Εργατικό κίνημα
Απεργοί efood: “Να απλώσουμε τη νίκη μας παντού”

24/9, Αθήνα, Οι απεργοί της efood πανηγυρίζουν τη νίκη τους. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κοκκίνησαν οι δρόμοι της Αθήνας και πολλών μεγάλων πόλεων από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις-μοτοπορείες των εργαζόμενων της efood την Τετάρτη 22 και την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη. Η εργατική τάξη και η νεολαία από τα πεζοδρόμια έδειχναν τη συμπαράστασή τους με χειροκροτήματα, υψωμένες γροθιές, χαμόγελα και κινητά στο χέρι να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο. Έτσι γονάτισε η efood εννιά μέρες μετά τα απειλητικά μηνύματα για απολύσεις. Μέχρι και ο Χατζηδάκης σύρθηκε να μιλήσει για «αθέμιτη πρακτική» της εταιρίας, η οποία πήγε να εφαρμόσει τον νόμο που ο ίδιος είχε περάσει.  

Και ενώ το στρατόπεδο της κυβέρνησης και των εργοδοτών κατέγραψε μια παταγώδη ήττα, ο ενθουσιασμός και η αυτοπεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη, κυριαρχούσε στους διανομείς της efood. «Πολλά χρόνια δούλευα στην εστίαση, αλλά λόγω ανεργίας μπήκα στην efood. Δεν περίμενα με τίποτα ότι με μια 24ωρη απεργία θα κάνει πίσω μια ολόκληρη εταιρία», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία. «Αυτό που καταφέραμε είναι για μένα τρομερό, μια μεγάλη παρακαταθήκη. Παράδειγμα προς όλους να διεκδικούν και να απεργούν και μπορούμε να κερδίσουμε. Πείσαμε έτσι ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο συνάδελφο.  Ήταν και μια μεγάλη μπουνιά στην κυβέρνηση και στον νόμο Χατζηδάκη».

«Η εταιρία προσπάθησε να μας αναγκάσει με απειλές να γίνουμε ελεύθεροι συνεργάτες», μας είπε ο Στέφανος. «Κατευθείαν αυτό θα μας έθετε εκτός της ασφάλειάς μας, την ώρα που καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Είναι το πιο απλό πράγμα να πάθεις κάτι πάνω στο μηχανάκι, για παράδειγμα να σπάσεις ένα χέρι. Με το νέο καθεστώς που ήθελαν να φέρουν, αυτό θα σήμαινε ένας μήνας χωρίς εισόδημα. Ή θα ήσουν αναγκασμένος να πληρώνεις εσύ την ασφάλεια, αλλά μετά δεν θα σου μένουν λεφτά για να ζήσεις».

«Η μάχη που δίνουμε είναι μεγαλύτερη από το ότι απείλησαν να διώξουν 115 συναδέλφους», τόνισε η Έλενα Σκαρώνια. «Παλεύουμε συνολικά για να σταματήσουμε τις απολύσεις της εταιρίας ενάντια σε όποιον δεν τους κάνει. Εγώ είμαι με σύμβαση αορίστου χρόνο, αλλά κατέβηκα στην απεργία γιατί το βασικότερο είναι ότι η κυβέρνηση έδωσε τρομερές δυνατότητες στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν με τους νόμους που περνά. Να είμαστε μαζί με τα συνδικάτα που πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να παλεύουν».

«Ήταν συγκλονιστική η κινητοποίηση που κάναμε σήμερα», δήλωσε ο Λεωνίδας, την Τετάρτη 22/9. «Μας έλεγαν ότι μετά από την τρίτη 3μηνη σύμβαση γίνεσαι αορίστου, αλλά εγώ και άλλοι συνάδελφοι είμαστε στην τέταρτη 3μηνη. Ήθελαν να σταματήσουν τις συμβάσεις αορίστου. Συνάδελφος εν ώρα εργασίας χτύπησε και θα είναι εκτός δουλειάς ένα ολόκληρο εξάμηνο. Η εταιρία είναι τώρα αναγκασμένη να τον πληρώνει, γιατί ευτυχώς ήταν με σύμβαση αορίστου χρόνου».

Όλοι μαζί

Εργαζόμενοι της Wolt συμμετείχαν επίσης και στις δύο κινητοποιήσεις. «Στη Wolt μας κρατούν το 24% και είμαστε κι ανασφάλιστοι», μας είπε ο Γιάννης. «Όλος ο εξοπλισμός είναι δική μας αγορά και ευθύνη, όπως και η βενζίνη, το μηχανάκι και το σέρβις. Ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει κυνηγάμε την παραγγελία για να πληρωθούμε. Μετά από μαζικές προσλήψεις «συνεργατών» που έκανε η Wolt, η ίδια πίτα μοιράζεται σε χιλιάδες και οι παραγγελίες ανά εργαζόμενο έχουν μειωθεί δραματικά».

