Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Συγκινητική ανταπόκριση στις εξορμήσεις

Εξόρμηση στη Λαϊκή αγορά Μπουρναζίου στο Περιστέρι. Φωτό: Λίλιαν Μπουρίτη

Σε δεκάδες γειτονιές σε όλη την Ελλάδα εξόρμησαν συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν κατάφερε να επιβάλει το σταμάτημα της πολιτικής δράσης στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές. Αντίθετα, η εμφάνιση συνεργείου της Εργατικής Αλληλεγγύης σήμανε μια ευκαιρία για την εργατική τάξη να συζητήσει έξω από τα αφηγήματα της “ατομικής ευθύνης” και της “εθνικής προσπάθειας”, να ενισχύσει την εφημερίδα που συνεχίζει να οργανώνει τη μάχη για επιβίωση και να οργανωθεί στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

“Το Σάββατο νωρίς το μεσημέρι κάναμε εξόρμηση στον Σκλαβενίτη της Αγ. Παρασκευής, εξοπλισμένοι με την Εργατική Αλληλεγγύη, τα γαντάκια και τις μάσκες μας. Ο κόσμος ήταν αρκετός στις ουρές. Μοιράσαμε προκηρύξεις και όλοι άνοιγαν ζωηρές συζητήσεις με τους περισσότερους να συμφωνούν μαζί μας για τις απεργίες και τους αγώνες των νοσοκομειακών. Στο parking του super market σταμάτησε ένα αμάξι, η οδηγός μας ρώτησε αν είμαστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κατέβηκε χαρούμενη να αγοράσει εφημερίδα και να συζητήσει. Αν και ήδη οργανωμένη στην αριστερά ήθελε να ενισχύσει την εφημερίδα που βλέπει να βγαίνει μπροστά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο Σάββατο σε super market και λαϊκή αγορά”, περιέγραψε στην ΕΑ η Ρία.

“Με συνθήματα ενάντια στην εγκληματική πολιτική της ΝΔ, σύντροφοι και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάναμε εξόρμηση στον Σκλαβενίτη στα Κάτω Πετράλωνα και μετά, με την ντουντούκα μας μπροστά, πικετοφορία μέχρι την πλατεία Μερκούρη. Μαζικά μοιράστηκε η ανακοίνωση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, μαζεύτηκαν υπογραφές στην καμπάνια για την Υγεία, και δόθηκαν 14 εφημερίδες. Συγχαρητήρια έλεγε ο κόσμος από τα μπαλκόνια, τα μαγαζιά και τα περίπτερα που ήταν ανοιχτά, ενώ και οι σύντροφοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντυπωσιάστηκαν από την ανταπόκριση του κόσμου”, είπε ο Δημήτρης.

Περιστέρι

«Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση στην εξορμήση της Εργατικής Αλληλεγγύης στο Περιστέρι στη Λαϊκή Μπουρναζίου», δήλωσε η Λίλιαν. «Ο κόσμος ήθελε να συζητήσει συγκεκριμένα το τί μπορούμε να κάνουμε και σταματούσε εύκολα ακούγοντας τα αιτήματα για επίταξη της ιδιωτικής Υγείας και χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ήθελε να βρει τρόπο να δράσει. Γυναίκα βουρκωμένη, που μας είπε ότι δεν τα βγάζουν πέρα γιατί δεν δουλεύουν ούτε τα δύο παιδιά της, ούτε ο άντρας της λόγω του κορονοϊού. Σταμάτησε για να ενισχύσει την εφημερίδα, νοσηλεύτρια εξοργισμένη για τα μέτρα προστασίας που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία, εργαζόμενοι απολυμένοι που δεν δικαιούνται καν το επίδομα – ψίχουλα, ήταν μερικές από τις εικόνες. Έκανε στον κόσμο φοβερή εντύπωση που είχαμε βγει, παρόλη τη δυσκολία των συνθηκών. Και ο κόσμος αυτός ήταν γεμάτος οργή με την κυβέρνηση».

«Το Σάββατο κάναμε εξόρμηση στον κόσμο που βρισκόταν στην ουρά στο Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης στο Περιβολάκι της Νίκαιας και στη Λαϊκή του Κορυδαλλού. Συναντήσαμε μεγάλη ανταπόκριση στα συνθήματά μας για λεφτά στην Υγεία και επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Ειδικά το δεύτερο ήταν αυτό που άνοιγε πιο πολύ τη συζήτηση, με τον κόσμο να είναι οργισμένος με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να τους επιτάξει τους χάρισε και 30 εκατομμύρια», τόνισε ο Παντελής.

«Παρά τη βροχή είχε πολύ κόσμο στη Λαϊκή στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος αυτός ήταν ορεξάτος να συζητήσει: για το πόσο χρειαζόμαστε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, για τα μέτρα, και ιδίως την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν είναι βοηθητική. Και οι παραγωγοί που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους όσο κλείσανε οι λαϊκές αλλά και ο κόσμος που ήθελε να βγει έξω να ψωνίσει και να κάνει τη βόλτα του. Ήθελαν να συζητήσουν πώς μπορούμε να προστατευτούμε και αν αυτά που γίνονται αρκούν», είπε η Δήμητρα.

Ο Βασίλης περιέγραψε την εξόρμηση στο Ίλιον: «Μέσα σε λίγο χρόνο δώσαμε 10 εφημερίδες, περισσότερες από όσες δίναμε στις προηγούμενες συνθήκες. Έγινε συζήτηση σχετικά με τη στάση της Αριστεράς. Υπήρχε κόσμος που χαιρόταν που έβλεπε κομμάτι της Αριστεράς να βγαίνει στη δράση και έλεγε μακάρι να είχε και η υπόλοιπη Αριστερά αυτή τη στάση. Ενίσχυαν την εφημερίδα με κάτι παραπάνω».

«Στην εξόρμηση που έγινε σε δυο σημεία στον Νέο Κόσμο έγινε πολλή συζήτηση, και παρόλο που οι περισσότεροι στην αρχή ακούγανε διστακτικά και από μεγάλη απόσταση, πολλοί κατέληξαν να πουν ότι θέλουν κι αυτοί να δράσουν. Δώδεκα άτομα άφησαν υπογραφές και στοιχεία επικοινωνίας για τη συνέχεια, στους τρεις προτείναμε να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό Μαρξιστικό Φόρουμ της εβδομάδας και σε έναν να οργανωθεί στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα», είπε η Τάνια.