Περιβάλλον
“Εξαφάνιση ή Επανάσταση”

24/9, Σύνταγμα, διεθνής μέρα δράσης για το κλίμα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη το απόγευμα στα πλαίσια της διεθνούς μέρας δράσης για το κλίμα (climate strike), ενώ αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα μετά από κάλεσμα του Fridays for Future κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ με μηνύματα στα αγγλικά και τα ελληνικά για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Aνάμεσα σε αυτά που ξεχωρίσαμε: “Αλλαγή του συστήματος και όχι κλιματική αλλαγή», «Δράση τώρα», «Τι κάνει η κυβέρνηση για το κλίμα;», «Εξαφάνιση ή επανάσταση» «Φοβάμαι για τους πολέμους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», «ο περιβαλλοντισμός χωρίς ταξικό αγώνα είναι απλά κηπουρική», «Για να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη χρειαζόμαστε φυλετική δικαιοσύνη», «ούτε 2.500 ούτε 1.200 ούτε ένα δέντρο λιγότερο», «εξασφαλίστε κλιματική δικαιοσύνη και ισότητα». Με πανό ανάμεσα σε άλλες συλλογικότητες συμμετείχε στην συγκέντρωση και η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.

«Η σημερινή κινητοποίηση μας δίνει αισιοδοξία», είπε ο Πέτρος από την Πρωτοβουλία Νέων, ένας από τους ομιλητές στην συγκέντρωση. «Αλλά ξεμένουμε από υπομονή βλέποντας την πολιτική ηγεσία της χώρας να παραμένει αδρανής και να μην καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα της κινητοποίησης. Πενήντα μέτρα από εδώ στην Βουλή ψηφίζουν νομοσχέδια που θα στερήσουν από τη γενιά μας την αξιοπρέπειά της». Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία στην Ερμού. «Διαδηλώνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη πάνω στον οποίο και από τον οποίο ζούμε», μας είπε η Ελεάνα, φοιτήτρια. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολύ παραπάνω πράγματα γιατί έτσι όπως πάμε δεν θα αντέξει. Πρέπει να πιέσουμε παραπάνω με νέες κινητοποιήσεις».

«Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις βάζουν το κέρδος πάνω από τις ζωές μας και τον πλανήτη» μας λέει ο Τζίμης, μαθητής Λυκείου. «Στις 6 του Νοέμβρη συνεδριάζει ο ΟΗΕ για να αποφασίσουν νέες μπίζνες μετά τις φετινές καταστροφές. Για αυτό θα απαντήσουμε και εδώ στην Αθήνα με συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη».