Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Ξεσηκώνονται πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

23/10/19, Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μπορεί οι νεκροί του κορονοϊού να αυξάνονται, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα χίλια και ο αριθμός των ανθρώπων -είτε άρρωστων, είτε σε κατ'οίκον περιορισμό, είτε φορέων του ιού- να υπολογίζεται με τις πιο «αισιόδοξες» εκτιμήσεις σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας, όμως, συνεχίζουν χωρίς καμιά ντροπή την εγκληματική πολιτική τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι καταγγελίες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. «Στο προσωπικό του Άγιου Σάββα υπάρχουν ήδη επτά κρούσματα και τριάντα συνάδελφοι σε καραντίνα», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο. «Τα προβλήματα είναι πολλά με έλλειψη εξοπλισμού, με πιέσεις σε συναδέλφους να επιστρέψουν στη δουλειά. Αρχικά ούτε τεστ δεν ήθελαν οι υπεύθυνοι να γίνονται στο προσωπικό -που καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για τους συναδέλφους αλλά και για τους ασθενείς σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο- και μόνο μετά τις αντιδράσεις μας έκαναν πίσω.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η απόπειρά τους να μετακινήσουν τη διευθύντρια της ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό και να αφήσουν το νοσοκομείο ακάλυπτο στην πιο κρίσιμη μονάδα. Το ότι είναι μέλος του σχήματός μας και μια μαχητική συνάδελφος έπαιξε σίγουρα ρόλο. Δεν θα τους αφήσουμε να το υλοποιήσουν. Έχουμε ήδη κινητοποιηθεί στο προαύλιο του νοσοκομείου τέσσερις φορές, με τη συμμετοχή 60-70 συναδέλφων κάθε φορά, όπου συγκεντρώνουμε από όλους τα προβλήματα και προχωράμε στις ανάλογες δράσεις. Το επόμενο βήμα είναι ανοιχτό ΔΣ του Συλλόγου την Τρίτη 31 Μάρτη, στη 1μμ, όπου θα συζητήσουμε την οργάνωση της κινητοποίησης στις 7 Απρίλη».

«Στον Ερυθρό φτάνουμε πια σε οριακό σημείο», μας είπε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός. «Οι ελλείψεις προσωπικού σημαίνουν τρομακτική πίεση και εντατικοποίηση. Οι μετακινήσεις υγειονομικών, δυο νοσηλευτριών στο Σωτηρία και τριών γιατρών στον Ευαγγελισμό από το νοσοκομείο μας μέχρι τώρα, μας αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο. Μέσα σε όλα, τελειώνουν και οι συμβάσεις κάποιων επικουρικών παθολόγων. Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Όσοι εξετάζουν ασθενείς για κορονοϊό -στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, εξωτερικά από τα ΤΕΠ- είναι ντυμένοι με ειδικές στολές και δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα για δώδεκα ώρες, γιατί δεν υπάρχει άλλη στολή ή κανείς να τους αντικαταστήσει. 

Η ίδια κατάσταση από τα ΕΚΑΒ που δεν ξέρουν αν μεταφέρουν περιστατικό και δεν έχουν ούτε θερμόμετρα στα ασθενοφόρα, μέχρι τις καθαρίστριες που καθαρίζουν τα δωμάτια με περιστατικά κορονοϊού -τα οποία είναι πολύ μολυσματικά- χωρίς μάσκες, δεύτερα γάντια ή προστατευτικά παπουτσιών. Είμαστε ακάλυπτοι και ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι είναι οι αντιδράσεις μας. Οι τραυματιοφορείς έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να μεταφέρουν ύποπτα περιστατικά χωρίς ΜΑΠ και αναγκαστικά τους τα βρίσκουν. Η καμπάνια που κάνουμε είτε με το κείμενο υπογραφών για την Υγεία, είτε τώρα με την απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση στις 7 Απρίλη είναι οξυγόνο για τους συναδέλφους».

