην αξιολόγηση της Γεροβασίλη”.

Στα Χανιά η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία ήταν “μαχητική και με παλμό” σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ειρηναίου Μαράκη. “Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους η Επιτροπή Αναπληρωτών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ταξική Πορεία και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν συνθήματα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις κι αυξήσεις”. 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις και στο Ηράκλειο. “Από την πλ. Ελευθερίας ξεκίνησε διαδήλωση με πανό των εκπαιδευτικών, του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικής, Βιολογίας και Ιατρικής καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από το ίδιο σημείο μια ώρα νωρίτερα ξεκίνησαν το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου και το σωματείο οικοδόμων. Η διαδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τα σωματεία πέρασε απ το κέντρο της πόλης στα Λιοντάρια, όπου φωνάξαμε συνθήματα και μοιράσαμε υλικό για το Πολυτεχνείο, για την απεργία στις 28/11 και φυσικά το τελευταίο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης. Η συζήτηση με τον κόσμο εντός της πορείας είχε στο κέντρο της την κλιμάκωση και τον συντονισμό των αγώνων για να μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα όσα διεκδικούμε. Με το σύνθημα 'φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και με γροθιά', βάζουμε την προοπτική να συνδέσουμε τους απεργιακούς αγώνες που ξεσπάνε με τους φοιτητικούς”, τόνισε στην ανταπόκρισή του ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Στην Ξάνθη, “δεκάδες εργαζόμενοι του δημοσίου συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα για μόνιμη δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, λεφτά για τις ανάγκες των εργατών και όχι για το χρέος και τους εξοπλισμούς. Με πανό συμμετείχαν ο Διδασκαλικός σύλλογος, η ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ, αλλά και η Λαϊκή Αντίσταση και το «Πέλοτο», που ενώθηκαν με τους απεργούς στην Κεντρική Πλατεία, φτάνοντας με προσυγκέντρωση από την Πλατεία Ελευθερίας. Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας που επιχείρησε να φράξει το δρόμο στους διαδηλωτές για να μην ενωθούν με το κύριο σώμα της πορείας” σημειώνει ο Παντελής Αποστολίδης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στην Αλεξανδρούπολη, την Έδεσσα και άλλες πόλεις.