Κορονοϊός
Ανοιχτές Εστίες

Την εγκληματική απόφαση να κλείσει όλες τις φοιτητικές εστίες της χώρας και να ξεσπιτώσει χιλιάδες φοιτητές/τριες εν μέσω πανδημίας πήρε η κυβέρνηση που κατά τα άλλα ξοδεύει 11 εκατομμύρια ευρώ για να μας πείσει να «μείνουμε σπίτι». Σύλλογοι εστιακών φοιτητών από όλη τη χώρα συντονίστηκαν και έβγαλαν ανακοινώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα φύγουν από τις εστίες. Ψηφίσματα στήριξής τους έβγαλαν και φοιτητικοί σύλλογοι. 

Στο μεταξύ ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις εστίες του ΔΠΘ στην Ξάνθη, ενώ και αρκετοί άλλοι εστιακοί φοιτητές παρουσιάζουν συμπτώματα. Οργισμένοι οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ότι με το κλείσιμο των εστιών η διασπορά στις πόλεις καταγωγής τους είναι βέβαιη. Στο μεταξύ, η Πρυτανεία απειλούσε με διακοπή ρεύματος και νερού, κάτι που έγινε σε διάφορες εστίες.

Στις 26 Μάρτη η ΟΕΝΓΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία στάθηκε στο πλευρό των εστιακών και στήριξε τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας αφενός ότι το κλείσιμο της εστίας είναι ανεφάρμοστο καθώς πολλοί δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν, αφετέρου ότι η επιστροφή στους τόπους καταγωγής είναι ένα μέτρο υγειονομικά ακατανόητο και επικίνδυνο.

Στις 28 Μάρτη ο συντονισμός των αντιστάσεων των εστιακών έφερε μια πρώτη νίκη: νέα εγκύκλιος από την αρμόδια επιτροπή προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των εστιών καθώς και των εστιατορίων. Στις Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρήθηκε στις 30 Μάρτη συνέντευξη Τύπου στην οποία εκπρόσωποι των φοιτητών/τριών τόνισαν ότι η μάχη συνεχίζεται.