H άποψή μας: Με τη δυναμική του Πολυτεχνείου

Οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων από την αρχή προσπάθησαν είτε να τον καταστείλουν, είτε να τον μετατρέψουν σε μουσειακή εκδήλωση, αλλά ποτέ δεν το κατάφεραν.

Ο παλιός Καραμανλής που όρισε τις εκλογές του 1974 πάνω στην πρώτη επέτειο ήταν ο πατριάρχης της σχολής του ευνουχισμού και ο διάδοχός του, ο «φωτισμένος» δεξιός Ράλλης ήταν αυτός που έκανε τον Κουμή και την Κανελλοπούλου σύμβολα της αλύγιστης αντίστασης στην καταστολή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετάτρεψε τη Δαμανάκη και το Λαλιώτη σε φιγούρες του κατεστημένου, αλλά για κάθε Δαμανάκη υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς που έμειναν πιστοί στο δρόμο του Νοέμβρη και κέρδισαν νεότερες γενιές στα ιδανικά της μεγάλης ανατροπής.

Αυτές οι κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης ήταν και μένουν καρφί στα μάτια της άρχουσας τάξης. Φέτος περισσότερο από άλλες φορές. Όχι μόνο γιατί οι Βορίδηδες και οι Γεωργιάδηδες αυτής της κυβέρνησης βγάζουν αφρούς, αλλά και γιατί οι χιλιάδες διαδηλωτές της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που αντιστέκονται στις «διαθεσιμότητες» και τη διάλυση των πανεπιστήμιων αγκαλιάστηκαν από τους φοιτητές στην κεφαλή της πορείας. Λίγο πιο πίσω, οι ηρωικοί «ελεύθεροι πολιορκημένοι» της ΕΡΤ βάδισαν επικεφαλής του συντονισμού ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις. Και μαζί με αυτά τα δυο πιο επίκαιρα σύμβολα της εργατικής αντίστασης, χιλιάδες αγωνιστές με τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράμμισαν ότι η επαναστατική αριστερά της εξέγερσης είναι εδώ, πιο δυνατή από άλλες στιγμές.

Προϋπολογισμός - Μνημόνιο

Όλα αυτά την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φτάνει τρικλίζοντας στην ψήφιση του προϋπολογισμού που καταθέτει αυτή την Πέμπτη. Η πλαστή υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κουρελιάζεται ώρα με την ώρα, από συνάντηση σε συνάντηση, από τα ραντεβού του Σαμαρά με τον Βενιζέλο, του Χατζηδάκη με την Τρόικα, του Στουρνάρα με το Γιούρογκρουπ.

Τα σενάρια για την «ανάκαμψη που έρχεται» διαψεύδονται σε διεθνή κλίμακα. Την άνοιξη το ΔΝΤ έλεγε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 η ανάπτυξη στις πλούσιες χώρες θα επιταχυνθεί. Αντί γι’ αυτό η Ευρωζώνη έπεσε από ρυθμό ανάπτυξης 0,3 σε 0,1% και η Ιαπωνία από 3,8 σε 1,9%. Στασιμότητα και ακόμα πιο αιματηρές περικοπές είναι το μόνο που έρχεται.

Γι’ αυτό δίπλα στην ΕΡΤ και στα ΑΕΙ μπήκε στο στόχαστρο ο ΕΟΠΥΥ, όσες ψευτιές κι αν λέει ο φασιστοϋπουργός Υγείας. Ο συντονισμός αυτών των αγώνων είναι η αιχμή του δόρατος της κοινής πάλης όλων μας. Πρέπει να τον στηρίξουμε, να τον απλώσουμε και με τον αέρα του Πολυτεχνείου να τον βοηθήσουμε να φτάσει σε νέα Πανεργατική κλιμάκωση. Αντί να μας φορτώσουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έναν προϋπολογισμό-νέο μνημόνιο, μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε. Εμπρός να το οργανώσουμε!