Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δικαιοσύνη για τον Ζακ!

Ζακ Κωστόπουλος. Το μπλουζάκι του γράφει “Προστατέψτε και επιβιώστε”.

Άλλη μια μεγάλη ανατροπή είχε η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, του 33χρονου ακτιβιστή που το μεσημέρι της 21ης Σεπτέμβρη άφησε την τελευταία του πνοή σε δημόσια θέα στην οδό Γλάδστωνος, άγρια χτυπημένος πρώτα από τον κοσμηματοπώλη και τον συνεργό του και ύστερα από τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφτασαν στο περιστατικό.

Ο θάνατός του αποδίδεται πλέον επίσημα σε ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, ενώ υπολογίζεται σε μισή ώρα μετά από το πρώτο λιντσάρισμα. Αυτό, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση που θα έφτανε την Τρίτη 20 Νοέμβρη στην Ασφάλεια Αττικής και από εκεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Όσο για τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις του θύματος τα οποία περιλαμβάνονται και στην ιατροδικαστική έκθεση, αυτά αντίστοιχα ξεκαθάρισαν ήδη από τις προηγούμενες μέρες πως ο Ζακ ούτε βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ούτε και είχε κάποια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση. Το συμπέρασμα είναι ότι η αιτία του θανάτου του Ζακ ήταν ισχαιμικό επεισόδιο το οποίο προκάλεσε ο διπλός άγριος ξυλοδαρμός του.

Κατάρρευση συγκάλυψης

Πρόκειται για την οριστική κατάρρευση όλης της επιχείρησης συγκάλυψης της δολοφονίας και ενοχοποίησης του θύματος, που εκτυλίχτηκε από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους δύο δράστες που ξεκίνησαν το έγκλημα και την αστυνομία που το ολοκλήρωσε μέχρι τα συστημικά ΜΜΕ που ανηπαρήγαγαν όλα τα ρατσιστικά και ομοφοβικά κλισέ ενάντια στον ομοφυλόφιλο, οροθετικό, χρήστη ουσιών Ζακ που εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο απειλητικός και σε ανεξέλεγκτη κατάσταση για να το ληστέψει. Ένα προς ένα τα επιχειρήματά τους διαψεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Η κατηγορία της ληστείας δεν προέκυψε από πουθενά. Στο μαχαίρι, με το οποίο ο Ζακ δήθεν απειλούσε τους γύρω τους, δεν βρέθηκαν τελικά καν τα αποτυπώματά του. Όσο για την εκτός εαυτού ψυχική του κατάσταση σαν αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, οι τοξικολογικές εξετάσεις βρήκαν τον Ζακ “πεντακάθαρο”. Συγκεκριμένα, στην ειδική εξέταση για τα ναρκωτικά, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και στις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαΐνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαζεπίνες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες). Το μόνο που τελικά έρεε στο σώμα του Ζαν ήταν ουσία που εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά φάρμακα. Και μια πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, τόσο μικρή που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας (!).

Όλο αυτό το διάστημα, τουλάχιστον δυο φορές έχουν γίνει «διαρροές» από την αστυνομική έρευνα, που έκαναν λόγο με περισσή βεβαιότητα για «τρεις μέρες βαριάς χρήσης» ναρκωτικών και προεξοφλούσαν τα αίτια θανάτου. Έπεσαν παταγωδώς στο κενό και εξέθεσαν τη χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τη μεριά της αστυνομίας και με την συνεργασία των ΜΜΕ στα οποία βρήκαν το δρόμο τους αυτές οι διαρροές.

Δεν μπορεί πια να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανθρωποκτονία, εκτελεσμένη τόσο από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον συνεργό του, όσο και από την αστυνομία. Αυτές πρέπει να είναι οι κατηγορίες που θα διαμορφωθούν σε βάρος όλων των αυτουργών, όπως απαίτησε από την πρώτη στιγμή το κίνημα “Δικαιοσύνη για το Ζακ” που ξέσπασε αμέσως μετά τη δολοφονία του.

• Διαβάστε επίσης το άρθρο στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί: Μπορούμε να απαντήσουμε ταξικά στην καταπίεση; (socialismfrombelow.gr)


Διαδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά της Βίας κατά των Γυναικών καλούν το Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 12μεσ., στην Καπνικαρέα, γυναικείες και LGBTQI+ οργανώσεις και συλλογικότητες.