“Οργανωνόμαστε”

«Στο Αγία 'Ολγα αρχίζουμε και οργανωνόμαστε», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, διοικητικός υπάλληλος στο νοσοκομείο, «Την Τρίτη 24 Μάρτη, έγινε μια διαμαρτυρία στο διοικητή του νοσοκομείου προκειμένου να ζητηθεί μέριμνα για τους συναδέλφους του τμήματος προμηθειών οι οποίοι συνεχίζουν να δουλεύουν παρά το γεγονός ότι υπήρξε κρούσμα κορονοϊού. Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι τις μάσκες τις φοράνε μία ολόκληρη βδομάδα, αλλά η ΥΠΕ ζήτησε να στείλει το νοσοκομείο πίσω τις 2.000 μάσκες που είχε στις αποθήκες του».

«Στο Αττικό, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, δεν υπάρχουν καθόλου τεστ, ούτε μάσκες και άλλα ΜΑΠ σε ικανοποιητική ποσότητα», μας είπε ο Σπύρος Στάικος, διοικητικός υπάλληλος, ταμίας του Σωματείου Εργαζόμενων, «Συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με περιστατικά κορονοϊού δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Γονείς που δουλεύουν και οι δυο στο νοσοκομείο και συνάδελφοι με βαριές ασθένειες δεν έχουν ακόμα πάρει άδεια. Το Σωματείο έχει μπει πολλές φορές μπροστά τον τελευταίο καιρό για να διεκδικήσουμε ενημέρωση, προμήθειες, σωστότερη οργάνωση. Το επόμενο βήμα είναι η οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 7 Απρίλη».

«Και στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ισχύει το γνωστό πρόβλημα με τα μέτρα προστασίας, τη μία θα τελειώσουν τα αντισηπτικά, την άλλη τα γάντια, οι μάσκες κλπ», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, «Το γεγονός ότι δεν γίνεται σωστός προγραμματισμός εναλλάξ βαρδιών, σημαίνει ότι συνωστιζόμαστε σε μικρούς χώρους χωρίς λόγο. Ούτε οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνται ούτε τίποτα, όλα γίνονται “άρπα κόλλα”. Οι διοικήσεις και οι διευθυντές φοβούνται να πάρουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία γιατί το υπουργείο θέλει να παρουσιάζει μια πλασματική εικόνα ότι το ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα. 

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα περιστατικά πάνε πίσω. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νοσηρότητα και πιθανά η θνητότητα από άλλες αιτίες πλην κορονοϊού θα αυξηθεί. 

Το κερασάκι είναι ότι το υπουργείο αποφάσισε την επίταξη του προσωπικού των περιφερειακών δομών Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο της πρωτοβάθμιας ξηλώνεται. Οι εργαζόμενοι είναι προφανώς αγανακτισμένοι. Οι εξορμήσεις μας με την Εργατική Αλληλεγγύη έχουν μεγάλη ανταπόκριση, το ίδιο πιστεύω θα έχει και η πρωτοβουλία μας για κινητοποίηση στις 7 Απρίλη που θα χρειαστεί να την οργανώσουμε με περιοδείες και συνελεύσεις για να μετατραπεί η οργή σε συλλογική δράση».

Δεν έχει υπάρξει νοσοκομείο της χώρας από το οποίο να μην έχουν κυκλοφορήσει ανάλογες καταγγελίες. Από τη Χαλκίδα, την Πάτρα, την Άρτα και τα Γιάννενα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Κρήτη, εργαζόμενοι και σωματεία καταδικάζουν τις κυβερνητικές επιλογές και απαιτούν την ανατροπή τους.

Λένα Βερδέ


Να σώσουμε τα Κέντρα Υγείας

Σε διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας εν μέσω της πανδημίας, που αντί ο ρόλος τους να αναβαθμίζεται σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει ως μια δεξαμενή προσωπικού για να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων.

