Κορονοϊός
Αλληλεγγύη στους άστεγους

Σε κινήσεις συμπαράστασης στους άστεγους και αιτήματα για την προστασία τους προχώρησαν τα δημοτικά σχήματα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και «Ανταρσία στο Λιμάνι».

Σε συμβολική συγκέντρωση στον Σταθμό Λαρίσης ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας τόνισε:  “Αυτή είναι η στιγμή όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την κάρτα τους για να έχουν δωρεάν σίτιση, να τους δοθεί η δυνατότητα να μείνουν σε σπίτια. Έχουμε ενημερωθεί ότι θα ανοίξει μια δομή στη Λιοσίων για 400 άτομα. Ζητάμε να προσληφθεί προσωπικό ώστε να έχουν την κάλυψη που τους χρειάζεται».

Ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, κοινοτικός σύμβουλος στο 1ο κοινοτικό διαμέρισμα πρόσθεσε: «Τα κοινοτικά διαμερίσματα πρέπει να συνεδριάσουν εκτάκτως, έστω και διαδικτυακά και να πάρουν αποφάσεις στήριξης για όλους τους φτωχούς, τους άστεγους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό είναι που θα βάλουμε μπροστά το επόμενο διάστημα». 

Ο Βασίλης Κουκαλάνι, κάτοικος 3ου κοινοτικού διαμερίσματος ενημέρωσε ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία κατοίκων που στηρίζεται από παρατάξεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, για συλλογή υπογραφών για πολύ πρακτικά ζητήματα. «Να στελεχωθεί και να ανοίξει το κοινοτικό ιατρείο του 3ου κοινοτικού διαμερίσματος ώστε να υπάρχει παρακολούθηση, τεστ και διανομή απαραίτητων υλικών στον κόσμο. Να στελεχωθεί το παροπλισμένο εδώ και χρόνια ΙΚΑ, να δουλέψει σαν ιατρείο και να κάνει τεστ».

Ο Θανάσης Διαβολάκης σε εξόρμηση που έκανε στον Πειραιά η «Ανταρσία στο Λιμάνι» ανέδειξε την εγκληματική καταστολή σε βάρος των αστέγων που ζούσαν στις πύλες του λιμανιού, λέγοντας ότι είναι «ενδεικτική της κατάστασης στην πόλη». Όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ: «Την Τρίτη 24 Μάρτη 2020 στο λιμάνι του Πειραιά έλαβε χώρα μία πρωτοφανής επιχείρηση βίας και εκδιωγμού εναντίον δεκάδων αστέγων οι οποίοι έχουν βρει το δικό τους ‘καταφύγιο’, για να εξασφαλίσουν την διαμονή τους, σε διάφορους χώρους στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με καταγγελία που μας γνωστοποιήθηκε προχθές το βράδυ από πρώην Ναυτεργάτες - αστέγους που βρίσκονται εκεί με 100 - 120 ακόμη άτομα, το λιμενικό σώμα οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση και με την άσκηση βίας απομάκρυνε τους αστέγους από τον χώρο του λιμανιού”.