Κορονοϊός
Ιταλία: Γενική απεργία

Στις 25 Μαρτίου στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε η γενική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχε καλέσει η Ένωση Συνδικάτων της Βάσης (Unione Sindacale di Base) με κύριο αίτημα το κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας που δεν προσφέρουν ουσιώδεις υπηρεσίες ή δεν παράγουν είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Στην απεργία συμμετείχαν και τα συνδικάτα των εργαζομένων στη χημική βιομηχανια Fictem, Femca e Uiltec.

Στον τομέα της Υγείας η συμμετοχή στην απεργία είχε τη συμβολική μορφή της διακοπής ενός λεπτού κατά την οποία οι εργαζόμενοι γέμισαν τον ιστοχώρο με φωτογραφίες κρατώντας πικέτες με συνθήματα. Στους υπόλοιπους κλάδους όμως η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Το ποσοστό των απεργών μεταλλεργατών στη Λομβαρδία, που καλέστηκε από τα συνδικάτα τους Fiom, Fim e Uilm, άγγιξε το 70%. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στον τομέα της μεταφοράς και εφοδιασμού (logistics), όπου ο ρυθμός της εργασίας εντατικοποιήθηκε τον τελευταίο καιρό. 

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της συγκομιδής και ανακύκλωσης των απορριμάτων είχαν κηρύξει στάση εργασίας που όμως απαγορεύτηκε από την “Επιτροπή για την εγγύηση της εφαρμογής του νόμου για το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες”, μια κρατική απεργοσπαστική μηχανή που αποφασίζει αν οι απεργίες είναι νόμιμες. 

Στην απεργία είχαν καλέσει και πολλές συνελεύσεις βάσης των διανομέων όπως για παράδειγμα η Deliverance Milano και οι Riders Union Roma που από την αρχή της εμφάνισης του κορονοϊού διαμαρτύρονται για τη συνέχιση των υπηρεσιών διανομής ετοιμοπαράδοτου φαγητού παρότι δεν αποτελεί ουσιώδες αγαθό, μάλιστα χωρίς τη χορήγηση από τις εταιρίες των απαραίτητων μέσων προστασίας.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, τα 2/3 των εργαζομένων συνεχίζουν να εργάζονται, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να πάνε σε χώρους εργασίας όπου δεν τηρούνται πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα δημοσίευσε τη λίστα των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Το διάταγμα της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξαιρεθούν από την απαγόρευση, με μια απλή αίτηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Μαντώ Μπουκουβάλα, 
Φλωρεντία