Τοπικές εκδηλώσεις της AΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνέλευση Τοπικής Επιτροπής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/2 Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας 6.30μμ

ΙΛΙΟΝ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/2 Πευκώνας (Αγ. Ανάργυροι) 6.30μμ

Κρατική και φασιστική τρομοκρατία (η σιδερένια φτέρνα κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου)

Ομιλητές: Δ. Σαραφιανός, Π. Κωνσταντίνου, Α. Σταματόπουλος

ΝΙΚΑΙΑ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Συνέλευση τοπικής επιτροπής

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/2 6μμ Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες)

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – ΘΗΣΕΙΟ – ΚΟΥΚΑΚΙ – ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/2 καφέ Βοτανοπωλείο 6.30μμ

Η εργατική απάντηση στην κρίση - Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Ομιλητές: Δημήτρης Κάσσης, Πέτρος Παπαπέτρου, Γιάννης Μαραβελάκης


Ζωγράφου

Πενήντα άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου.

Η κουβέντα άνοιξε με την εισήγηση του Γιάννη Σηφακάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την τρομοκρατική βία της κυβέρνησης «μπούμεραγκ» που έχει προκαλέσει μία σειρά από δυναμικούς αγώνες σε εργατικούς χώρους, με κορύφωση την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία στις 20 του μήνα. Απέναντι σ’αυτή την εικόνα, η κοινοβουλευτική αριστερά αδυνατεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες του κινήματος και να αξιοποιήσει τη δύναμή τους, με το ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγεται όλο και περισσότερο στα δεξιά και το ΚΚΕ να κλείνεται στον εαυτό του.

Τη συζήτηση συνέχισε ο Χρήστος Τουλιάτος, δίνοντας μια εικόνα ψεύτικης αισιοδοξίας των ΜΜΕ, τη στιγμή που υπάρχουν πλασματικά δάνεια ύψους έως και 3 φορές το ΑΕΠ και χρέη που όλο και αυξάνονται. Σε κρίση τέτοιου μεγέθους, κάθε προσπάθεια επενδύσεων καταρρέει, όπως έδειξαν οι αποτυχημένες φιέστες του Σαμαρά στο Κατάρ, οδηγώντας το πολιτικό σύστημα σε διχασμό και την αριστερά μπροστά σε ζητήματα εξουσίας.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μπλάνας που τόνισε τις δυσκολίες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Στη συνέχεια έθεσε το πραγματικό ζήτημα των δυσκολιών που βρίσκει μπροστά του το κίνημα όταν προσπαθεί να αντισταθεί σε επίθεση τέτοιου μεγέθους. Ρόλος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε τέτοια περίοδο είναι όχι μόνο να υποστηρίζει τους αγωνιζόμενους εργάτες, αλλά και να βρίσκει τρόπους να εντείνει την πάλη, οργανώνοντας ένα πλατύ κοινωνικό-ταξικό μέτωπο για την ανατροπή του συστήματος.

Τις εισηγήσεις έκλεισε ο Δημήτρης Γιωργάκης, μιλώντας για το «ρεαλισμό» μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να βγάλει κέρδος χωρίς θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η κρίση είναι παγκόσμια. Μία τέτοια προοπτική, σε συνδυασμό με τη συνεργασία των καπιταλιστών με αντιδραστικές δυνάμεις όπως η αστυνομία και οι φασίστες της ΧΑ, μετατρέπει κοινωνικά στρώματα όπως τους ανέργους σε «εύφλεκτο υλικό».

Η συζήτηση έβγαλε ορισμένα συμπεράσματα: η κρίση αυτή είναι παγκόσμια και δομική του καπιταλισμού και δεν πρόκειται να λυθεί με μανούβρες της ρεφορμιστικής αριστεράς, παρά με ένα πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, κρατικοποίησης τραπεζών με εργατικό έλεγχο, διαγραφής του χρέους και εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρείαζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε κάθε αγώνα και να οργανώσει σταθερά την τοπική της παρέμβαση σε κάθε γειτονιά. Οι αγώνες που έρχονται είναι σκληροί και κρίσιμοι, αλλά μπορούμε να νικήσουμε!

Μηνάς Χρονόπουλος


Καισαριανή

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε στο δημαρχείο της Καισαριανής  παρουσία πολλών μελών και φίλων με θέμα “Προοπτική εκτός ευρώ και ΕΕ. Καταστροφή ή διέξοδος;'' και ομιλητές τον Λέανδρο Μπόλαρη και τον Παναγιώτη Μαυροειδή.

