Η Αριστερά
Εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Πολυτεχνείο

16/11, Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αθήνα

Εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση που άνοιξε το δρόμο για την πτώση της Χούντας οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Παρασκευή 16/11, στα πλαίσια των τριήμερων εορτασμών, την παραμονή του μεγάλου και μαχητικού συλλαλητηρίου του Πολυτεχνείου. 

Ο Λέανδρος Μπόλαρης και ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άνοιξαν μια συζήτηση που κεντρικό νήμα είχε την επικαιρότητα της εξέγερσης του 1973 στο σήμερα: «45 χρόνια η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να ενοχλεί την άρχουσα τάξη και το αστικό κράτος, καθώς και όλους όσους λένε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Το κίνημα τους διαψεύδει όλα αυτά τα χρόνια, διότι η εξέγερση του Νοέμβρη είναι ένα μεγάλο ρήγμα που δεν έχει κλείσει ακόμα. Σήμερα η αριστερά του Νοέμβρη, του επαναστατικού δρόμου, έχει να δείξει πώς θα νικήσουμε, όπως έδειξε τότε. Χρειάζεται να αποδείξουμε στους χιλιάδες ανθρώπους που θα διαδηλώσουν αύριο και που αναφέρεται στο Πολυτεχνείο γιατί ο δρόμος του Νοέμβρη ήταν και παραμένει επαναστατικός», τόνισε ο Λέανδρος Μπόλαρης, εξηγώντας στη συνέχεια ποιες ήταν οι αντιλήψεις που συγκρούστηκαν στο εσωτερικό της Αριστεράς για το πώς παλεύεται η Χούντα: με πλατιές συνεργασίες στο δρόμο της «φιλελευθεροποίησης», ή με το μαζικό εργατικό κίνημα στο κέντρο των μαχών; 

Η επαναστατική αριστερά στήριξε τον δρόμο του κινήματος και αυτή η επιλογή δικαιώθηκε, όταν, παρά τις αναλύσεις που ακολούθησαν τη συντριβή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η πτώση της Χούντας ακολουθήθηκε από το συγκλονιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης και έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία «επιστροφή στα παλιά». Αντίθετα, ήταν μια περίοδος που το κίνημα κέρδισε αυτά που ακόμη και σήμερα η άρχουσα τάξη προσπαθεί να τα ξηλώσει και να τα πάρει πίσω. 

Επαναστατική Αριστερά

«Το μάθημα του Πολυτεχνείου είναι ότι ο κοινοβουλευτικός δρόμος οδηγεί σε ήττες. Κι αυτό το μάθημα πρέπει να το κρατήσουμε σήμερα που η επαναστατική αριστερά είναι απείρως πιο δυνατή από ό,τι στο Πολυτεχνείο. Όχι μόνο γιατί έχει κάνει τις ιδεολογικές της διεργασίες, αλλά γιατί η εργατική τάξη είναι πιο σοφή, πιο έμπειρη και πιο δυνατή. Έχει κάψει τα δάχτυλά της, έχει δοκιμάσει τους δρόμους της διαχείρισης του καπιταλισμού, δρόμους που οδηγούν σε απογοητεύσεις αλλά και σε ανταρσίες. Αυτή η τάξη σήμερα παλεύει εκεί έξω και η προοπτική της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό είναι ενεργή. Η προοπτική του Νοέμβρη είναι ανοιχτή και το στοίχημα για εμάς είναι να ανταποκριθούμε σε αυτή την προοπτική», έκλεισε την εισήγησή του ο Λ. Μπόλαρης.

«Το Πολυτεχνείο ήρθε σαν αποτέλεσμα αγώνα. Το ‘70-’71 ξεκίνησαν στα πανεπιστήμια αγώνες για ελεύθερη έκφραση και για τη δυνατότητα συγκρότησης συλλόγων. Τότε φάνταζε απίθανο, κι όμως μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε τα πάντα μέσα από οργανωμένη δράση και συνεργασία των οργανώσεων», τόνισε ο Παύλος Αντωνόπουλος, και συνέχισε περιγράφοντας τις μάχες που έδωσαν οι αγωνιστές της επαναστατικής αριστεράς μέσα στις φοιτητικές συνελεύσεις ώστε να οργανωθεί η κατάληψη του Πολυτεχνείου και να απλωθεί σε όλη την κοινωνία. Τόνισε επίσης το πώς, ξεκινώντας από τα «καθημερινά» αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, η κατάληψη και η εξέγερση υιοθέτησαν μαχητικά και επαναστατικά συνθήματα και προοπτική. Τόσο η συνειδητοποίηση της δύναμης των αγώνων, όσο και η συμμετοχή των εργατών στην κατάληψη, έδωσαν στην εξέγερση το περιεχόμενο και τη μαχητικότητα που έκαναν αργότερα την επιστράτευση να αποτύχει και τη Χούντα να πέσει, καθώς πλέον φοβόταν έναν λαό που κρατούσε όπλα.

Αφροδίτη Φράγκου

Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 Νοέμβρη εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτική πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ένα κίνημα ανατροπής". Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές από το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα. 

Την συζήτηση άνοιξαν με τις εισηγήσεις του τα μέλη του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργος Κουβακάς, Γιάννης Κούτρας και Άννα Μπαχτή. Ο Γιώργος Κουβακάς αναφέρθηκε στην καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα δεδομένων των χαρακτηριστικών της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, των ρίσκων που παίρνει η το ελληνικό κεφάλαιο στην περιοχή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συνδεθεί με τις μάζες. Η Άννα Μπαχτή ανέλυσε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε καθώς ο λαός καλείτε να συνεχίσει να πληρώνει την κρίση και παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς από την Βραζιλία με τον Μπολσονάρο αλλά και στην Ευρώπη. Υπογράμμισε την σημασία της απάντησης του εργατικού κινήματος σε όλες αυτές τις προκλήσεις και την ανάγκη του δυναμώματός του. 

Ο Γιάννης Κούτρας αναφέρθηκε στη σύνδεση του επαναστατικού δρόμου του πολυτεχνείου 45 χρόνια πριν, υπογραμμίζοντας ότι η δύναμη του κόσμου είναι αυτή που μπορεί σε όλες τις περιόδους να αλλάξει την εικόνα της "μαυρίλας". Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΑΝΡΑΣΥΑ ξεκινώντας από την πάλη ενάντια στους νοσταλγούς της Χούντας, τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό παίρνοντας έμπνευση από τον κόσμο που διαδηλώνει από τη Βραζιλία μέχρι το Βερολίνο και βάζοντας ως στόχο την οργάνωση και στη Θεσσαλονίκη της Διεθνούς Μέρας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στις 16 Μαρτίου, συνέχισε με τις μάχες ενάντια στα μνημόνια και την ανάγκη οργάνωσης των αγώνων από τα κάτω. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα από τις καθαρίστριες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την καθοριστική τους παρουσία στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην απεργία στις 14 Νοεμβρίου. Τοποθετήσεις έγιναν από συνδικαλιστές στα σχολεία, στα νοσοκομεία, τους φοιτητικούς συλλόγους καθώς και στους συνταξιούχους που οργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στις 20/11.

Δήμητρα Κομνιανού