Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλήψεις πολιτικών προσφύγων!

Στις πιο ακραίες συνθήκες πανδημίας οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους βρήκαν χώρο να δράσουν. Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την απόλυτη καραντίνα η αντιτρομοκρατική έκανε ντου και συλλήψεις σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που ζουν σαν πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρας μας.

Σε επίθεση που έκανε στα Σεπόλια σε διαμέρισμα που νοίκιαζαν μέλη της οργάνωσης DHKP-C συνέλαβε 11 γνωστούς αγωνιστές/ιες (2 γυναίκες και 9 άντρες), ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε δεκάδες διαδηλώσεις, πορείες και κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Πρόκειται για αγωνιστές που έχουν διωχθεί για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και έχουν υποστεί φυλακίσεις και βασανιστήρια, ενώ όλοι τους είναι είτε πολιτικοί πρόσφυγες είτε αιτούντες πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 

Οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές δέχτηκαν απίστευτη αστυνομική βία σε αδιανόητες συνθήκες κράτησης που υπερβαίνουν κάθε νόμιμη αντιμετώπιση. 

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι των 11 συλληφθέντων (μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν): “κατά την μεταγωγή τους ενώπιον του ανακριτή, στις 20/3, οι συλληφθέντες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν, επί έξι ώρες, μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αστυνομικό όχημα, σε κεχωρισμένο ο καθένας χώρο εμβαδού μικρότερου του ενός τ.μ., με ανεπαρκή αερισμό, δεσμευμένοι με χειροπέδες πισθάγκωνα, κατά τρόπο που προκάλεσε σε πολλούς τραυματισμό, αιματώματα, εκτεταμένα οιδήματα, δύσπνοια και συνεχή πόνο, με προκλητική άρνηση των φρουρών τους να χαλαρώσουν την δέσμευση.

Υπό τις συνθήκες αυτές ένας εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 67 ετών, έχασε τις αισθήσεις του, οπότε και κλήθηκε διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος υποχρεώθηκε να εξετάσει τον άνδρα πεσμένο στον διάδρομο του αστυνομικού οχήματος, και με τις χειροπέδες πισθάγκωνα, υπό την έντονη επιτήρηση των ανδρών της αστυνομικής δύναμης, κατά παράβαση των πρωτοκόλλων και της κείμενης νομοθεσίας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων”. 

Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν οι δικηγόροι, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των ονομάτων των συλληφθέντων “συνιστά παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων, τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν.

Με την δημοσιοποίηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ευθέως τα στοιχεία τους στην Τουρκία θέτοντας σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, που παραμένουν στην Τουρκία. Η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων της χώρας”.