Εργατικό κίνημα
Πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη

21/9, Απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 21 του Οκτώβρη κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η απόφαση για την απεργία είναι κοινή των δύο Ομοσπονδιών της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ, γεγονός που δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική για ξεσηκωμό σε όλους τους χώρους.

Η απεργία ενισχύεται από την ΠΟΕΔΗΝ με ένα ενδιάμεσο αγωνιστικό πρόγραμμα που θα την προετοιμάσει. Συγκεκριμένα: Πανελλαδική μέρα δράσης στις 5 Οκτώβρη για τους συμβασιούχους με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Παναττική στάση εργασίας 8πμ-11πμ στις 8 Οκτώβρη και συγκέντρωση στις 9πμ στο ΣτΕ, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής κατά των αναστολών συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Και νέα πανελλαδική ημέρα δράσης στις 13 Οκτώβρη ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις υγειονομικών μονάδων με συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία.

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων με κορύφωση την απεργία στις 21 Οκτώβρη, που θα συνδυαστεί με συλλαλητήριο από την πλατεία Μαβίλη στο Υπουργείο Υγείας, είναι κρίσιμη. Ο απεργιακός είναι ο μόνος δρόμος για να ανατραπούν όλες οι κυβερνητικές επιθέσεις στα νοσοκομεία εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας:

• Για να παρθούν πρώτα από όλα πίσω οι αναστολές εργασίας-απολύσεις και των 7.000 εργαζόμενων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός συστήματος μετά την εφαρμογή του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι πρόκληση το ΕΣΥ να στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού και το υπουργείο του Πλεύρη να στερεί από τα νοσοκομεία τόσες χιλιάδες εργαζόμενους/ες που έχουν δώσει σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία και δεν έχουν γίνει ποτέ αιτία διασποράς του κορονοϊού. Είναι πρόκληση να τους τιμωρεί μαζί με τις οικογένειές τους με στέρηση μισθού και πείνα για το δικό της αποτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού.

• Για να μπει φραγμός στην επιστροφή των εργολάβων και την είσοδο συνολικά των ιδιωτών στο ΕΣΥ. Αυτός είναι ο πραγματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις απολύσεις. Να δώσει ολόκληρες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρίες για να καλυφτούν τα κενά πρώτα των εργαζόμενων σε αναστολή και ύστερα όσων συμβασιούχων δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. Να προχωρήσει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα υγείας προσφέροντάς του κομμάτια των δημόσιων νοσοκομείων. Και να στείλει ακόμα περισσότερο κόσμο στους κλινικάρχες, αυτούς που τόσο ξεδιάντροπα στήριξε την περίοδο της πανδημίας.

• Για να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι με κάθε σύμβαση εργασίας (ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, επικουρικοί κλπ). Είναι χιλιάδες, δουλεύουν για πολλά χρόνια ως και δεκαετίες στα νοσοκομεία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλες τις ειδικότητες, από φύλακες και τραματιοφορείς μέχρι διοικητικοί, τεχνικοί, τραπεζοκόμοι, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί. Η ανανέωση των συμβάσεων για ένα χρόνο για τους ΟΑΕΔ και έξι μήνες για τους επικουρικούς που υποσχέθηκε ο Πλεύρης πρέπει να απαιτηθεί δυνατά να γίνει μετατροπή σε αορίστου για όλους. Όχι μόνο γιατί πετάει απ’ έξω τους υπόλοιπους συμβασιούχους (πρακτικά αυτούς σε υπηρεσίες όπως φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα, που θέλει πρώτες να τις δώσει στους εργολάβους), αλλά και γιατί πρέπει επιτέλους να μπει τέρμα στην ομηρία όλων. Κανείς να μη βρεθεί ξανά υπό την απειλή της απόλυσης ούτε σε έξι μήνες, ούτε σε ένα χρόνο, ούτε ποτέ.

• Για να ενταχτούν όλοι οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να δοθεί σε όλους το Ανθυγιεινό Επίδομα που τώρα περιορίζεται σε κάποιες ειδικότητες και να χαρακτηριστεί ο θάνατός τους από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα. Είναι αδιανότητο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, να αμφισβητείται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία κινδυνεύουν κατά την εργασία τους από κάθε είδους ασθένειες και ότι πρέπει να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα ή να παίρνουν όλοι το ανθυγιεινό επίδομα. Αντίστοιχα είναι απαράδεκτο οι οικογένειες των θυμάτων από κορονοϊό, που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους και στερηθεί από το εισόδημά τους, να μην μπορούν να αποζημιωθούν για την απώλειά τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

• Για να γίνουν νέες μαζικές μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, σε όλες τις ειδικότητες, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες περίθαλψης της κοινωνίας. Είναι υγειονομικά δολοφονικό να υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ (πάνω από 40.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα του κλάδου), στις οποίες προστίθενται καθημερινά νέες συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται ποτέ ή μπαλώνονται προσωρινά με νέες στρατιές συμβασιούχων.

