Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ο Έβρος θέλει νοσοκομεία, όχι φράχτες

24/1/16, Πανελλαδική διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη

Η συνέντευξη του ΥΠΕΞ Δένδια στους Financial Times τη Δευτέρα 30/3 συμπυκνώνει τον ορυμαγδό της ψεύτικης ρατσιστικής προπαγάνδας που εξαπέλυσε η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στους πρόσφυγες όλη την προηγούμενη περίοδο. Την ίδια ώρα όμως που ο Δένδιας συνεχίζει το παραμύθι της “σχεδιασμένης επίθεσης εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης από την Τουρκία μέσω της οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης πληθυσμού”, αυτό που συμβαίνει στην άλλη μεριά των συνόρων είναι μια ακόμα τραγωδία.

Με δικαιολογία τον κορονοϊό οι δυνάμεις καταστολής του Ερντογάν μαζεύουν όσους πρόσφυγες είχαν μείνει στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τους μαντρώνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι δήθεν “εισβολείς” του Δένδια, τώρα ονομάζονται “κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” από τον Ερντογάν. 

Η ελληνική κυβέρνηση που μετέφερε χιλιάδες μπάτσους, στρατιωτικούς και κάθε λογής δυνάμεις καταστολής πανηγυρίζει ότι νίκησε  και κράτησε αλώβητα τα σύνορα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν διαφημίζει το δήθεν “ανθρωπιστικό” της πρόσωπο. 

Και οι δυο λένε ψέματα, με την ελληνική κυβέρνηση, χειρότερη ακόμα και από την κυβέρνηση του Ερντογάν.

“Στον Έβρο, ο Ερντογάν με μια αστυνομική επιχείρηση μάζεψε πριν λίγες μέρες τους λιγοστούς πρόσφυγες που είχαν απομείνει στα σύνορα και τους μεταφέρει στην ενδοχώρα. Μετά την άγρια καταστολή στα σύνορα, η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είχε ήδη φύγει. Αυτό που γινόταν ήταν ένα πανηγυράκι που η κυβέρνηση και τα κανάλια συνέχιζαν να παίζουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Από κοντά ακολουθούσαν και οι διάφοροι ακροδεξιοί που από ένα σημείο και μετά δρούσαν ανεξέλεγκτοι και αναγκάστηκαν να τους περιορίσουν μετά τον τραυματισμό ενός αστυνομικού”, αναφέρει στην ΕΑ ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

“Τώρα το πανηγύρι τελείωσε και μπροστά μας έχουμε την πραγματική απειλή. Την επιδημία, που δεν ήρθε βέβαια  από το τους πρόσφυγες όπως έλεγε η ρατσιστική προπαγάνδα. Και την κυβέρνηση που δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μας προστατέψει  αφήνοντας  τα νοσοκομεία χωρίς προσλήψεις, μην κάνοντας τεστ, αλλά δώρα στους κλινικάρχες και στην εργοδοσία. 

Ρατσιστική εκστρατεία

Και το ένα τρίτο να είχαν κάνει για την Υγεία απ' όσα έκαναν για να στηρίξουν αυτήν την ρατσιστική εκστρατεία στον Έβρο θα έφτανε. Μέσα σε λίγες ώρες έφεραν χιλιάδες μπάτσους, οχήματα, έστησαν προβολείς, τεράστιες επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που η κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης παραμένει απελπιστική όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού.

Μας μιλούσαν για τους πρόσφυγες χαρακτηρίζοντάς τους υγειονομική βόμβα. Αλλά οι υγειονομικές βόμβες φτιάχνονταν εντός των συνόρων. Δεκάδες ξενοδοχεία έχουν παραμείνει ανοιχτά κατ’ εξαίρεση από την καραντίνα στους τρεις νομούς Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου για να φιλοξενήσουν εκατοντάδες αστυνομικούς  της ΕΛ.ΑΣ αλλά και της Φρόντεξ που εδώ και μέρες πολεμάνε τάχα τους «εισβολείς». 

 Έγινε ποτέ κανένας έλεγχος σε όσους ήρθαν με την Φρόντεξ από το εξωτερικό για τον covid19; Τι έλεγχοι έχουν γίνει στους στρατώνες για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ανάμεσα στους φαντάρους όταν ήδη έχουμε νεκρό στρατιωτικό στην Ξάνθη;  Υπάρχουν επαγγελματίες στρατιωτικοί που μένουν μακριά από τις οικογένειές τους  γιατί φοβούνται μην τυχόν τους κολλήσουν.

Στο μεταξύ η καραντίνα έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της στην πόλη, καθώς πολύς κόσμος που εργαζόταν με μαύρη εργασία κινδυνεύει να μην πάρει ούτε το 800ρι, οι αγρότες δεν ξέρουν που θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. Οι βιομηχανίες δουλεύουν αλλά δεν παίρνονται ουσιώδη μέτρα προφύλαξης. Ψάχνει ο κόσμος να βρει μάσκες να προστατευτεί και δεν μπορεί να βρει πουθενά, ούτε στα φαρμακεία.

Το ψευτοφάντασμα της εισβολής τελείωσε. Τώρα τα πραγματικά προβλήματα της προστασίας του κόσμου από τον κορονοϊό είναι εδώ”, τονίζει ο Γ. Μποτσίδης.