Εκλογές στην ΕΙΝΑΠ: “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”

Στις 21 Φλεβάρη θα στηθούν κάλπες στα νοσοκομεία για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και των αντιπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Το “Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα συμμετέχει στις εκλογές από κοινού με την ΑΡΣΙ και ανένταχτους αγωνιστές στο “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”.

Η εργατική αλληλεγγύη μίλησε με τον Κώστα Καταραχιά ειδικευόμενο, γραμματέα του Σωματείου Αγίου Σάββα, τον Γιώργο Τσιρώνη ειδικευόμενο, μέλος ΔΣ του Σωματείου στο Θριάσιο, τον Χρίστο Αργύρη, ειδικευόμενο στο Γεννηματά και την Άννα Ξανθάκη, διευθύντρια Βιοπαθολόγο στο Ιπποκράτειο, που είναι υποψήφιοι για την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ.


- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία;

Άννα: Το βασικό διακύβευμα των επόμενων μηνών είναι να καταφέρουμε να διασώσουμε τα νοσοκομεία και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία που την έχουν οδηγήσει στα όρια της καταστροφής οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, με περικοπές, συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Είναι ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αφορά όλο το λαό.

- Τι είναι το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή;

Κώστας: Το Νυστέρι -Πρωτοβουλία Γένοβα, η ΑΡΣΙ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών) και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές νέοι γιατροί, αποφασίσαμε να στηρίξουμε το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”. Έίναι ένα ενωτικό εκλογικό κατέβασμα που θέλει να δώσει δύναμη στο από τα κάτω, σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που τρία χρόνια τώρα δώσανε τις μάχες μέσα στα νοσοκομεία. Αυτή η δύναμη πρέπει, επιτέλους, να εκφραστεί και μέσα στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αλλά και στην ΟΕΝΓΕ.

- Τι εννοείτε όταν λέτε “από τα κάτω”;

Χρίστος: Βασική μας επιλογή είναι η δημιουργία απεργιακών επιτροπών βάσης ώστε να γίνει η αντίσταση ενάντια στα μνημόνια υπόθεση των εργαζομένων, σπάζοντας την αδράνεια και την απραξία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η οργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων, το χτίσιμο της ενότητας όλων των εργαζόμενων μέσα στο νοσοκομείο, οι αγώνες διαρκείας και ο συντονισμός με άλλα νοσοκομεία και χώρους που μάχονται.

Κώστας: Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Συντονισμός των νοσοκομείων του Αγίου Σάββα που ξεκίνησε με απόφαση του σωματείου μας και άλλων σωματείων και αγωνιστών που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλίες καταφέραμε να ανοίξουμε το δρόμο για πλατύτερους συντονισμούς, όπως αυτός με τα νοσοκομεία της επαρχίας και τη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Γενάρη, αναγκάζοντας και τις ηγεσίες να καλύψουν τις κινητοποιήσεις.

- Πετύχατε τίποτα με όλα αυτά, φέρνουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις;

Γιώργος: Και βέβαια πετύχαμε. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτά δεκάδες νοσοκομεία που τα σχέδια του Λοβέρδου και στη συνέχεια του Λυκουρέντζου ήταν να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό σημαίνει ότι κρατήσαμε ανοιχτά τα νοσοκομεία για τον κόσμο που τα έχει ανάγκη, δίνοντας τη μάχη και με τα 5ευρα και τα χαράτσια. Οτι εμποδίσαμε μαζικές απολύσεις στα νοσοκομεία και το ξεπούλημα του μεγάλου φιλέτου της Υγείας στους ιδιώτες. Με τις επισχέσεις αναγκάσαμε τους υπουργούς να πληρώσουν τα απλήρωτα δεδουλευμένα. Συνολικότερα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος των απεργιών που έριξαν δύο κυβερνήσεις.

Αννα: Βέβαια, αυτός ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Οι πιο κρίσιμες μάχες ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων είναι μπροστά μας, με αγώνες να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας.

Γιώργος: Αυτά είναι άμεσα καθήκοντα. Μαζί με την μάχη των εκλογών στις 21/2 έχουμε να οργανώσουμε την Πανεργατική απεργία μια μέρα πριν, στις 20 Φλεβάρη. Η απεργία στις 31 Γενάρη έχει ανοίξει τη δυναμική για μια πανεργατική σεισμό στις 20 Φλεβάρη, όπου θα βρεθούνε μαζί συντονισμένα και ακόμα πιο μαζικά όλα τα κομμάτια που παλεύουν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ένα ορμητικό απεργιακό ποτάμι.

