Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εχίνος: Κάτω τα χέρια από τη μειονότητα

Εχίνος

Σε καραντίνα μπήκε από τις 25/3 όλη η περιοχή του Εχίνου στα ορεινά του νομού Ξάνθης μετά το θάνατο ενός ηλικιωμένου και την διαπίστωση 4 κρουσμάτων κορονοϊού. Ακόμα δυο κρούσματα παρουσιάστηκαν τις επόμενες μέρες σε μια περιοχή με πάνω από 4.000 κατοίκους που εξυπηρετείται από ένα διαλυμένο Κέντρο Yγείας με έναν γιατρό και δυο νοσοκόμες.

Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι της περιοχής που επαναπατρίστηκαν τις τελευταίες μέρες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, χώρες στις οποίες εργάζονται σαν μετανάστες. Το κλείσιμο των εργοστασίων και των ναυπηγείων που δούλευαν τους ανάγκασαν να επαναπατριστούν. Ταυτόχρονα πολλά παιδιά, μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους στην Τουρκία και να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Η κατάσταση όμως που συνάντησαν στα χωριά της ορεινής Ξάνθης είναι τραγική. Τις πρώτες μάλιστα μέρες είχαν εξαντληθεί ακόμα και οι προμήθειες σε βασικά τρόφιμα, καθαριστικά και είδη πρώτης ανάγκης.  

 Η οργή σε όλο αυτό τον κόσμο στην ορεινή Ξάνθη είναι τεράστια.

“Αυτή τη στιγμή και αφού έχουν εγκαταλείψει όλον αυτό τον κόσμο στην τύχη του, βγαίνουν διάφορα καθάρματα τύπου Βελόπουλου και τον κατηγορούν σαν πράκτορες του Ερντογάν που χρειάζονται περιορισμό. 

Εμείς ξέρουμε πως δεν είναι μόνο οι φασίστες που στοχοποιούν τον κόσμο της μειονότητας. Έτσι συμπεριφέρεται το βαθύ κράτος της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Για αυτούς η μειονότητα είναι πολίτες Β' κατηγορίας. Και είναι η ίδια η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που δίνει αέρα στους φασίστες να βγαίνουν και να εκφράζονται κατά αυτό τον τρόπο για την μειονότητα στη Θράκη”, εξήγησε στην ΕΑ ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος, μέλος του ΣΕΚ και της αντικαπιταλιστικής περιφερειακής κίνησης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

“Οι ίδιοι άνθρωποι που άφησαν στην τύχη τους ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής έρχονται σήμερα να τους στοχοποιήσουν. Το είδαμε και με τις αφίξεις των μεταναστών εργατών που ερχόντουσαν από όλη την Ευρώπη. Η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για να τους προστατεύσει. Δεν πήραν κανένα μέτρο για να τους εξετάσουν, δεν έκαναν τεστ στον κόσμο που ερχόταν, δεν νοίκιασαν ξενοδοχεία για να μπορέσουν να τους φιλοξενήσουν όπως θα έπρεπε μέχρι να ελέγξουν αν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό. 

Και μιλάμε για εργαζόμενους που ταλαιπωρήθηκαν για πολλές μέρες στα μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης μέχρι να βρουν τρόπο να επαναπατρισθούν. Μόνοι τους πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους έβαλαν τους εαυτούς τους σε καραντίνα για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Είναι οι ίδιοι εργάτες που τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στην κρίση, στήριξαν την οικονομία της Ξάνθης φέρνοντας συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την ακραία ρατσιστική συμπεριφορά και η κυβέρνηση, τώρα που δεν έχουν δουλειά, μοιράζει χαρτζιλίκια των 400 ευρώ για να ζήσουν ολόκληρες οικογένειες.

Η εικόνα της εγκατάλειψης όμως δεν είναι μόνο στον Εχίνο Αυτή τη στιγμή στο νομό της Ξάνθης που ζουν πάνω από 100.000 κάτοικοι δεν υπάρχουν πάνω από 10 κλίνες ΜΕΘ. Το νοσοκομείο της Ξάνθης έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Από τη μία δεν έχουν τολμήσει να κάνουν ούτε μια επίταξη ιδιωτικής κλινικής στην περιοχή και από την άλλη ο υφυπουργός Χαρδαλιάς ήρθε στην Ξάνθη και παρότρυνε τον κόσμο να πάει να δουλέψει εθελοντικά στις δομές υγείας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα”, εξήγησε ο Τζ. Μηλιαζήμ. 

Αποκλεισμένη περιοχή

“Η περιοχή είναι εντελώς αποκλεισμένη. Μόνο η πυροσβεστική πηγαίνει για να μεταφέρει φαγητό και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Αν το σκεφτούμε αυτό που γίνεται στην ορεινή Ξάνθη είναι φοβερό. Ενώ για δεκαετίες παλεύαμε να διώξουμε τις μπάρες από τα χωριά της μειονότητας στην ουσία με αυτή την κατάσταση ξαναφέρνουν τις μπάρες απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τραγικό και θυμίζει άλλες εποχές. Σε μια εποχή εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού συνεχίζεται ο ρατσισμός εις βάρος της μειονότητας”, υποστηρίζει ο Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφος από την Κομοτηνή.

“Οι φασίστες βρήκαν ευκαιρία να τα βάλουν με τη μειονότητα εντάσσοντας ακόμα και το ζήτημα της πανδημίας στην εθνικιστική προπαγάνδα και στην σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι οι ίδιοι γνωστοί φασίστες που την προηγούμενη περίοδο έκαναν ρατσιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στους πρόσφυγες. 

Όλοι ξέρουμε ότι ο πληθυσμός στην ορεινή Ξάνθη είναι πάρα πολύ φτωχός. Οι γυναίκες μένουν στο σπίτι και δουλεύουν στα χωράφια και οι άντρες κατά πλειοψηφία πάνε και δουλεύουν σε χώρες της Ευρώπης για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. 

Όταν επέστρεψαν δεν υπήρξε απολύτως κανέναν έλεγχος. Είναι επίσης πολλά παιδιά που σπουδάζουν στην Τουρκία και τώρα αναγκαστικά γυρίζουν πίσω. Και ούτε στην Τουρκία έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Τώρα μετά από όλα αυτά τα κρούσματα μάθαμε ότι στη Ροδόπη πήγε ο δήμαρχος στο αεροδρόμιο και πήρε 12 εργαζόμενους που δούλευαν στη Νορβηγία για να τους βάλει σε καραντίνα. Επίσης 50 μαθητές και φοιτητές που επαναπατρίστηκαν χτες από Τουρκία τους έβαλαν και αυτούς σε καραντίνα.  Άρα θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα προστασίας που δεν τα πήραν”, εξηγεί ο Μ. Τσολάκ.

Στην εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην ΑΜΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καταστροφικές πολιτικές στο ζήτημα της υγείας στην περιοχή, καταγγέλλει το ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο στα στρατόπεδα με τους χιλιάδες φαντάρους να συνωστίζονται (ήδη υπάρχει κρούσμα σε στρατόπεδο της Ξάνθης), ενώ τονίζεται μεταξύ άλλων πως είναι ανάγκη για άμεση σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου για να οργανωθεί η πολιτική προστασία της περιοχής χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στον πληθυσμό.