Εργατικό κίνημα
Παράταση για τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ στην Υγεία

Οι αγώνες μπορούν να νικάνε!

Δεύτερη 12μηνη παράταση για τους 

4.000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στην Υγεία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ 

ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ

Η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας για την παράταση της δουλειάς των 4000 εργαζόμενων του προγράμματος ΟΑΕΔ στην Υγεία, αποτελεί μία μεγάλη νίκη του νοσοκομειακού κινήματος, που δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να φέρνουν αποτέλεσμα, ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!

Οι 4000 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν αρχικά το Φεβρουάριο του 2017 για ένα χρόνο και σήμερα μετά και τη δεύτερη παράταση, πρόκειται να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τρία χρόνια, συμπληρώνοντας συνολικά τρεις 12μηνες συμβάσεις χωρίς διακοπή. 

Εδώ και ένα χρόνο οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μία σειρά σωματεία νοσοκομείων έδωσαν τεράστιες μάχες και αγώνες που οργανώθηκαν από τα κάτω, προκειμένου να μην πεταχτούν 4000 εργαζόμενοι στην ανεργία, όπως ήταν η αρχική προοπτική. Τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2017, από μερικές δεκάδες εργαζόμενων του προγράμματος που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, για μία πρώτη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα "καμία απόλυση συμβασιούχου –μονιμοποίηση και προσλήψεις". Η οργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας από τα κάτω σε μία σειρά νοσοκομεία, ανάγκασε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν την κινητοποίηση και να υιοθετήσουν το αίτημα της «μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλο το δημόσιο».

Οι μάχες χρειάστηκε να συνεχιστούν το καλοκαίρι του 2018, κόντρα στην απόφαση της Ολομέλειας του ελεγκτικού συνέδριου που έβγαζε οριστικά παράνομη την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πέραν του 24μηνου για τους επικουρικούς. Το φετινό φθινόπωρο, που ξεκίνησε με την πιο μαζική απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Υγείας στις 10/10 με βασικό αίτημα προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποιήσεις, έστειλε το μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας ότι το αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων έχει γίνει κεντρικό αίτημα του υγειονομικού κινήματος.

Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες για να επιβάλουμε μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ. Με απεργιακή κλιμάκωση συντονίζουμε τους αγώνες μας από τα κάτω, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσλήψεις χιλιάδων ακόμα για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου. 

Από την ανακοίνωση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων