Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 8/2, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη με τίτλο, "Μετά τις 19 συνεχίζουμε, Θεσσαλονίκη Πόλη Αντιφασιστική". Πάνω από 60 αντιφασίστριες και αντιφασίστες παρακολούθησαν την συζήτηση, φοιτητές, εργαζόμενοι και μετανάστες.

Την συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Τορπουζίδης, ξεκινώντας από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. "Η 19 Γενάρη ένωσε την αντιφασιστική αντίσταση που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους έξι μήνες πανελλαδικά και συσπείρωσε αγωνιστές από όλη την αριστερά, τις κοινότητες μεταναστών, φοιτητές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες, επιτροπές κατοίκων σε γειτονιές". Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για παρέμβαση και οργάνωση αντιφασιστικών επιτροπών σε εργατικούς χώρους. "Στην Θεσσαλονίκη θα οργανώσουμε αντιφασιστική εκδήλωση στο Ψυχιατρείο μαζί με την επιτροπή αγώνα των εργαζομένων για να δημιουργηθεί αντιφασιστική επιτροπή. Μαζί με καθηγητές και δασκάλους θα οργανώσουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις στα σχολεία, με κέντρο την καμπάνια για την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και τις 21 Μάρτη αντιρατσιστική ημέρα δράσης".

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Σιαφάκα μίλησε για την παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στις σχολές, όπου από την αρχή της χρονιάς πολλοί φοιτητές ανταποκρίθηκαν στις αντιφασιστικές καμπάνιες οργανώνοντας δύο μαζικές εκδηλώσεις, βιντεοπροβολές και εξορμήσεις σε σχολεία αλλά και στους εργαζόμενους του πανεπιστημίου και στους εργολαβικούς. Τονίστηκε τέλος πως μέσα από τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά", μπορούμε με καταλήψεις διαρκείας να γκρεμίσουμε τα σχέδια τους και ταυτόχρονα να δώσουμε και την μάχη ενάντια στους φασίστες που είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Τέλος, η Γεωργία μίλησε για την δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει τις αντιφασιστικές επιτροπές με τις συνελεύσεις στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους λέγοντας πως το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας. "Οι εκδηλώσεις που οργανώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τοπικές ΕΛΜΕ, αλλά και με επιτροπές στις γειτονιές απέδειξαν ότι χρειάζεται να συνδέουμε τους αγώνες μας για να νικήσουμε", τόνισε.

Να απλώσουμε σε όλη την κοινωνία

Στην συζήτηση που ακολούθησε γίνανε πάνω από δέκα τοποθετήσεις, ενώ η Εύα είπε χαρακτηριστικά: "Εγώ είδα το τηλέφωνο στην αφίσα για τις 19 Γενάρη και οργανώθηκα στην ΚΕΕΡΦΑ στο ταξίδι για την Αθήνα. Έζησα ένα εντυπωσιακό συλλαλητήριο και χρειάζεται να απλώσουμε αυτή την εικόνα σε όλη την κοινωνία με μουσική στις πλατείες, δρώμενα και ενημέρωση". Ο Γιάννης Κούτρας, περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε για την συνεργασία της περιφέρειας με την αστυνομία και τον Δένδια όπου έχουν στοχοποιήσει τους μετανάστες μικροπωλητές της πόλης με επιχειρήσεις σκούπα ανοίγοντας τον δρόμο στην Χρυσή Αυγή για φασιστικές επιθέσεις. "Πρέπει να τους φράξουμε τον δρόμο και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο με αντιφασιστικά ψηφίσματα, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στα συμβούλια και αντιφασιστικές επιτροπές παντού".

Μέσα από την συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στην Θεσσαλονίκη αποφασίστηκαν πολλές δράσεις για την συνέχεια του αντιφασιστικού αγώνα. Η Χρυσή Αυγή κάνει προσπάθεια να εμφανίσει συνδικαλιστική παράταξη στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσαν σε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση την Παρασκευή στη 1.30μμ ενάντια στα εγκαίνια των γραφείων τους.

Αποφασίστηκε η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στο δημοτικό συμβούλιο Θεσ/νίκης προκειμένου να δοθούν άδειες στους μετανάστες μικροπωλητές της πόλης και μια αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την κοινότητα των Σενεγαλέζων ενάντια στη δολοφονία του Babakar Ndiaye, διεκδικώντας νομιμοποίηση και άδειες για όλους τους μετανάστες μικροπωλητές. Τέλος αποφασίστηκε η οργάνωση αντιφασιστικής διαδήλωσης τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της δολοφονίας του Λαμπράκη και στα τέλη του Ιούνη ένα αντιφασιστικό διήμερο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.