Ναυτεργάτες: Δεν μας φοβίζει η επιστράτευση. Να συνεχίσουμε με καλύτερη οργάνωση

Με πανεργατική - παναττική απεργία την Τετάρτη 6 Φλεβάρη απάντησε η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά στην τρομοκρατική απόφαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες μετά από έξι μέρες απεργίας διαρκείας και μόλις δέκα μέρες μετά την επίταξη των απεργών του Μετρό και του ΗΣΑΠ.

Μια λαοθάλασσα από ναυτεργάτες και συμπαραστάτες από δεκάδες εργατικούς χώρους απάντησαν στην επίταξη και στην καταστολή με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της ίδιας μέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι. Λιμενεργάτες, συγκοινωνίες, εκπαίδευση, νοσοκομεία, όλοι έδωσαν το παρών.

“Ειμαστε από το 4ο λύκειο Κορυδαλλού και ήρθαμε σήμερα για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους αγωνιστές ναυτεργάτες που εδώ και τόσες μέρες κόντρα στην τρομοκρατία της κυβέρνηση παλεύουν για τα τα δικαιώματά τους. Οι μαθητές παλεύουν μαζί με τους εργάτες”, μας είπε ο Ν. Μανιάτης.

“Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά και τους λιμενεργάτες και τους νησιώτες και τους υπαλλήλους του υπουργείου και μπορούμε να σταθούμε απέναντι όλοι μαζί και να το ανατρέψουμε”, μας δήλωσε ο Γ. Γώγος, γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των ναυτεργατών –για τέταρτη φορά μέσα σε μια δεκαετία- είχε γίνει γνωστή από την Τρίτη 5/2 και ανακοινώθηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης που καλούσε η ΠΝΟ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Είμαι και εγώ επιστρατευμένος και με ψάχνουν να μου παραδώσουν το χαρτί της επιστράτευσης”, είπε στη συγκέντρωση ο Γιάννης Καλογερόπουλος, εργαζόμενος στο Μετρο. “Μη φοβάστε, αυτοί πρέπει να φοβούνται από δω και πέρα. Έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι που φοβούνται. Την ενότητά μας. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση. Έρχεται το τέλος τους».

Μόλις εγινε γνωστη η επίταξη η ΠΝΟ αποφάσισε άρση της απεργιακής κινητοποίησης στα εκτός Αττικής λιμάνια και συγκέντρωση όλων των ναυτεργατών στον Πειραιά για να ενισχυθεί ο αγώνας. “Πρέπει επιτέλους ένα κλάδος να κάνει το μπαμ. Να μην υπακούσει στις επιτάξεις και τις επιστρατεύσεις και να συνεχίσει την απεργία διαρκείας και να τους ταρακουνήσει όλους. Ετσι θα κερδίσουμε τη συμπαράσταση και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μέχρι να ρίξουμε την κυβέρνηση” μας είπε ο Μπάμπης, ναυτεργάτης που ήρθε στη συγκέντρωση από τη Χίο με αεροπλάνο για να ενισχύσει την περιφρούρηση.

Ωστόσο η περιφρούρηση έμεινε χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση. Αντί να οργανωθούν ομάδες περιφρούρησης σε κάθε πλοίο που θα καλέσουν όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό τους για ενίσχυση, η περιφρούρηση αφέθηκε στην τύχη της και ανακοινώθηκε το κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στις 10 το πρωί της Τετάρτης όταν πια είχαν κριθεί όλα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτη 6/2 δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ και Ειδικές Δυνάμεις κατεύφθασαν στο λιμάνι και παρατάχθηκαν μπροστά στους καταπέλτες. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου: “Ολο το βράδυ οργίαζαν σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης των ναυτεργατών. Το Λιμενικό σώμα και ο ίδιος ο Λιμενάρχης σε απευθείας συνεννόηση με το υπουργείο, έκοψαν τους κάβους χωρίς να δουλεύουν οι μηχανές, με κίνδυνο να γίνουν ατυχήματα. Με αυτόν τον τρόπο πήρανε τέσσερα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά”.

Η ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φλεβάρη και προκήρυξη νέας απεργίας, αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει το πολυνομοσχεδιο για τη ναυτιλία στη Βουλή.