Περιβάλλον
Η Τήνος αντιστέκεται

23/9, Τήνος: Διαμαρτυρία στο ΑΤ Τήνου. Φωτό: “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”

Mαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τήνο ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τη βίαια επίθεση της αστυνομίας που τις συνόδευσε. 

Στις 21 Σεπτέμβρη σε γενική συνέλευση των κατοίκων στην προβλήτα της Έλλης, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε μαζική ειρηνική διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή η λιμενική και αστυνομική αρχή είχαν απροειδοποίητα αποκλείσει -δημιουργώντας χάος σε όλο το νησί- ολόκληρη την πόλη προκειμένου να εξασφαλίσουν την διέλευση των βαρέων οχημάτων της ιδιωτικής εταιρίας (Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ). 

Λίγο αργότερα, στο χωριό Τριπόταμος οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι δέχονται την αδικαιολόγητη επίθεση της αστυνομίας. «Ο απολογισμός της νύχτας προκαλεί την οργή της τοπικής κοινωνίας» καταγγέλλουν οι κάτοικοι στην ανακοίνωσή τους την επόμενη μέρα: «Εννέα τραυματισμένοι συμπολίτες μας, οι δύο εκ των οποίων διανυκτερεύουν στο Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων που φέρουν στο κεφάλι… Οργή γιατί σε ένα νησί υπάρχει ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο, αλλά πέντε (!) μόνιμα περιπολικά. Για “την δική μας ασφάλεια”. Οργή για την χρήση βίας στους συνανθρώπους μας με σκοπό την προστασία μιας επένδυσης». 

Ακολούθησε νέα μαζική κινητοποίηση στις 23 Σεπτέμβρη όπου πλήθος κόσμου διαδήλωσε στην παραλία της Τήνου και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα για να εκφράσει την αγανάκτησή του προς τον διοικητή «για την μεροληπτική συμπεριφορά, την ωμότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν, την στοχοποίηση που υφίστανται από την υπηρεσία, αλλά και την προνομιακή αντιμετώπιση που επιδεικνύεται προς την επενδυτική εταιρία». 

«Από τον Αύγουστο, οπότε η εταιρία εξασφάλισε άδειες διέλευσης από περιφέρεια και από το δήμο, επιχείρησε κάποιες μεταφορές οι οποίες όμως σταμάτησαν μετά από προσωρινή διαταγή ύστερα από παρέμβαση 16 πολιτών στις αρχές Σεπτέμβρη», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κουσουνάδης, που συμμετέχει στο κίνημα. «Οι φορτωμένες νταλίκες έμειναν στο χωματόδρομο ενώ υπήρχε 24ωρη επίβλεψη του δρόμου από τους πολίτες. Τελικά μετά από παρέμβαση της εταιρίας που ζήτησε άρση της διαταγής την οποία και ο δικαστής πήρε πίσω, κατάφεραν και έβγαλαν νέες άδειες πριν λίγες μέρες. Ο κόσμος αποφάσισε ότι έπρεπε να δείξει την αντίθεσή του την ώρα που έβγαιναν τα φορτηγά από το πλοίο, έκανε πορεία στο λιμάνι και στη συνέχεια πήγε στον Τριπόταμο. Η αστυνομία δημιούργησε την ένταση, ήρθε για να δείρει και αυτό έκανε.

Ο κόσμος στο νησί κυριολεκτικά βράζει με αυτήν την κατάσταση και ανησυχεί. Ας μην ξεχνάμε ότι την τοποθέτηση αυτών των ανεμογεννητριών από τη συγκεκριμένη εταιρία θα ακολουθήσουν άλλες, με ανεμογεννήτριες που φτάνουν μέχρι και τα 145 μέτρα! Υπάρχει το θέμα του υδροφόρου ορίζοντα που εξαρτάται άμεσα από την πάχνη, η οποία αν δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, δεν επικάθεται. Υπάρχει επίσης κόσμος που είναι δυσαρεστημένος με τη στάση της δημοτικής αρχής που υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο και γίνονται προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω». 

Την Τρίτη 28/9 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη ανοικτή συνέλευση Αθηναίων Τηνιακών με θέμα τις απαιτούμενες  ενέργειες και δράσεις για τη στήριξη του Παντηνιακού Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και ενάντια στην αστυνομική επιβολή βίας σε βάρος τηνιακών πολιτών. Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φτάνουν στον αγώνα των Τηνιακών από συλλογικότητες σε όλη τη χώρα.