Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι: Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 19 και 20/11

20/11, Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην πλ. Κλαυθμώνος

Με δυο μεγάλες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας να μην κοπούν οι συντάξεις τους, να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, και να επιστραφούν αναδρομικά όλες οι περικοπές που δέχτηκαν τα τελευταία 8 χρόνια των μνημόνιων.

Στην Αθήνα στις 20/11 από νωρίς το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι από ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, τη Στερεά, τα Νησιά, την Πελοπόννησο, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11πμ η πλατεία είχε πλημμυρίσει και χιλιάδες συνταξιούχοι είχαν γεμίσει την οδό Σταδίου και την πλατεία Κοραή. Από την εξέδρα που είχε στηθεί στην πλ. Κλαυθμώνος μίλησαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων από όλους τους κλάδους, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Στην Θεσσαλονίκη στις 19/11 χιλιάδες συνταξιούχοι από την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και και τη Θράκη συγκεντρώθηκαν στις 11πμ στο άγαλμα Βενιζέλου. Μετά το τέλος των ομιλιών οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

“Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας δίνουμε τεράστια μάχη τον τελευταίο χρόνο για να αναδείξουμε την παράνομη περικοπή του Λογαριασμού επικούρησής μας (ΛΕΠΕΤΕ). Είμαστε στους δρόμους συνέχεια και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στη διοίκηση της τράπεζας αλλά και στην κυβέρνηση που αδιαφορεί ακόμα και για τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. 

Ταυτόχρονα έχουμε και τον νόμο Κατρούγκαλου να περικόβει ακόμα περισσότερο τις κύριες συντάξεις μας.

Σήμερα το κίνημα των συνταξιούχων δείχνει την πραγματική δύναμή του. Χιλιάδες βγήκαμε στους δρόμους για να δείξουμε πως δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι μπροστά στη φτωχοποίηση που μας ετοιμάζουν. Θέλουν να μας διαιρέσουν με το γνωστό κόλπο ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως άλλοι είναι υψηλοσυνταξιούχοι και κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μασάμε στα παιχνίδια τους. Όλοι μαζί σήμερα διεκδικούμε τις εισφορές και τα λεφτά που έχουμε πληρώσει όλα τα χρόνια που δουλεύαμε. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας φάνε τις συντάξεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να νικήσουμε”, ανέφερε στην ΕΑ η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας που με συναδέλφους της βρέθηκαν με το πανό τους στην κινητοποίηση.