Στο ΚΥ Βουργαρελίου όπου εργάζομαι ο εξοπλισμός που μας έστειλαν ήταν 4 μάσκες και γυαλιά υψηλής προστασίας με 10 ρόμπες στα μέσα Μαρτίου. Δεν έχουν φτιαχτεί ειδικοί χώροι εξέτασης και αυτή είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ΚΥ του νομού Άρτας. Είναι προφανές πως με αυτές τις ελλείψεις στα ΚΥ δεν μπορούμε να εξετάσουμε με ασφάλεια ασθενείς που θεωρούνται «ύποπτα κρούσματα», δηλαδή την οποιαδήποτε λοίμωξη αναπνευστικού. Με οδηγίες των διευθυντών μας καλούμαστε να ασκήσουμε την ιατρική μέσω τηλεφώνου ή απλώς να πάρουμε ένα ιστορικό στον προαύλιο χώρο του ΚΥ για να κρίνουμε σε ποιους ασθενείς αξίζει να «θυσιάσουμε» μία απ’τις στολές μας και να τους εξετασουμε!

Αντί λοιπόν να μας αναβαθμίσουν το ρόλο, αφού θα μπορούσαμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση όχι μόνο να εξετάζουμε, αλλά να παίρνουμε δείγματα για τεστ και συνολικά να παρακολουθούμε την πορεία ασθενών που δεν θα χρειαστούν νοσηλεία μειώνοντας έτσι και τον αριθμό των ανθρώπων που θα πάνε στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο. Προσωπικό που εργάζεται στα ΚΥ του νομού μεταφέρεται στο ΓΝ Άρτας, από καθαριστές μέχρι γιατρούς. Ήδη οι γενικοί γιατροί που υπάγονται στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης ξεκίνησαν να εφημερεύουν στο ΓΝ Άρτας για να καλύψουν βάρδιες συναδέλφων που έχουν μπει σε καραντίνα. Απ’το ΚΥ Βουργαρελίου -που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός και το κρατάμε όρθιο μόνοι μας οι αγροτικοί γιατροί- μετακινήθηκε προσωπικό της καθαριότητας, αγροτικοί γιατροί κάλυπταν και από πριν κλινικές του ΓΝ Άρτας και όπως δείχνουν οι κινήσεις του υπουργείου θα καλεστούμε και οι υπόλοιποι να καλύψουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ακόμα χειρότερα σε αρκετές ΥΠΕ αναστέλλεται καθολικά η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να καλύψει τα νοσοκομεία καταλήγουν επικίνδυνα για τις συνολικές ανάγκες της Υγείας. Ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες Υγείας, η διεκδίκηση για εξοπλισμό και μέτρα αυτοπροστασίας του υγειονομικού προσωπικού, μπορούν να μας σώσουν απ’την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Λουίζα Γκίκα,
αγροτική ιατρός, ΚΥ Βουργαρελίου


Ιδιωτική υγεία

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Μπροστά στη μάχη της πανδημίας απαιτούμε την άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων χωρίς αποζημίωση και ένταξη τους στην κεντρική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Για να δοθεί άμεση βοήθεια στο Δημόσιο Σύστημα που στενάζει. Απαιτούμε άμεση προστασία των εργαζομένων!

Είναι απαράδεκτο να αφήνει η κυβέρνηση της ΝΔ τους κλινικάρχες να κερδοσκοπούν! Από τη μία επιτρέποντάς τους να πουλούν τα τεστ του κορονοϊού 150 και 300 ευρώ και από την άλλη με το να διπλασιάζουν την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ. Οι κλινικάρχες στήνουν κανονικό πάρτι την ίδια στιγμή που μας έχουν ως εργαζόμενους εντελώς στον αέρα!  Μάλιστα τα έκτακτα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση δίνουν το δικαίωμα στον εργοδότη να μας αναγκάσει σε εκ περιτροπής εργασία δίνοντας μόνο το 50% του μισθού!

