Περιβάλλον
Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

Παλαιότερη κινητοποίηση πυρόπληκτων στη Στροφυλιά.

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. 

Το Σάββατο 2 Οκτώβρη στις 7μμ, στον κόμβο της Στροφυλιάς θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης που καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Β. Ευβοίας στην οποία θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρος Γραμμένος, Παντελής Θαλασσινός, Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός, Μιρέλα Πάχου, Νίκος Φάκαρος. Επίσης, μεγάλη συναυλία ενίσχυσης των πυρόπληκτων στην Αθήνα στο Καλλιμάρμαρο οργάνωσαν την Τρίτη 28/9 οι Δήμοι Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Β. Ευβοίας: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, τα τηλέφωνα του υπουργού κ. Τριαντόπουλου και τις τηλεσυναντήσεις που κανονίζει άρον-άρον, οι απαντήσεις του περιφερειάρχη Στερεάς κ. Σπανού και του αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη, είναι πολύ μακριά από αυτά που διεκδικούμε! 

Μπίζνες

Προχωράνε κανονικά στις μπίζνες και το φαγοπότι με τους διάφορους ομίλους όπως φάνηκε και στα αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν. Ορίζουν ανάδοχους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και με τον εκβιασμό να ανατεθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα σε εργολάβους αναγκάζουν τους δασεργάτες να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δασεργάτες ρετσινάδες πηγαίνουν για δουλειά με το 50% της τιμής που είχε συμφωνηθεί με τον υπουργό κ. Σκρέκα. Γι αυτό αρκετοί Δασικοί Συνεταιρισμοί πήραν απόφαση να μην δεχτούν να δουλέψουν με αυτούς τους όρους.

Όσον αφορά την απασχόληση των ριτινοσυλλεκτών στην αποκατάσταση του δάσους, η κυβέρνηση επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση μόνο όσον αφορά την 7ετή απασχόληση τους μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απόρροια φυσικά του σθεναρού αγώνα των ρετσινάδων όλο αυτό το διάστημα. Όσο για την πρόταση ένταξής τους στα προγράμματα LIDER μετά την 7ετία, μόνο ως εμπαιγμό μπορούμε να το εκλάβουμε αφού όπως φαίνεται η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα 800 ευρώ που θα λαμβάνουν οι ρετσινάδες ως μηνιαίο μισθό επαρκούν... Την ίδια ώρα προβλέπουν ψίχουλα για αγρότες και κτηνοτρόφους σε αποζημιώσεις-αποκαταστάσεις… και όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα ούτε λόγος, αφού μέχρι σήμερα σχεδόν 2 μήνες από την καταστροφή δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για αυτά τα τόσο αναγκαία έργα… 

Συνεχίζουμε να τους ταρακουνάμε ακόμα περισσότερο ακόμα περισσότεροι και με μεγαλύτερη ορμή μέχρι να τα καταφέρουμε!»