Σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας: Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Ανοιχτή Σύσκεψη εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων με στόχο την οργάνωση ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων μέσα στα σχολεία στις 21 Μάρτη, μέρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων του ΟΗΕ, με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιθαγένεια, καλεί την Παρασκευή 15 Φλεβάρη στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, (Ακαδημίας 50) η ΚΕΕΡΦΑ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη εβδομάδα, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση του δικαιώματα της Ιθαγένειας και της ψήφου των μεταναστών, ο Σαμαράς έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει νέο νομοσχέδιο που κάνει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας.

«Αντιδραστική, άκαρδη και ρατσιστική» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καρατομεί το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών την ίδια στιγμή που έχει κρίνει ως συνταγματικό το μνημόνιο.

Ένα αυτονόητο δικαίωμα όπως είναι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα καθώς και αυτό του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια λάστιχο, εξ αιτίας της ρατσιστικής πολιτικής της ΝΔ που ευθυγραμμίζεται είτε με τους φασίστες του ΛΑΟΣ είτε της Χρυσής Αυγής, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε ένα νόμο με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που αναγνώριζε το δικαίωμα στην ιθαγένεια σε μια ισχνή μερίδα μεταναστών.

Ρατσιστική ατζέντα

Ο Σαμαράς είχε ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να παγώσει κάθε διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ. Η κατάργηση του νόμου ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Μπορεί την προεκλογική υπόσχεση για αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, να την πήρε η κάτω βόλτα, όμως όταν πρόκειται για την εφαρμογή της ρατσιστικής ατζέντας, τότε η μνήμη του Σαμαρά παραμένει ισχυρή.

Ο Νόμος Ραγκούση προέβλεπε τη χορήγηση της ιθαγένειας στα ανήλικα παιδιά μεταναστών, εφόσον και οι δύο γονείς διαμένουν νομίμως πέντε χρόνια στην Ελλάδα και στα ενήλικα παιδιά νομίμων μεταναστών που έχουν παρακολουθήσει έξι χρόνια σχολείο και δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους μετανάστες έχουν οριστικές άδειες νόμιμης διαμονής, όπως του επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στο έτος 2011 έγιναν 11.821 αιτήσεις για χορήγηση ιθαγένειας και από αυτές εγκρίθηκαν 83, ενώ για το 2012 μέχρι τον Απρίλη έγιναν 9.936 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 155.

Η ακύρωση του νόμου θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει κανένα παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς να αποκτήσει ιθαγένεια ακόμα και αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει τελειώσει ελληνικό σχολείο, μιλά άπταιστα ελληνικά και δεν έχει πάει ποτέ στην πατρίδα καταγωγής του. 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, με την ενηλικίωση τους θα αντιμετωπιστούν ως μετανάστες και αν μέσα σε ένα έτος δεν βρουν δουλειά θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, δηλαδή να οδηγηθούν σε αναγκαστική απέλαση. Ακόμα και όσα παιδιά ή ενήλικες κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένα αντιδραστικό πισωγύρισμα. Το αίτημα ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση των μεταναστών, χρειάζεται να υιοθετηθεί από όλα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τα 15μελη μαθητικά συμβούλια, τους Συλλόγους των Δημοτικών Υπαλλήλων, απαιτώντας να μπει τέρμα στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς, κανένα παιδί και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, οι μόνοι που περισσεύουν είναι η κυβέρνηση, η τρόικα και οι τραπεζίτες που εξυπηρετούν.