- Υπάρχει όμως διέξοδος από αυτή τη λαίλαπα;

Χρίστος: Καταρχήν δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στους καλοθελητές τύπου Κουβέλη που μοιράζουν υποσχέσεις για “κοινωνικό πρόσωπο”. Λένε ψέματα, όπως και οι υπουργοί και οι γραμματείς που για να αποφύγουν την πίεση τάζουν τάχα “εξαιρέσεις”. Ούτε βέβαια θα περιμένουμε πότε θα έρθει μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να “λύσει” τα προβλήματα. Η μάχη είναι τώρα. Χρειάζεται οργάνωση των απεργιών, αλλά και ξεκάθαρες πολιτικές απαντήσεις στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, σαν αυτές που δίνει η αντικαπιταλιστική αριστερά.

Κώστας: Αυτό σημαίνει να απορρίψουμε τους εκβιασμούς από κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, τη συνέχιση των θυσιών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο όνομα της “ευημερίας” που φέρνει η παραμονή στο ευρώ. Η απάντηση για να βρεθούν χρήματα για τα νοσοκομεία είναι η στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους και η διαγραφή του χρέους και όχι των νοσοκομείων. Για σπάσιμο από την θανάσιμη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ. Χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για δημόσια υγεία και περίθαλψη, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την Υγεία απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που σπέρνουν οι τροϊκανοί.

Χρίστος: Σαν γιατροί και πάνω απ' όλα σαν εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τη δική μας απάντηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Δεν θα επιτρέψουμε στους χρυσαυγίτες να κάνουνε “αιμοδοσίες μόνο για έλληνες” και να περιπολούν με ρόπαλα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, όπως έγινε πρόσφατα μαζί με τη διορισμένη διοικήτρια στην Τρίπολη. Ήδη, τα σωματεία του Αγίου Σάββα, του Λαϊκού, του Γεννηματά απαιτούν να φύγουν τα γραφεία των νεοναζί από το υγειονομικό τρίγωνο των Αμπελοκήπων. Έτσι θα συνεχίσουμε. Διεκδικώντας αυτό που φωνάζουμε στις διαδηλώσεις: “Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο”. Η μόνη υγειονομική βόμβα είναι η ξένη και ντόπια τρόικα.


Ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Αλμυρούδη Μαριότα, ειδικευόμενη Παθολογίας, Σισμανόγλειο

Αργυρης Χρίστος του Ευαγγέλου, ειδικευόμενος Ακτινοδιαγνωστικής Γ.Ν.Α. «Γεννηματάς»

Γκίκας Πασχάλης του Κωνσταντίνου, ειδικευόμενος ψυχίατρος, ΨΝΑ

Δρίτσας Σπύρος του Γεωργίου, ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής, Ευαγγελισμός

Ζάμπρας Αλέξανδρος - Χρήστος του Ελευθερίου, ειδ ΟΡΘ, ΚΑΤ

Ζέρβα Κανελλίνα του Δημητρίου, ειδικευόμενη καρδιολόγος, Λαϊκό

Καγιά Αργυρώ του Δημητρίου, ειδικευόμενη γυναικολόγος, Κωνσταντοπούλειο

Καλιάτσος Ιωάννης, ειδικευόμενος καρδιολόγος Αγ.Όλγα-Αγ.Ανάργυροι

Καταραχιάς Κωσταντίνος του Νικολάου ειδικευόμενος ακτινοδιαγνωστικής, Άγιος Σάββας

Καψή Βασιλική, του Στέργιου,ειδικευόμενη ΩΡΛ, ΝΝΘ Σωτηρία

Κοσμοπούλου Όλγα του Παναγιώτου, επιμελήτρια Α, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, ΓΝ Νικαίας

Ντυμένου Ειρήνη του Γεωργίου, ειδικευόμενη δερματολόγος, Αττικόν

Ξανθάκη Άννα του Κων/νου, διευθύντρια ΕΣΥ, Βιοπαθολόγος, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»

Παπανικολάου Παναγιώτης του Γεωργίου, επιμελητής Α, Νευροχειρουργός, ΓΝ Νικαίας

Τσιρώνης Γεώργιος του Νικολάου, ειδικευόμενος Παθολογίας Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο»