Καταπίεση και απελευθέρωση
Γιατρός απορρίφθηκε λόγω μητρότητας!

Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Α. Γκάγκα

Η απόρριψη γιατρού από τη θέση της Επιμελήτριας Β' στο Λαϊκό επειδή είναι μητέρα δυο ανήλικων παιδιών συνοψίζει απόλυτα τη σεξιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Η απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής αναφέρει για την υποψήφια Αργυρώ Κυριακάκη: “Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη υποψήφια... προβλημάτισε όμως το γεγονός ότι... προσπαθεί να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δυο μικρών παιδιών που έχει”.

Η γιατρός προσέφυγε τον Μάη του 2021 στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να ακυρωθεί το πρακτικό και να επαναληφθεί η κρίση και δεν έλαβε απάντηση για τέσσερις ολόκληρους μήνες. Τελικά, η απάντηση δόθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στις 20/9/21. Η αναπληρώτρια υπουργός τονίζει ότι “δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού”! Επικυρώνει δηλαδή τη σεξιστική απόρριψη μιας γυναίκας από την εργασία επειδή έχει παιδιά! Αργότερα και υπό το βάρος της κατακραυγής αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση ότι “έχει ήδη δώσει εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας να διερευνήσει την καταγγελία και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις” -ένας εμπαιγμός δηλαδή.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή έβγαλε ανακοίνωση στην οποία διεκδικεί να πάρει η αναπληρώτρια υπουργός την υπογραφή της πίσω, ενώ η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη ξεκινάει καμπάνια συλλογής υπογραφών. Στην ανακοίνωσή της τονίζει: “Αποκαλύπτεται για άλλη μία φορά ότι οι διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες, ο σεξισμός πηγάζουν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Θέλουν τις γυναίκες κλεισμένες στα σπίτια τους, να γεννάνε και να φροντίζουν παιδιά, πιστοί στο δόγμα 'πατρίς-θρησκεία-οικογένεια'.

Η κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για το ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων δουλειάς αλλά και των γειτονιών έπαψαν να λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Φέρει ευθύνη για το τσάκισμα όλων εκείνων των δομών που στηρίζουν το μεγάλωμα των παιδιών και ρίχνει τα βάρη στην εργατική οικογένεια και στις γυναίκες μέσα σε αυτή. Φέρουν ευθύνη για την ανισότητα στους μισθούς μεταξύ αντρών και γυναικών, που σήμερα φτάνει στο 20% στη χώρα μας!

Το συγκεκριμένο περιστατικό βάζει σε αμφισβήτηση την ισότητα στην πρόσβαση στη δουλειά. Στις 2 Οκτώβρη οι γυναίκες στην Αμερική ξεσηκώνονται κατά της κατάργησης του δικαιώματός τους στην έκτρωση. Την ίδια μέρα διαδηλώνουμε και στην Αθήνα σε συμπαράσταση στο κίνημα αλλά και απέναντι στις προσπάθειες της δικής μας κυβέρνησης να βάλει χέρι στα δικαιώματα των γυναικών. 

Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη της γιατρού στο νοσοκομείο που η ίδια θέλει. 

Να απαγορευτούν οι ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων σε συνεντεύξεις πρόσληψης.

Να φτιαχτούν ολοήμεροι παιδικοί σταθμοί στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Καθολική πρόσβαση στις άδειες κύησης, τοκετού και ανατροφής τέκνου. 

Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες και τα σώματα μας!