Η “Αθηνά” θα μείνει στα χαρτιά

Δεν πάμε πουθενά! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από κάθε ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο που απειλείται από το καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργού Παιδείας, Αρβανιτόπουλου και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Παρά τις πραγματικές δυσκολίες της εξεταστικής περιόδου που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις (σε αυτό άλλωστε έλπιζε η κυβέρνηση) οι κινητοποιήσεις όχι μόνο έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, αλλά κλιμακώνονται. Χαρακτηριστικότερες όλων οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη από όπου μπορείτε να διαβάσετε τη ζωντανή ανταπόκριση στη σελίδα 15.

Οι αντιστάσεις απλώνονται παντού με αγωνιστική διάθεση, ευρηματικές πρωτοβουλίες και προσπάθεια για συντονισμό με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια που παλεύουν απέναντι στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα 11/2 έγινε πορεία στο Αίγιο από τους σπουδαστές του ΤΕΙ. Η Αιμιλία Νάντη από το τμήμα Οπτομετρίας και Οπτικής μας γράφει σε ανταπόκριση της: «Σήμερα στη κεντρική πλατεία Αιγίου συγκεντρωθήκαμε φοιτητές και τοπικοί φορείς με σκοπό να στείλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν θα μας τη στερήσει κανένα σχέδιο έκτρωμα όπως το «Αθηνά»! Πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στη πόλη, ενώ πήγαμε μέχρι το Δημαρχείο ώστε να παραδώσουμε το πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει μια σειρά κινητοποιήσεων. Είναι πασιφανές ότι με το σχέδιο αυτό καταργούνται κεκτημένα χρόνων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με τον όρο "συγχώνευση" εννοούν κλείσιμο σχολών, σημαντικότατες μειώσεις εισακτέων χρόνο με το χρόνο και ταυτόχρονη στροφή της εκπαίδευσης προς τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς από εδώ θα παλέψουμε με κάθε μέσο για την ανατροπή του σχεδίου!».

Σε κατάληψη βρίσκονται το ΤΕΙ Σερρών, το ΤΕΙ Καστοριάς, το ΤΕΙ Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Με εντυπωσιακό τρόπο περνούν την αντίθεση τους στο σχέδιο «Αθηνά» οι φοιτητές του ΤΕΙ Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς αφού έχουν φτιάξει βίντεο (http://tinyurl.com/boqssu8) με τη βοήθεια των εγκαταστάσεων της σχολής, όπως και οι συνάδελφοι τους από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (http://tinyurl.com/c86lw75).

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Πληροφορικής από τη Λάρισα έφτιαξαν βιντεοπαιχνίδι για να αναδείξουν την παράλογη μετακίνηση τους στη Λαμία, το ονόμασαν «Σχέδιο Αθηνά: Απόδραση από τη Λαμία». Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ http://goo.gl/rkh2x.

Ο Μάριος Στιβαχτής, φοιτητής στο ΤΕΙ μας μετέφερε τα νέα για τις κινητοποιήσεις στην πόλη. «Την προηγούμενη εβδομάδα για δύο μέρες ήμασταν σε κατάληψη. Όχι μόνο οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά από ολόκληρο το ΤΕΙ σε συνεργασία με τους καθηγητές. Φτιάχτηκε Συντονιστικό Κατάληψης, στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς, ενώ προχωράει η συγκρότηση σχήματος ΕΑΑΚ που δεν υπήρχε στη Λάρισα. Έγιναν δύο πορείες με 300 άτομα η κάθε μία, μία την Πέμπτη 7/2 και μία τη Δευτέρα 11/2».

Την Τρίτη 12/2 το πρωί, την ώρα που η ΕΑ έκλεινε την ύλη της σε εξέλιξη ήταν μεγάλη διαδήλωση στην Ιεράπετρα στο Λασίθι ενάντια στο κλείσιμο των τμημάτων ΤΕΙ και τη διάλυση του τοπικού νοσοκομείου.

Την Παρασκευή 15/2 το απόγευμα θα γίνει Παναττικό Συντονιστικό των σχημάτων ΕΑΑΚ για να συζητηθεί το σχέδιο «Αθηνά» και να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για Γενικές Συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις σε όλες τις σχολές.