Οι δυο σύντροφοι αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στα αίτια της κρίσης σαν κρίση δομική του ίδιου του συστήματος, τον ρόλο της ΕΕ, σαν ιμπεριαλιστικού συνασπισμού των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και εστίασαν στον ρόλο που καλείται να παίξει η αντικαπιταλιστική αριστερά και ειδικότερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις νέες μάχες που έρχονται με την ανατρεπτική και επαναστατική της πρόταση διεξόδου  από την κρίση.

Βασιλική Θωμοπούλου


Χαλάνδρι

«Η Αριστερά, το Μνημόνιο και το όριο του Ευρώ και της Ε.Ε» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης της τοπικής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Χαλανδρίου – Βριλησίων – Ψυχικού που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φλεβάρη στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου. Εξήντα περίπου άνθρωποι παρακολούθησαν τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος εκ μέρους της τοπικής επιτροπής.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Μαυροειδής και ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος εστίασαν κυρίως στο θεσμό της Ε.Ε., τους δεσμούς της ελληνικής αστικής τάξης μαζί της και στο χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης σήμερα. Ο Γιάννης Σηφακάκης συνέχισε μιλώντας για τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που επιμένουν παρά τις επιστρατεύσεις και την κρατική καταστολή.

Τελευταίος μίλησε ο Τάσος Σταυρόπουλος, στέλεχος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος είναι πολύ μπροστά, ανταποκρίθηκε σε όλα τα καλέσματα αντίστασης, υπάρχει όμως ανεπάρκεια εκ μέρους της αριστεράς στο να εκφράσει αυτή τη δυναμική. Ο εγκλωβισμός σε λύσεις μέσα στην Ε.Ε. δεν δίνει νικηφόρα διέξοδο. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν και συναγωνιστές από το ΜΑΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκαν στο ζήτημα της κοινής δράσης της αριστεράς και στο ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δήμητρα Κυρίλλου


Ηράκλειο

Ενενήντα άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωσε που οργάνωσε η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ηράκλειο Κρήτης την Τρίτη 5 Φλεβάρη στην αίθουσα Ανδρόγεω. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης και ο Άγγελος Χάγιος.

Η συζήτηση είχε θέμα αν είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν τη σημασία αυτής της μάχης και ανέλυσαν το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ταυτόχρονα, έβαλαν την εικόνα από τις εργατικές αντιστάσεις και τις δυνατότητες που ανοίγονται για το κίνημα εξηγώντας ότι η αριστερά χρειάζεται να παίξει προωθητικό ρόλο.

Aκολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις αφού είχε έρθει και κόσμος από την υπόλοιπη αριστερά. Ένα μέλος του ΚΚΕ ρώτησε γιατί δεν συνεργάζομαστε, ένας φίλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρώτησε αν θα ψηφίζαμε τακτικά το ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση ήταν πώς θα κινηθούμε αν θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές ερωτήσεις και παρατηρήσεις έγιναν όσον αφορά το ζήτημα του ευρώ και της ΕΕ. Τονίστηκε ακόμα η σημασία των αντιφασιστικών μαχών και έγινε κάλεσμα για την εκδήλωση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή 15/2.

Γιάννης Μακαρώνας


Νέο Ηράκλειο

Περίπου εξήντα άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Ηρακλείου την Πέμπτη 7/2 με θέμα: "Κρίση, Ε.Ε. και ευρώ. Υπάρχει διέξοδος;".

Την συζήτηση άνοιξε η Δ. Λιναρδάκη από την ΤΕ που αναφέρθηκε στους λόγους που αυτή η συζήτηση είναι επίκαιρη για το εργατικό κίνημα και την αριστερά, στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Θ. Μανιάτης, Δ. Μπλάνας και Χ. Τουλιάτος.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις ανάμεσα τους αυτή του Χ. Λευκιαμίτη από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Θεοχάρη από το ΔΣ του Σωματείου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ που κάλεσε για την οργάνωση και την επιτυχία της πανεργατικής στις 20 Φλεβάρη.

Το επόμενο βήμα της ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πλατιά αντιφασιστική συνέλευση στις 14 Φλεβάρη.

Γιώργος Ράγκος