Σεξισμός, το επόμενο στάδιο του οικονομικού βιασμού

«Σε καμία περίπτωση και με καμία δικαιολογία όμως, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις επιθέσεις, τα υπονοούμενα τις ειρωνείες και τα εμετικά δημοσιεύματα (σαν αυτό του σκιτσογράφου Δ. Χαντζόπουλου στα Νέα) απέναντι σε γυναίκες πολιτικούς, με στόχο το ίδιο τους το φύλο, πολλές φορές δε και από πολιτικούς» αναφέρει η οργισμένη καταγγελία της Γραμματείας Γυναικών Ομοσπονδίας Εφοριακών.

«Εμείς οι γυναίκες, πρώτα θύματα μαζί με τους νέους, δίνουμε τον αγώνα μας στο σπίτι, για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, στις δουλειές για να ανταποκριθούμε σε δύσκολα καθήκοντα, στην κοινωνία για να αντισταθούμε στην μνημονιακή βαρβαρότητα. Δίνουμε τον αγώνα με θυσία, αυταπάρνηση και υπεράνθρωπη προσφορά, για να σταθούμε στα πόδια μας και να κρατήσουμε όρθιες και τις οικογένειές μας. Είναι χρέος των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προστασίας της Γυναίκας και καταδίκης βρώμικων, σεξιστικών και ανήθικων επιθέσεων.

Είναι χρέος των πολιτών να γυρίσουν την πλάτη στους κομπλεξικούς σεξιστές και στους φασίστες. Η γυναίκα σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης και ρόλο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όχι να γίνεται αντικείμενο επίθεσης και εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε. Ως εδώ……!!».

Ο Χαντζόπουλος και όσοι υπερασπίζονται το χυδαίο του σκίτσο στο όνομα της ελευθεροτυπίας, στην ουσία αναπαράγουν την χιλιοειπωμένη σεξιστική προκατάληψη ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες και ότι η πραγματική τους θέση, «ο προορισμός τους» δεν είναι να δίνουν μάχες με τα ΜΑΤ αλλά να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις των αρσενικών, έστω οπτικά, φορώντας ζαρτιέρες και ανοίγοντας τα πόδια τους.

Επιπτώσεις

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων και ταυτόχρονα είναι αναγκασμένες να φορτώνονται τα βάρη της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και της όποιας μορφής κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον αποτέλεσμα της κρίσης είναι η δυσχερέστερη οικονομικά θέση των γυναικών που μαζί με τη δουλειά χάνουν και την οικονομική τους και όχι μόνο ανεξαρτησία και αυτό έχει και παράπλευρες επιπτώσεις: αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε μια περίοδο που η κρίση και οι επιθέσεις της τρόικας και των αφεντικών τσακίζουν δύο φόρες τις γυναίκες που αποτελούν πάνω από το μισό του πληθυσμού και μεγάλο μέρος της εργατικής δύναμης, η σεξιστική αναπαραγωγή των στερεοτύπων της γυναίκας σεξουαλικό αντικείμενο είναι αντιδραστική και επικίνδυνη.

Στόχος του Χαντζόπουλου και ολόκληρου του συγκροτήματος Λαμπράκη που τον υπερασπίζεται, δεν είναι μόνο οι δύο βουλευτίνες αλλά στην ουσία όλες οι γυναίκες που δίνουν μάχη ενάντια στις απολύσεις τη φτώχεια και την ανεργία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα. Μην ξεχνάμε τις καθαρίστριες που υποδέχτηκαν αγωνιστικά την τρόικα στην τελευταία επίσκεψή τους στο υπουργείο Οικονομικών, τις εργαζόμενες και τις δημοσιογράφους στην ΕΡΤ που συνεχίζουν κόντρα στην καταστολή των ΜΑΤ να βγάζουν τα δικά τους δελτία ειδήσεων, τις διοικητικές υπαλλήλους στα πανεπιστήμια που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς των δικαστηρίων και τις κυβέρνησης.

Σε όλη τη διαδρομή του εργατικού κινήματος οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους εκβιασμούς των αφεντικών και την καταστολή, τις αντιδραστικές ιδέες του σεξισμού που είχαν στόχο να τις αναγκάσουν να γυρίσουν πίσω στο νοικοκυριό ή να περιοριστούν στο ρόλο του σεξουαλικού αντικειμένου.

Πίσω από αυτές τις αντιδραστικές προκαταλήψεις κρυβόταν πάντα η στόχευση του συστήματος να διασπάσει το εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό όποιος αναπαράγει αυτές τις αντιλήψεις δεν υπερασπίζεται στην ουσία κανένα δικαίωμα «ελευθερίας έκφρασης και λόγου» αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες του ίδιου του συστήματος.

Το μόνο που καταφέρνουν οι Χαντζόπουλοι και οι διάφοροι φιλελεύθεροι που δήθεν αγανακτούν με την προσπάθεια «λογοκρισίας» όπως λένε, είναι όχι μόνο να εξευτελίζονται οι ίδιοι αλλά και να εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, που είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τους άντρες της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού, της φτώχειας και της ανεργίας.