900 φύλλα εργατικη αλληλεγγυη

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από το άρωμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 πλέον και τον πανικό των από πάνω για την κρίση που χτυπάει όλο το σύστημα τους. Το 2009 είχε μεγάλες μάχες σε όλα τα μέτωπα. Στη μάχη κατά των απολύσεων και της ανεργίας, στο αντιπολεμικό, στο αντιρατσιστικό. Τα πρωτοσέλιδα και οι σελίδες της Εργατικής Αλληλεγγύης ήταν αφιερωμένες στους αγώνες που έκαναν οι εργάτες του Λαναρά, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου, οι καταληψίες της ΕLITE. Αναδείξαμε την αντίσταση των Παλαιστίνιων κατά της βάρβαρης επίθεσης του Ισραήλ και τη δράση όλου του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στα 60 χρόνια πολέμων και δικτατοριών του ΝΑΤΟ, όπως λέει το γνωστό σύνθημα. Τονίζαμε σε όλη τη χρονιά την ανάγκη για σύγκρουση με το ρατσισμό, τους φασίστες και την «συγκυβέρνηση» ΝΔ-ΛΑΟΣ. Από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βάλαμε την προοπτική να μετατραπεί η πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε ξήλωμα όλων των αντεργατικών επιθέσεων, όπως έγραφε το πρωτοσέλιδο μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. 

Στήριγμα

Για την καινούργια χρονιά η Εργατική Αλληλεγγύη θέλει να συνεχίσει να είναι το στήριγμα των αντιστάσεων και των ανταρσιών που θα βγουν σε κάθε χώρο και το μεγάλο της όπλο να είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες της. Σε κάθε φύλλο διεκδικούμε να υπάρχει ανταπόκριση είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω γραμμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των αγώνων. Η Εργατική Αλληλεγγύη θέλει και πρέπει να είναι η εφημερίδα των εργατών και της νεολαίας και όχι εφημερίδα με φλύαρες και υπεροπτικές αναλύσεις έξω και πέρα από τις μάχες. Το «μέτρημα» για αυτό είναι πόσες ανταποκρίσεις και ραπόρτα θα έχουμε από εργατικές ομάδες και αγωνιστές των κινημάτων.

Ταυτόχρονα, το ίδιο σημαντικό είναι και η διακίνηση της. Ο καθένας μπορεί να την διαδώσει στο δικό του περιβάλλον, να δώσει ώθηση στις επαναστατικές ιδέες σε κάθε εργατικό χώρο, σχολή ή σχολείο. Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι το εργαλείο για να «δέσουμε» την επαναστατική θεωρία με την πράξη. Επίσης, μάχη θα χρειαστεί να δώσουμε για να υπάρχει παρουσία της εφημερίδας και στα περίπτερα. Να υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί και από εκεί, αλλά και να δίνει τον τόνο με το μήνυμα του πρωτοσέλιδου κάθε φορά.

Τα 900 φύλλα είναι γεμάτα από αγώνες και επαναστατικές ιδέες, αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Να δυναμώσουμε τη φωνή της Εργατικής Αλληλεγγύης, να δυναμώσουμε το κίνημα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Γνώρισα την Εργατική Αλληλεγγύη στην κατάληψη της ELITE. Μας στηρίζει στον αγώνα μας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Ελπίζουμε σε στήριξη και συμπαράσταση από όλους. Μου έχει κάνει εντύπωση η αγωνιστικότητα των παιδιών, είναι κάθε μέρα εδώ. Επίσης, είναι νέα παιδιά που αν και κάποιοι δεν έχουν βγει στην αγορά εργασίας, ξέρουν πιο καλά από μας τα εργατικά ζητήματα. Είναι πολύ θετικό που είναι ενημερωμένοι. Οι περισσότεροι μέχρι τώρα είχαμε κλειστά τα αυτιά μας, τώρα ξυπνάμε. Η φωνή της Εργατικής Αλληλεγγύης πρέπει να είναι πιο δυνατή!

Μαργαρίτα Ιωάννου, εργαζόμενη στην ELITE

Πριν περίπου πέντε χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που διάβασα Εργατική Αλληλεγγύη όταν την είχε φέρει σπίτι ο πατέρας μου. Την είχε αγοράσει ύστερα από εξόρμηση που είχε γίνει στο Δήμο που δουλεύει. Μπορώ να πω, πως μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αυτά που διάβαζα ήταν τόσο διαφορετικά από αυτά που άκουγα στο σχολείο ή στην τηλεόραση. 

Σήμερα, αυτή η εφημερίδα είναι πολύ σημαντική για μένα, όχι μόνο γιατί ενημερώνομαι αλλά γιατί η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν και είναι μέσα σε κάθε μάχη της εργατικής τάξης, του φοιτητικού και του μαθητικού κινήματος διατηρώντας τις επαναστατικές ιδέες ζωντανές και δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρεμβαίνουμε σε κάθε χώρο. 

Και μ´ αυτό τον τρόπο, να γνωρίζουμε κόσμο, να συζητάμε μαζί του και μάλιστα πολλές φορές να τον κερδίζουμε στην Επαναστατική Αριστερά. Κλείνοντας, ίσως θα έπρεπε να γράψω μία ευχή λέγοντας πως ευελπιστώ η Εργατική Αλληλεγγύη να συνεχίσει μ´ αυτό τον τρόπο, όμως δεν θα γράψω κάτι τέτοιο διότι είμαι σίγουρη πως αυτά τα 900 φύλλα είναι μόνο ένας μικρός αριθμός μπροστά στα επόμενα που θα ακολουθήσουν και πως η Εργατική Αλληλεγγύη θα συνεχίσει να είναι το ίδιο δυναμική και πρωτοποριακή όπως είναι και σήμερα. Το κίνημα θα νικήσει και η Εργατική Αλληλεγγύη θα είναι εκεί. 

Ράνια Κούτσικου, 3ο Λύκειο Ζωγράφου