Εργατικό κίνημα
18 ΑΝΩ: Όχι στις αναστολές

2015

Κείμενο ενάντια στις αναστολές εργασίας στο 18 ΑΝΩ κυκλοφόρησαν οι θεραπευτές της Μονάδας Απεξάρτησης. Όπως αναφέρουν, «τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της αναστολής εργασίας των συναδέλφων μας. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι θεραπευτές και όπως είναι γνωστό δουλεύουν με εξαρτημένα άτομα μέσα από μια θεραπευτική σχέση, η οποία είναι μοναδική, πολυετής και αποκλειστική, γεγονός που επιβάλει την απρόσκοπτη συνέχειά της. Ο πληθυσμός μας, όπως γνωρίζετε, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και οποιαδήποτε μεταβολή στη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να σημαίνει διακοπή της προσπάθειας για απεξάρτηση, με κίνδυνο τη ζωή».

Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζόμενων στην Μονάδα ξεπερνά το 90%. Επιπλέον ενημερώνουν πως στα δυο χρόνια της πανδημίας δεν υπήρξε ούτε ένας θεραπευόμενος στις δομές της Μονάδας που να νόσησε εξαιτίας του προσωπικού ή να σημειώθηκε μετάδοση μεταξύ του προσωπικού. Και διεκδικούν το αυτονόητο, την επιστροφή όλων των συναδέλφων τους στη δουλειά με διενέργεια συχνών τεστ, με μέτρα προστασίας και στήριξης των υγειονομικών κλπ.

Κι όμως όλα αυτά, που ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για τα δημόσια νοσοκομεία, είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Καμιά δομή δεν ξεφεύγει από την εγκληματική πολιτική της. Η ευαισθησία της άλλωστε για θεραπευόμενους μονάδων όπως το 18 ΑΝΩ είναι γνωστή. Οι θεραπευτές καλούν «όλους τους εργαζόμενους/ες σε κοινή δράση, πέρα από επικίνδυνους υγειονομικούς διαχωρισμούς για την υπεράσπιση των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων μας» και παράλληλα ζητούν «άμεσα συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να βρούμε από κοινού λύσεις». Η θέση τους είναι στις 21 Οκτώβρη δίπλα στους απεργούς υγειονομικούς.