Στη συγκέντρωση της Παρασκευής 24/9 στο Πεδίον του Άρεως βρέθηκαν στο πλάι των απεργών της efood οι εργαζόμενοι σε εταιρίες κούριερ, διαβάζοντας στη μικροφωνική την κοινή ανακοίνωση των σωματείων τους ΣΕΤΤΕΑ, ΣΕΤΤΑ, Γενικής Ταχυδρομικής, Speedex και DHL. «Ο κλάδος μας κατακλύζεται χρόνια τώρα από εργαζόμενους ενοικιαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία  με μηνιαίες ακόμα και λίγων ημερών συμβάσεις, που μας στερούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, που μας έχουν μόνιμα στην αβεβαιότητα στο αν τον επόμενο μήνα θα μας έρθει sms, αν θα μας ανανεωθεί η σύμβαση. Είναι τα ίδια δουλεμπορικά που δραστηριοποιούνται και στους δύο κλάδους. Μετράμε αντίστοιχα νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, καρδιακά λόγω μεγάλης πίεσης. Χθες είχαμε την απόλυση συνδικαλιστή μέλους του Δ.Σ. κλαδικού σωματείου στη Γενική Ταχυδρομική. Ο αγώνας των εργαζομένων της efood μάς αφορά όλους, η νίκη τους θα είναι νίκη μας, τα αιτήματα μας είναι κοινά», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση. «Για μας τους εργαζόμενους στη Wolt, οι αγώνας αυτός είναι μεγάλη βοήθεια και έμπνευση. Πρέπει να είμαστε μαζί, γι’ αυτό είμαι εδώ», ανέφερε ο Γιάννης. 

Εκεί ήταν και οι δικηγόροι της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας με πανό «Οι δικηγόροι ξέρουμε από “Συνεργασία” - Αλληλεγγύη στους διανομείς - Δουλειά με δικαιώματα».


«Μας ενθουσίασε όλους ο αγώνας που δώσαμε και νικήσαμε. Μέσα από αυτόν συνειδητοποιήσαμε κι εμείς ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες εργασίας μας και τα δικαιώματά μας, να μην είμαστε ικανοποιημένοι με τα λίγα, να μην ανεχόμαστε την αδικία. 

Πρέπει να κρατήσουμε αυτή την αγωνιστικότητα για τη συνέχεια, γιατί ο νόμος Χατζηδάκη υπάρχει ακόμα. Η νίκη μας να γίνει η αρχή για να ξεσηκωθεί όλος ο κλάδος, από τους σερβιτόρους μέχρι τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Σε όλον τον ιδιωτικό τομέα να τσακίσουμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Και οι εργαζόμενοι της efood να ανταποδώσουμε αυτή την τρομερή συμπαράσταση, κατεβαίνοντας στους δρόμους σε αγώνες της υπόλοιπης εργατικής τάξης. Αυτόν τον ρόλο του συντονισμού πρέπει να παίξει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής».

Δημήτρης Ράπκα, διανομέας efood, υποψήφιος με την «Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα» στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού

«Κερδίσαμε με την συσπείρωσή μας πανελλαδικά και με τη δύναμη της συμπαράστασης των συνδικάτων και των υπόλοιπων εργαζόμενων. Καταφέραμε να μας κάνουν όλους αορίστου χρόνου. 

Τώρα θα πολεμήσουμε, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους, ώστε να γίνουν αορίστου. Και στη Wolt και στις εταιρίες κούριερ, όπως η Γενική Ταχυδρομική που κάνουν μαζικές απολύσεις. Λέμε σε όλους να μπουν στα σωματεία και να μην φοβούνται τίποτα. Τον αγώνα μας είδαν συνάδελφοι και το εργατικό κίνημα σε όλον τον κόσμο, από την Τουρκία μέχρι τη Νέα Υόρκη, και μπαίνουν να παλέψουν και αυτοί ενάντια στα δικά τους αφεντικά. Η συνέχεια είναι σε μια πιο γενικευμένη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στον αυταρχισμό, τις απολύσεις, αλλά και τον ρατσισμό και τους φασίστες».

Κωνσταντίνος Τσάνης, διανομέας efood, υποψήφιος με την «Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα» στις εκλογές του  Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού