Κορονοϊός
7 Απρίλη - Πανελλαδική ημέρα δράσης στα νοσοκομεία

Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ στις 7 Απρίλη -με δίωρη στάση εργασίας 8πμ με 10πμ και συγκεντρώσεις στα προαύλια- καλούν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση έχουν πάρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή-το σχήμα των γιατρών της αντικαπιταλιστικής/ριζοσπαστικής αριστεράς στην ΟΕΝΓΕ- και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

«Στις 7 Απρίλη σπάμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχουμε μέχρι στιγμής λιγότερα θύματα στην Ελλάδα γιατί η ίδια πήρε τα κατάλληλα μέτρα», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, «Έχουμε μέχρι στιγμής λιγότερα θύματα στην Ελλάδα γιατί εμείς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε παλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο απέναντι στις επιθέσεις όλων των κυβερνήσεων, είτε των Σαμαροβενιζέλων είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του Μητσοτάκη. Αγώνες για μονιμοποιήσεις, μαζικές προσλήψεις, χρηματοδότηση. Έχουμε μέχρι στιγμής λιγότερα θύματα γιατί και τώρα, εν μέσω της πανδημίας, κρατάμε με αυτοθυσία και βαρύ τίμημα τα νοσοκομεία ανοιχτά, λειτουργικά και σε ετοιμότητα -παρά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Η κατάσταση όμως παραμένει οριακή. Δεν θα αντιμετωπιστεί χωρίς την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας. Με κάλυψη των χιλιάδων κενών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα. Με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της Υγείας τώρα. Με κάλυψη όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό. Με ένταξη όλων των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Με κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων. Με άμεση στήριξη και χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Είναι πρόκληση να μας μιλάνε για “ιδεοληψίες” αυτοί που με τις πολιτικές τους διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Είμαστε εξοργισμένοι και αυτό θα το εκφράσουμε μαζικά σε όλα τα νοσοκομεία στις 7 Απρίλη. Είναι η μέρα που είχε οριστεί από την ΠΟΕΔΗΝ ως πανελλαδική απεργία και με την πρωτοβουλία μας εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει πράξη. Την οργανώνουμε με περιοδείες, συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, ανοιχτές συγκεντρώσεις. Απαιτούμε από τις Ομοσπονδίες να μας καλύψουν απεργιακά και καλούμε όλα τα σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να σταθούν στο πλευρό μας». Ήδη η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ σε κείμενο υπογραφών που απευθύνεται σε συνδικαλιστές στηρίζει την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη.

«Στις 7 Απρίλη είμαστε όλες και όλοι στις πύλες των νοσοκομείων μας, σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, για να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των χιλιάδων εργαζόμενων στην Υγεία, που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία», τονίζει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. «Γιατί αυτοί που κρατάνε ζωντανό το ΕΣΥ, αυτοί που σώζουν ζωές δεν είναι ο Κούλης, οι υπουργοί, οι Τσιόδρες και οι Χαρδαλιάδες. Είμαστε εμείς, οι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαριστές, τραυματιοφορείς, και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων... Τώρα μπορούμε με τους δικούς μας αγώνες να τους αναγκάσουμε να πάρουν επιτέλους τα μέτρα που χρειάζονται για να σωθούμε από την πανδημία. Ζητάμε από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, από ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ να καλέσουν σε διευκολυντικές στάσεις εργασίας για τις 7 Απρίλη».