Εργατικό κίνημα
Πέτυχε η απεργία 14Ν

14/11, Απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα

Πλήθος εργαζόμενες κι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η 14η Νοέμβρη ήταν ημέρα απεργίας για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημοτικούς υπάλληλους, εργαζόμενους σε υπουργεία αλλά και για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Υγεία και τον κλάδο των οικοδόμων.

Με προσυγκέντρωση στη Σταδίου στο ύψος του Υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, το οποίο συσπείρωσε σωματεία νοσοκομείων όπως του Αγ.Σάββα, του Γεννηματάς, του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, του Αγ.Όλγα, του Παίδων Αγλ.Κυριακού, του Ερυθρού, των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού – μόνιμων και συμβασιούχων, δασκάλων και καθηγητών με το πανό του δικτύου “Η τάξη μας”, των φοιτητριών/ων του ΣΕΚ, της Εργατικής Αλληλεγγύης. Το παρών έδωσαν κι εργαζόμενοι απο την Ιδιωτική Υγεία που επίσης απεργουσαν και είχαν ήδη διαδηλώσει από τις 7 το πρωί έξω από το Μετροπολιταν. 

Στη διαδήλωση που έφτασε μέχρι τη Βουλή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Συμβασιούχων – Παρατασιούχων ΟΤΑ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ με τις ομοσπονδίες τους, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών, συλλογικότητα των χειροτεχνών του Θησείου, Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων. Όταν η πορεία των συνδικάτων έφτανε στη Βουλή στο κάτω μέρος του Συντάγματος έμπαινε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Συντονισμός

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια οργάνωσε την απεργιακή κινητοποίηση της 14ης Νοέμβρη με καθημερινές εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους εργασίας και με κεντρικό σύνθημα “Τα πλεονάσματα για τις εργατικές ανάγκες – Όχι για το χρέος και τους τραπεζίτες”. 

“Ήταν μια απεργία που βγήκε από τα κάτω, μέσα από τους αγώνες των προηγούμενων μηνών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρατήθηκε και δεν αναβλήθηκε παρολες τις παλινωδίες των γραφειοκρατων. Ηταν η πρώτη απεργία της ΑΔΕΔΥ στη 'μετα-μνημονιακή' περίοδο και καθαρή απάντηση στην κυβέρνηση ότι δεν χρειάζονται απεργίες. Ο κόσμος της εργασίας δεν περιμένει την κυβέρνηση, αγωνίζεται, διεκδικεί και παλεύει για να τα πάρει όλα πίσω. Οργανώνει τους χώρους δουλειάς σε πείσμα της δεξιας αντιπολίτευσης των κουληδων και της Καθημερινής, και συνεχίζει τις μάχες του”, τονίζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε ανακοίνωσή του μετά τη διαδήλωση της 14ης Νοέμβρη και βάζει την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης με επόμενο βήμα την απεργία στις 28 Νοέμβρη. 

Διαβάστε στις δίπλα στήλες όσα δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη απεργοί από μια σειρά χώρους και ανταποκρίσεις από τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.


Ο λόγος στους απεργούς

Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, παρότι το σωματείο μας ανήκει στη ΓΣΕΕ, σεβόμενοι το ψήφισμα της γενικής μας συνέλευσης όπου οι συνάδελφοι αποφάσισαν τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Καταδικάζουμε κάθε διάσπαση των εργαζομένων – είτε ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε ανάμεσα σε μόνιμους και συμβασιούχους, είτε οποιαδήποτε. Οι εργαζόμενοι είναι ένα, έχουμε κοινά αιτήματα και για αυτό η σημερινή απεργία έπρεπε να είναι πανεργατική. Να παγώσουν όλα για να καταλάβουν εκεί πάνω ότι υπάρχει πρόβλημα. Επιμένουμε στη διεκδίκησή μας για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Δεν πουλάμε τίποτα. Ο πολιτισμός δεν πουλιέται. Δεν πουλιέται η περιουσία που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί δεν είναι δικιά του. Ανήκει σε όλους, εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις. Δεν γίνεται να παραδέχονται ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και την ίδια στιγμή να μην κάνουν προσλήψεις. Διεκδικούμε επαναφορά του ανθυγιεινού επιδόματος και για τους ΙΔΟΧ εργαζόμενους, πληρωμές στην ώρα τους, συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία μας, αναγνώριση πτυχίων. 

Μιχαήλ Ζερβός
πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ 

Απεργούμε και διαδηλώνουμε συνάδελφοι εργαζόμενοι από το Ογκολογικό Νοσοκομείο “Αγ.Ανάργυροι”. Διεκδικούμε προσλήψεις, χρηματοδότηση, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις, αναδρομικά. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση μαζικότητα και συντονισμός, τόσο των εργαζόμενων των νοσοκομείων μεταξύ τους όσο και των εργαζόμενων από διαφορετικούς κλάδους. Σε αυτό το πλαίσιο βασίζεται και το κατέβασμά μας στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου μας που θα γίνουν στις 29 Νοέμβρη. Το ζήτημα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης είναι εμφανές και στο ΓΟΝΚ. Τα κενά θα επιδεινωθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών. Είναι καιρός να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν με τα μνημόνια όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο με τη δικιά μας πίεση, με τις εργατικές κινητοποιήσεις μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό.

