Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κλείστε τα στρατόπεδα

Κείμενο υπογραφών κυκλοφόρησε μέσω της διεθνούς πλατφόρμας συγκέντρωσης υπογραφών AVAAZ η ΚΕΕΡΦΑ με τη στήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Πακιστανικής Κοινότητας, και μιας σειράς επιτροπών προσφύγων από διάφορα καμπ σε όλη την Ελλάδα (Μόρια, Μαλακάσα, Σχιστό, Διαβατά, Ελαιώνας, Κόρινθος, Αμυγδαλέζα, κ.ά). Το κείμενο μπορεί κάποιος να το βρει και να το υπογράψει στην διεύθυνση:

https://tinyurl.com/t8mgwsn

Κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις Μόριες και τις Αμυγδαλέζες!

Να μη γίνουν τα στρατόπεδα προσφύγων τόποι μαζικής εξόντωσης!

Άμεση στέγαση όλων με επιτάξεις ξενοδοχείων και εγκατάσταση σε σπίτια!

«Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού» προειδοποιoύν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους. 

Κι όμως, η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων για το κλείσιμο συνόρων στον Έβρο και απώθηση βαρκών στα νησιά, το μάντρωμα των προσφύγων με περιφράξεις των καμπ και εταιρείες σεκιούριτι, μετατρέποντάς τα σε απροσπέλαστα γκέτο.

Την ίδια ώρα, δεν προχωράει σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, η μόνη ασπίδα προστασίας της μεγάλης πλειοψηφίας του φτωχόκοσμου από τον κορονοϊό.

Για τους αιτούντες άσυλο, τους/τις μετανάστες/στριες και τους/τις πρόσφυγες/ισσες από τα καμπ μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού. 

Αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής.

Είναι ακραίος ρατσισμός, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το άμεσο χτίσιμο κλειστών δομών, όπως στο Κλειδί των Σερρών και το στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα, λειτουργεί αποτρεπτικά για την εξάπλωση του κορονοϊού. Λες και οι πρόσφυγες ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας…

Το αντίθετο, η δημιουργία κλειστών φυλακών θα σημάνει το άπλωμα νέων θανατοπαγίδων εξόντωσης προσφύγων, πλάι στη Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο και το Παρανέστι. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η δημόσια υγεία ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη και προπαντός ΔΕΝ είναι προνόμιο των λίγων. Για να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία μας, για να βάλουμε τη ζωή ντόπιων και μεταναστών/τριών πάνω από τα κέρδη τους, απαιτούμε:

Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα της ντροπής και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες/ισσες (καταγεγραμμένοι ή μη) σε σπίτια και ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις, με ευθύνη δημόσιων και δημοτικών δομών φροντίδας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλες και όλους στα νοσοκομεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.