Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Όχι άλλοι νεκροί!

44 έφτασαν οι νεκροί εργάτες καθαριότητας σε όλη τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια μετά και το θάνατο ενός ακόμα εργάτη στο Δήμο Αλίμου στη λεωφόρο ΝΑΤΟ κοντά στο ΧΥΤΑ Φυλής όταν ανατράπηκε το απορριματοφόρο στο οποίο επέβαινε. Την προηγούμενη Παρασκευή 9/11 είχαμε τον ακαριαίο θάνατο ενός ακόμα εργάτη στον Ασπρόπυργο. Πιο πριν στον Δήμο Σκιάθου χρησιμοποίησαν ως ηλεκτρολόγο, έναν υπάλληλο που προσλήφθηκε ως εργάτης καθαριότητας, για να αλλάξει λάμπες με τον γερανό με αποτέλεσμα να κτυπηθεί από το ρεύμα, να πέσει από ύψος 6 μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά.

Η οργή από τους συνεχείς θανάτους αλλά και τους εκατοντάδες τραυματισμούς έχει ξεχειλίσει στα γκαράζ των δήμων όλης της χώρας. Τη Δευτέρα 19/11 όλα τα γκαράζ με απορριματοφόρα έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους για τους χαμένους συναδέλφους τους. Λίγο αργότερα αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε ντου και κατέλαβε το γραφείο της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ελεγχθούν όλα τα οχήματα στα αμαξοστάσια και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να σταματήσουν τα ατυχήματα. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προειδοποιούν, πώς αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων η απάντηση θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

“Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε “Η Σκουπιδιάρα”, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζόμενων στους δήμους. “Η συχνότητα των εργατικών «ατυχημάτων» στον κλάδο έχει πάρει διαστάσεις πολεμικών συγκρούσεων. Δεν αρκεί πια η εξήγηση «η κακιά στιγμή» και η «απροσεξία». 

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταγγείλει επανειλημμένα πώς δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στην Υγιεινή και την Ασφάλεια, δεν χορηγούνται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π), δεν γίνονται έλεγχοι και συντήρηση στα οχήματα, επιβάλλεται υπερεργασία και πολλές φορές ανατίθενται σε υπαλλήλους καθήκοντα χωρίς αυτά να συνοδεύονται από την απαραίτητη εκπαίδευση.

Οι πολιτικές τους δολοφονούν, την ίδια ώρα που έχουν το θράσος να ανοίγουν ζήτημα περικοπής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και των ΒΑΕ. Το κυνήγι των υπέρογκων μνημονιακών πλεονασμάτων φέρνει περικοπές, εντατικοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές σχέσεις και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Να δυναμώσουμε την πάλη για εργασία με ανθρώπινους όρους στους χώρους δουλειάς, με αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφάλιση, με εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφάλειας”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Σκουπιδιάρα και καλεί τους εργαζόμενους στους Δήμους με συνελεύσεις να οργανώσουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.