Μούσα Αλοντάτ
γιατρός ΓΟΝΚ

Έχω κατέβει ακριβώς για αυτό που λέει το πανό μας. Μόνιμη εργασία. Είμαι επικουρικός με ετήσια σύμβαση. Στο τμήμα μας, μόνιμη είναι μόνο η διευθύντρια. Καταλαβαίνεις ότι ολόκληρα κομμάτια νοσοκομείων λειτουργούν κάτω από μόνιμη επισφάλεια. Κι έχουμε μόνιμο πρόβλημα χρηματοδότησης. Δεν εγκρίνονται κονδύλια που είναι απαραίτητα για να δουλέψει το νοσοκομείο.

Φιλία
εργαζόμενη, νοσοκομείο Αγ.Όλγα
 

Μόνιμοι κι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς. Ταυτόχρονα διεκδικούμε κι όλα όσα μας έχουν πάρει τα χρόνια των μνημονίων. Ότι μας λεηλάτησαν να το πάρουμε πίσω. Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με απεργίες. Για αυτό είμαστε σήμερα στο δρόμο κι έτσι θα συνεχίσουμε. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να ενωθούν με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού στις 28 Νοέμβρη. Να πάμε για μια μεγάλη γενική απεργία στις 28/11 και να κλιμακώσουμε τον αγώνα και στη συνέχεια για να τα κερδίσουμε όλα.

Στέλιος Γιαννούλης
δάσκαλος, ΣΕΠΕ Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
 

Είμαστε συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και διεκδικούμε μόνιμη εργασία, όπως και χιλιάδες συνάδελφοι από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, που διαδηλώνουμε σήμερα μαζί. Στον ΟΑΕΔ είμαστε 135 συμβασιούχοι που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με δικαστικές αποφάσεις. Δουλέυουμε πάνω 10-12 χρόνια ο καθένας στη δουλειά, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενό μας πλέον, και παρ'όλα αυτά παραμένουμε όμηροι. Τυχών απόλυσή μας θα φέρει παράλυση στον οργανισμό. 

Έφη Κανελλοπούλου 
συμβασιούχα εργαζόμενη ΟΑΕΔ
 

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η κατάσταση που τραβάμε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. 

Κάποιοι από μας εδώ δουλεύουμε στους δήμους από το 2002. Είμαστε απαραίτητοι στη δουλειά. Διεκδικούμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Και το ίδιο να γίνει με τους συμβασιούχους σε κάθε κλάδο. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να γίνεται όμηρος. Και δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία όπως αυτή που – εντελώς εκδικητικά - έκανε στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Εσωτερικών με την προκήρυξη 3Κ. Να λέει ότι προσλαμβάνει κόσμο την ίδια στιγμή που απέλυε χιλιάδες από εμάς. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στους δήμους είναι τραγική. Ακόμα και πολλά από τα παιδιά που μπήκαν με την 3Κ είναι ουσιαστικά στον αέρα αυτή τη στιγμή. Παρ'όλα αυτά βλέπουμε ότι με τον αγώνα μας καταφέρνουμε και δικαστικές αποφάσεις να βγαίνουν που κρατάνε πολλούς συμβασιούχους στη δουλειά και όπως μαθαίνουμε σε κάποιες περιπτώσεις συμβασιούχοι συνάδελφοι να γίνονται αορίστου. Δεν θα σταματήσουμε. Οργανωνόμαστε στο σωματείο και όλοι μαζί στο δρόμο. Εκεί να είμαστε όλοι. 

Λάζαρος Ντάρης
συμβασιούχος δήμου Ν.Ιωνίας Συντονιστικό Συμβασιούχων ΟΤΑ
 

Διαδηλώνουμε σήμερα και στέλνουμε το μήνυμα ότι οι φοιτητές είναι μαζί με τους εργάτες. Άλλωστε εμείς είμαστε οι αυριανοί εργαζόμενοι και παίζει ρόλο και για μας το τί θα κατακτηθεί σήμερα. Βλέποντας όλα γύρω να διαλύονται είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε και να παλέψουμε. Στο ΤΕΙ Αθήνας που σπουδάζω – πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – έχουμε έρθει από μια χρονιά γεμάτη μάχες ενάντια στις συνέπειες αυτής της αλλαγής και συνεχίζουμε ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου που φέρνει τις συγχωνεύσεις και τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πρέπει να συνεχίσουμε με έναν νέο κύκλο καταλήψεων και διαδηλώσεων. Να δείξουμε ότι το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ και μπορεί να τα ανατρέψει.

Αλέξανδρος Κοροβέσης
φοιτητής 
 

Το ότι οι χειροτέχνες του Θησείου έχουμε κατέβει σήμερα στην απεργία δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Η επίθεση που δεχόμαστε, είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια 'αναβάθμισης' του κέντρου της Αθήνας. Θέλουν να μας διώξουν γιατί δεν χωράμε στο gentrification που ετοιμάζουν. Τυπικά λένε ότι με την παρουσία μας στο Θησείο προσβάλεται ο χαρακτήρας του χώρου. Μάλλον θεωρούν ότι προσβολή αποτελούμε εμείς κι όχι οι καφετέριες με τα δεκάδες τραπέζια στον πεζόδρομο. Κι εμείς σαν χειροτέχνες έχουμε κάπως καλύτερη αντιμετώπιση. Αλίμονο στους μετανάστες, τους μεταπράτες κλπ. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Έχουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού που σήμερα είμαστε μαζί στο δρόμο και κοιτάμε να συμμαχήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια εργαζομένων, όπως τους αρχαιολόγους, τους μουσικούς κλπ. Μαζί με τους εργαζόμενους και τις συλλογικότητες, είναι η δύναμη για να νικήσουμε. 

Νίκος
Χειροτέχνες Θησείου