 Παράλληλα η κυβέρνηση νομοθέτησε επίσης την απαγόρευση των απεργιών, μέσα στην πανδημία, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης. Τώρα είναι η ώρα τα Συνδικάτα να μπουν μπροστά για να σταματήσουμε αυτήν την ταξική αντεργατική επίθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι την κρίση του κορονοϊού, ούτε με τη ζωή μας, ούτε με υποχώρηση από τα δικαιώματά μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
mail.asky@gmail.com
http://askyg.blogspot.com

Παρεμβαίνει στο Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας


ΕΚΕΑ

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει τον εργαστηριακό εξοπλισμό για να πραγματοποιεί τεστ για τον κορονοϊό. Μαζί με το Κέντρο Αίματος που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον απαραίτητο μοριακό έλεγχο. Η πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν μέχρι και 1000 τεστ την ημέρα.  

Η “λεπτομέρεια” είναι ότι με το υπάρχον προσωπικό αυτό είναι αδύνατον. Γιατί ταυτόχρονα με τα τεστ θα πρέπει το ΕΚΕΑ να συνεχίσει να κάνει ελέγχους σε δείγματα αίματος αιμοδοτών για AIDS, Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα C. Ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού έχει άδειες ειδικού σκοπού γιατί ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή έχουν μικρά παιδιά. Πριν ενάμιση μήνα περίπου έληξαν οι συμβάσεις 66 συναδέλφων που είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα των 5.500 του ΟΑΕΔ. Ανάμεσά τους ήταν πάρα πολλοί τεχνολόγοι, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, πληροφορικής. Πρακτικά αν δεν υπήρχαν οι 28 εργαζόμενοι του προγράμματος ΟΑΕΔ 4000, που μετά από πολλούς αγώνες καταφέραμε να παραμείνουμε στις θέσεις μας για 4ο χρόνο, το ΕΚΕΑ θα είχε καταρρεύσει. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόνο 8 προσλήψεις επικουρικών για δύο χρόνια. Ακούγεται ότι θα πάρουν και άλλους, όμως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, ενώ λένε ότι σε 10 μέρες θα ξεκινήσει το ΕΚΕΑ να κάνει τεστ για τον κορονοϊό.  

 Ο Τσιόδρας έκανε επίσημα έκκληση στον κόσμο να συνεχίσει να δίνει αίμα για όσους το έχουν ανάγκη. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μείωση της προσφοράς αίματος γύρω στο 20-25% γιατί ο κόσμος φοβόταν να πάει στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων να δώσει αίμα. Έγινε έκκληση από το Υπουργείο Υγείας στους δήμους να διαθέσουν αίθουσες για να μπορέσουν να γίνονται αιμοδοσίες εκτός νοσοκομείων. Όντως οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα, και όπου άρχισαν να λειτουργούν η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι Αιμοδοσίες των νοσοκομείων πρέπει και να παραμένουν ανοιχτές και ταυτόχρονα να διαθέτουν συνεργεία για εξορμήσεις εκτός νοσοκομείων, κάτι που δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ΕΚΕΑ θα μπορούσε να διοργανώνει δικές του εξορμήσεις σε δημαρχεία, σχολεία, ΚΑΠΗ που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτά, αλλά μετά την απόλυση των 66 συναδέλφων του ΟΑΕΔ αυτό είναι ανέφικτο. 

Κατερίνα Θωίδου,
συμβασιούχος ΟΑΕΔ 4000, ΕΚΕΑ


Παγκράτι

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΚΥ Παγκρατίου, δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού βρισκόμαστε σε απόγνωση, καθώς δυόμιση βδομάδες τώρα έχουμε ήδη συμπληρώσει τρεις αιτήσεις χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού αλλά δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση. 

Συνεχίζουμε να εκτελούμε τα εργασιακά μας καθήκοντα με συνέπεια και προθυμία. Επιπροσθέτως, εργαζόμαστε με βάρδιες στο ιατρείο διαλογής υπόπτων περιστατικών, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στο να ελεγχθεί η πανδημία.

Σας παρακαλούμε όπως τοποθετηθείτε υπεύθυνα και επίσημως σχετικά με την χορήγηση ειδικής άδειας. Τέλος, προωθήστε ταχύτερα τις παραγγελίες προστατευτικού υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, γυαλιά, κλπ).

Εργαζόμενοι ΚΥ Παγκρατίου
Επιστολή στους αρμόδιους φορείς Υγείας