Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Εργατικές αντιστάσεις παντού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο, έξω από τα γραφεία της Swissport – Skyserv, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Ομίλου τη Δευτέρα 30 Μάρτη. Η συγκέντρωση, με τη συμπαράσταση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας ΕΚΑ, κατήγγειλε τις μαζικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρία. 

«Ο όμιλος Swissport και Skyserv απέλυσε πάνω από 400 άτομα στην Αθήνα (και άγνωστο αριθμό στην υπόλοιπη Ελλάδα), με ένα απλό sms», ανέφερε η ανακοίνωση των εργαζόμενων για την κινητοποίηση, «Με άλλοθι τον κορονοϊό εκατοντάδες εργαζόμενοι που καλύπτουμε διαρκείς και πάγιες ανάγκες (πολλοί με μηνιαίες συμβάσεις για πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια) με μισθό οχτάωρου... 580 ευρώ, σε μια νύχτα βρεθήκαμε όλοι άνεργοι χωρίς καν να δικαιούμαστε το επίδομα των 800 ευρώ!».

Η εκ περιτροπής εργασία είναι αυτό που περιμένει και τους συναδέλφους τους που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο ίδιο μέτρο, της εκ περιτροπής εργασίας, έχει προχωρήσει και η Goldair, όπως καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Μάλιστα, εργαζόμενος της Swissport κατήγγειλε και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς του επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ την ώρα που μετέβαινε στο ΕΚΑ για να ενημερώσει για τις απολύσεις.

Σε όλους τους χώρους βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές επιθέσεις από κυβέρνηση και αφεντικά. «Στην παραγωγή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα καταγγελία εργαζόμενου σε εργοστάσιο της BIC. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο. Η διοίκηση του εργοστασίου όχι μόνο επέλεξε να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά ταυτόχρονα έβαλε υπερωρίες και αύξησε την παραγωγή. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κατώτεροι άνθρωποι».

Λίγες μέρες μετά τις ψεύτικες εικόνες στα ΜΜΕ για τη «μαζική έξοδο» προς την επαρχία, έφτασε στο μέηλ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας η παρακάτω καταγγελία: «Εργάζομαι σε σταθμό διοδίων της Εγνατίας οδού. Εγώ όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου στον συγκεκριμένο σταθμό ερχόμαστε σε επαφή με τουλάχιστον 1.000 άτομα ο καθένας στο οκτάωρό μας. Δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε ή να προφυλάξουμε τους χρήστες της Εγνατίας οδού από τη διασπορά του ιού.

Εξοργιστικό 

Είναι εξοργιστικό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Δεν μας παρέχουν γάντια και μάσκες. Και δεν επέτρεψαν σε δύο μητέρες να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού. Χθες ήρθε ο γιατρός της επιχείρησης. Μας χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα”.

Οι τραπεζίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων. Όπως κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα για την Εθνική Τράπεζα: «Στο τμήμα του Collection, ενώ εξαγγέλθηκε ότι θα σταματήσουν οι οχλήσεις προς τους δανειολήπτες, οι κλήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά χθες 19/3/2020 σε όσους έχουν δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Ο ισχυρισμός είναι ότι τους δίδονται νέες προτάσεις για ρύθμιση(!). Φυσικά οι διαμαρτυρίες από τους πελάτες ήταν έντονες με την οργή του κόσμου να ξεσπάει πάνω στον συνάδελφο–ισσα που έβρισκε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής».

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται επίσης στο μάτι του κυκλώνα. Οι αποφάσεις των ιδιοκτητών για αναστολή συμβάσεων όλου ή μέρους του προσωπικού τους αυξάνονται μέρα τη μέρα. Την εικόνα ήρθε να συμπληρώσει το αιφνιδιαστικό λουκέτο των ραδιοφωνικών σταθμών Sport24 και Legend 88.6 και η απόλυση όλων των εργαζόμενων από την εταιρία 24 Media του Δ. Μάρη.  Οι καταγγελίες των Ενώσεων του κλάδου για τις επιθέσεις δεν αρκούν, πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε αγωνιστικές αποφάσεις.

Για ελλιπέστατα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων καθώς και εμπόδια/απορρίψεις στις άδειες ειδικού σκοπού, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Πειραιά το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου. Ενώ για κίνδυνο απολύσεων μίλησε το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης επικαλούμενη αδιευκρίνιστα «κωλύματα» οπισθοχωρεί από τη δεύσμεσή της για ανανέωση μέχρι το τέλος του χρόνου όλων των συμβάσεων που λήγουν το Μάη.

Μόνο η συλλογική αντίδραση έχει αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα 30/3, ο Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ως αναγκαίο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι τις προηγούμενες μέρες οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη μονάδα είχαν αρνηθεί να πάνε στη δουλειά τους. Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η ανάδοχος εταιρία του έργου επέμεναν στη συνέχιση των εργασιών με ψέματα ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας.  Μόνο η πίεση των εργαζόμενων και η στήριξη που βρήκαν από το Εργατικό Κέντρο της περιοχής ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει αυτή την απόφαση.