Ο Σύμβουλος του Σαμαρά, η λίστα Λαγκάρντ και η αρπαχτή της “επαναγοράς χρέους”

Στο στόχαστρο του Μαρκογιαννάκη, του Πρετεντέρη, του Πρώτου Θέματος, βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό που ενώνει αυτήν την συμμαχία είναι ένα όνομα: Σταύρος Παπασταύρου. Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι σήμερα σύμβουλος "εξ απορρήτων" του Πρωθυπουργού. Είναι αυτός που οργάνωσε τα ταξίδια του στο Κατάρ και την Γερμανία. Στο επάγγελμα είναι δικηγόρος και η ειδικότητά του είναι η κερδοσκοπία. Όχι η καταπολέμησή της κερδοσκοπίας, φυσικά. Η εξάσκησή της. Ο Παπασταύρου θα μπορούσε να είναι το υπόδειγμα αυτού που ονομάζεται "λαμόγιο".

Εκτός από σύμβουλος του Σαμαρά ο Παπασταύρου είναι και μέλος της διαβόητης Λίστας Λαγκάρντ. Δίπλα στο όνομά του φιγουράρει το μεγαλύτερο ποσό της λίστας -550 εκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία βγήκαν στο φως τις δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη, από την "ανάκριση" των μαρτύρων της Λίστας Λαγκάρντ στην επιτροπή της Βουλής από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μόλις ακούστηκε το όνομα "Παπασταύρου" ο Μαρκογιαννάκης -που ήταν έξω- γύρισε στην αίθουσα και της αφαίρεσε τον λόγο (με την δικαιολογία ότι μιλούσε πολύ). Την επόμενη μέρα Τα Νέα "ανακάλυψαν" ότι ανάμεσα στους πελάτες της Κωσναντοπούλου είναι και βιαστές.

Ο Παπασταύρου δεν αρνήθηκε ότι είναι το δικό του όνομα αυτό που βρίσκεται στη Λίστα Λαγκάρντ. Αλλά αρνήθηκε ότι τα χρήματα, τα 550 εκατομμύρια δολάρια, ήταν δικά του: τα λεφτά, είπε, ανήκουν σε έναν από τους πελάτες του, ένα "fund" -ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο δηλαδή- με όνομα "CMA - Capital Management Advisors".

Η CMA ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Μιωνή. Τώρα ανήκει στην Eurobank της Ελβετίας.

Ο Παπασταύρου -που υποστηρίζει τώρα ότι ήταν απλά και μόνο δικηγόρος του CMA- έχει, όπως αποκάλυψε η Αυγή, πολλαπλές σχέσεις με δυο ακόμα κερδοσκοπικά hedge funds της οικογένειας Μιωνή. Στο ένα (M&M Financial Research Οικονομικές Μελέτες Α.Ε) είναι γραμματέας του Δ.Σ. Στο άλλο, (MG Capital Advisor Α.Ε) είναι μέλος του ΔΣ. Λεπτομέρεια: "αφεντικό" του MG Capital Advisor είναι η πρώην σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Η Ελλάδα του Μνημονίου είναι ο παράδεισος για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. "Η βουτιά στους υποτιμημένους ελληνικούς τίτλους", έγραφε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, "χάρισε κέρδη πάνω από 40% στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο Dromeus Capital μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της λειτουργίας του..."

Το Dromeus Capital δεν είναι το μόνο. "Το Third Point διπλασίασε τα χρήματά του με ένα στοίχημα 500 εκατομμυρίων δολαρίων πάνω στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Στα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια που βγήκαν κερδισμένα περιλαμβάνονται τα Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital και Blackstone’s GSO Capital Partners".

Διπλασίασαν

Ο κύριος όγκος των κερδών τους προέρχεται από το "πρόγραμμα επαναγοράς" -με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που κυριαρχούσαν εκείνη τη στιγμή στην αγορά, παλιά ελληνικά ομόλογα. Τα hedge funds αγόρασαν τα ομόλογα από την αγορά περίπου στο 17% της ονομαστικής τους αξίας. Και ύστερα τα πούλησαν ξανά στο ελληνικό δημόσιο κατά μέσο όρο στο 33%. Διπλασίασαν τα λεφτά τους, δηλαδή.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο; Στοίχημα που βγήκε; Όχι ακριβώς. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αποκάλυψαν στα τέλη Δεκέμβρη ότι είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στους κερδοσκόπους και την ελληνική κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, αποκάλυψε στους κερδοσκόπους τις συζητήσεις που είχε με την Τρόικα για το πρόγραμμα επαναγοράς -και αυτοί έτρεξαν να ποντάρουν.

"Η πολιτική της δεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας", έγραφαν η ΦΤ στις 21 Δεκέμβρη, "ήταν να δώσει, για πρώτη φορά, πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλού επιπέδου σε επενδυτές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds...". Ανάμεσα σε άλλους, οι "επενδυτές" συναντήθηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Το όνομα του συμβούλου του Σαμαρά δεν αναφέρεται σε αυτά τα δημοσιεύματα. Ούτε ξέρουμε ακριβώς πόσα κέρδισαν από τα δικά τους στοιχήματα τα hedge funds στα οποία συμμετέχει ο Παπασταύρου. Πίσω από τις επιθέσεις στη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κρύβεται παρά η προσπάθεια να μην μάθουμε ποτέ.

Ο αρχιτέκτονας του προγράμματος της ΝΔ, καθηγητής στις λαμογιές της Proton Bank

Το κουβάρι του σκανδάλου της Proton Bank του Λαυρεντιάδη ξετυλίγεται ακουμπώντας στελέχη της δεξιάς, όπως στην Ισπανία ο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (οι ομογάλακτοι της ΝΔ) βρίσκονται μπλεγμένοι στη δική τους «λίστα Λαγκάρντ».

Μεταξύ των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Proton είναι και ο Τρύφων Κολλίντζας πρώην μέλος του ΔΣ της Proton Bank, ο οποίος κατέχει το πλουσιότερο βιογραφικό.

Ήταν ειδικός σύμβουλος προέδρου επί των Οικονομικών και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ σχεδίασε και το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. το 2000! Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1989, διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank (2004-2010), από την οποία αποχώρησε, για να προσληφθεί στην τράπεζα Proton, και πάλι ως διευθύνων σύμβουλος. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος».