Μπανγκλαντές: Τεράστιες διαδηλώσεις

Τεράστιες διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη βδομάδα στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές και σε πάνω από δέκα άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο δρόμο εδώ και μέρες ενάντια στην απόφαση των δικαστηρίων να μην επιβάλουν θανατική ποινή στον Αμπντούλ Καντέρ Μολά, έναν από τους υπεύθυνους των σφαγών στη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του 1971. Το Μπανγκλαντές μέχρι το 1971 αποτελούσε ενιαίο κράτος με το Πακιστάν. Το κίνημα που ξέσπασε για την ανεξαρτησία είχε την υποστήριξη της πλειονότητας του πληθυσμού, όμως Ισλαμιστικά κόμματα και αξιωματικοί του στρατού ήθελαν να διατηρηθεί η ενότητα με το Πακιστάν. Ο Μολά αποδεδειγμένα συμμετείχε σε δολοφονίες και βιασμούς. Από το 1971 οι προσπάθειες για καταδίκη των δολοφόνων συνάντησαν εμπόδια. Απο το '75 ως το '96 ο στρατός έλεγχε την εξουσία, καταδιώκοντας την αντιπολίτευση που είχε ηγηθεί στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Στα τέλη του 2008 η Ένωση Αουάμι (το κόμμα που είχε πάρει αρχικά την εξουσία μετά την Απελευθέρωση) κέρδισε τις εκλογές και το 2010 ξανάνοιξε τη δικαστική υπόθεση για τα εγκλήματα του 1971. Η κυβέρνηση, εκτός από την απονομή δικαιοσύνης, έχει σαν στόχο και να σταθεροποιήσει τον έλεγχό της, έχοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης και ένα εργατικό κίνημα, που έχει ξαναβγεί σε δυνατούς αγώνες, όπως στις υφαντουργίες της Ντάκα.