ΙΚΑ: 24ωρη απεργία - Όχι στις απολύσεις

Με 24ωρη απεργία, απόπειρα κατάληψης των κεντρικών γραφείων στην Κωνσταντινουπόλεως, μια μαζικότατη γενική συνέλευση και διαδήλωση αμέσως μετα, απάντησαν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, την Παρασκευή 8/2, στην προκλητική απόφαση για 500 απολύσεις συναδέλφων τους.

Η Ε.Α βρέθηκε στην κινητοποίηση και μίλησε με τον Κώστα Κιτσαντώνη, έναν από τους 500 απολυμένους: “Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται μετά την κοινοποίηση των απολύσεών μας χτες. Απολύσεις με email, που συμβαίνει για πρώτη φορά σε 500 υπάλληλους του ΙΚΑ, διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ. Μέσω μιας δικαστικής απόφασης που έκρινε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κακώς μας τοποθέτησε στο ΙΚΑ αντί στην αγροτική τράπεζα, βρήκαν την αφορμή να κάνουν 500 απολύσεις οι οποίες έρχονται κουτί στην πολιτική της κυβέρνησης συνολικά. Αν δεν προχωρήσουμε σε αγώνες συντονισμένους σε όλα τα κομμάτια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να φύγει η κυβέρνηση αυτή, γεγονότα όπως αυτές οι απολύσεις θα τα βλέπουμε καθημερινά παντού.”

Οι εργαζόμενοι, που ήρθαν από πολλά μέρη της Ελλάδας στην Αθήνα, συνάντησαν ρολλά κατεβασμένα και ΜΑΤ, έξω από τα γραφεία της Κωνσταντινουπόλεως, οργίζοντάς τους ακόμα περισσότερο. Το αίτημα “Να παραιτηθεί τώρα ο διοικητής Σπυρόπουλος, που νομίζει οτι το ΙΚΑ είναι μαγαζάκι του”, ακούστηκε από πολλά στόματα στη γενική συνέλευση που ακολούθησε. “Απεργία με περιφρούρηση σε όλα τα υποκαταστήματα, για να επικοινωνήσουμε και με τους ασφαλισμένους” έμπαινε από πολλούς σαν πρόταση για τη συνέχεια.

Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 12/2, συνέχισαν και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν καταλήψεις κι αποκλεισμοί σε πολλά υποκαταστήματα ΙΚΑ ανά την Ελλάδα, με τους εργαζόμενους να λένε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη συμπόρευση των εργαζομένων του ΙΚΑ, με όλο το κίνημα στην Υγεία, που παλεύει για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία. Ο κοινός απεργιακός αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει και τις δουλειές για τους απολυμένους και τα νοσοκομεία για τις ανάγκες μας.