• Για να υπάρξει, τέλος, άμεση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, για να ανοίξουν ξανά τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και να φτιαχτούν καινούργια, για να ενισχυθούν τα υπάρχοντα με νέες κλίνες, υποδομές, εξοπλισμό. Δεν μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που ψάχνουν για ένα κρεβάτι ή μια ΜΕΘ ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Δεν μπορεί να συγχωνεύονται τμήματα και κλινικές, να αναβάλλονται χειρουργεία και εξετάσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος είτε να καταφεύγει στα ιδιωτικά νοσοκομεία είτε, αν δεν έχει να πληρώσει, να πεθαίνει αβοήθητος. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολύμηνες λίστες αναμονής για μια εξέταση ή ένα ραντεβού.

Όλα αυτά είναι τα κρίσιμα μέτωπα της απεργίας που έρχεται. Και ενισχύονται από ένα ακόμα. Τη μάχη ενάντια σε μια ακραία ρατσιστική και σεξιστική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας. Ο Πλεύρης δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ταυτισμένος με την ακροδεξιά. Από τις δηλώσεις του «να πνίγουμε τους προσφυγες στα σύνορα» μέχρι την ανοιχτή στήριξή του στο κατάπτυστο σεξιστικό συνέδριο της “υπογεννητικότητας”, οι θέσεις του προκαλούν ανατριχίλα και προϊδεάζουν για το τι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει στα νοσοκομεία.

Το στίγμα της όμως έδωσε αυτή την εβδομάδα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η υπουργός επικύρωσε την απόρριψη πρόσληψης γιατρού από θέση Επιμελήτριας Β' στο Λαϊκό νοσοκομείο επειδή είναι μητέρα δυο παιδιών (!). Το ότι η γιατρός κρίθηκε «πολύ αξιόλογη» για τη θέση ήταν λεπτομέρεια μπροστά στο σεξιστικό αφήγημα ότι εργασία και μητρότητα δεν συνδυάζονται. Η ανατροπή αυτής της ηγεσίας από το Υπουργείο Υγείας είναι επιβεβλημένη.


Συνέλευση του Συντονιστικού

Πανελλαδική συνέλευση οργανώνει τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη στις 6μμ το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Η διαδικασία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Έλενα Βενιζέλου για τους υγειονομικούς της Αθήνας και διαδικτυακά για όσους βρίσκονται στις άλλες πόλεις. Κεντρικό θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του απεργιακού προγράμματος των συνδικάτων της Υγείας με μεγάλο σταθμό την πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

«Το Συντονιστικό Νοσοκομείων μπαίνει ξανά μπροστά στη μάχη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων», μας είπε ο Νώντας Φάσσος, επικουρικός τραπεζοκόμος στον Ερυθρό. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει περιοδείες στα νοσοκομεία. Στο Ερυθρό την Δευτέρα η συζήτηση ξεκινούσε από το κάλεσμά μας για την αντισεξιστική κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη στο Σύνταγμα που έβρισκε τεράστια ανταπόκριση, συνεχιζόταν με το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη και κατέληγε σε όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ μέχρι την απεργία στις 21 Οκτώβρη μαζί με την ΟΕΝΓΕ.

Ξεκινάμε με την προσπάθεια για μια καλή συγκέντρωση στην πύλη στις 5 Οκτώβρη για το ζήτημα των συμβασιούχων. Προγραμματίζουμε επικοινωνία με το Σωματείο για να καλέσει κι αυτό όπως πρέπει να κάνει. Είναι επείγον να διεκδικήσουμε τη μονιμοποίηση όλων, καθώς ήδη στο νοσοκομείο μας ετοιμάζουν να αντικαταστήσουν στη σίτιση και τη φύλαξη όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή με εργολαβικούς. Με το μισό πόδι μπήκε ήδη ο εργολάβος δηλαδή και το ίδιο θα συμβεί στη συνέχεια σε όλες τις υπηρεσίες καθώς θα λήγουν πολλές συμβάσεις. Ξέρουμε ότι για τους εργαζόμενους με ΣΟΧ ο Πλεύρης δεν είπε τίποτα και είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την επέλεση των ιδιωτών. Μόνο στους ΟΑΕΔ και τους επικουρικούς έδωσε μια μικρή παράταση, για να μας σπάσει σε τρεις κατηγορίες και να κάνει την επίθεση σταδιακά. Δεν είμαστε ενάντια στους εργαζόμενους που θα έρθουν, δεν θα τους αντιμετωπίσουμε εχθρικά. Είμαστε ενάντια στις διοικήσεις, την κυβέρνηση, το υπουργείο και τον ίδιο τον εργολάβο. Θέλουμε μονιμοποίηση και προσλήψεις.

Με τον ίδιο τρόπο θα οργανώσουμε όλες τις κινητοποιήσεις. Πυκνώνουμε τις παρεμβάσεις μας σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων στον Ερυθρό και όλους τους χώρους με προοπτική μια απεργία στις 21 Οκτώβρη που θα είναι η μεγαλύτερη όλων των τελευταίων μηνών. Την περιμέναμε και τη διεκδικούσαμε πιο νωρίς, αλλά θα την κάνουμε σεισμό. Είναι πολύ σημαντικό ότι την στηρίζει και η ΟΕΝΓΕ για να είμαστε όλοι και όλες μαζί».

Συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, 6μμ

Αμφιθέατρο Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου

Διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ

Meeting ID: 825 7138 3877

Passcode: 668675