40 χρόνια Πολυτεχνείο: Στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά

Από την Παρασκευή το πρωί, όταν ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, είχε φανεί ότι η φετινή διαδήλωση θα ξεπεράσει σε συμμετοχή όλες τις προηγούμενες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, περνούσαν όλες τις ώρες της ημέρας για να ακούσουν τα μηνύματα που εναλλάσσονταν με τραγούδια από τα μεγάφωνα, να αφήσουν ένα λουλούδι, να παρακολουθήσουν κάποιες από τις πολλές εκδηλώσεις, να προμηθευτούν τις προκηρύξεις των φοιτητικών συλλόγων, των συνδικάτων, των οργανώσεων της αριστεράς. Ενώ την Κυριακή το μεσημέρι, οι δρόμοι έκλεισαν από νωρίς για να στηθούν τα πανό και να συγκροτηθούν τα μπλοκ από την Πατησίων και όλη τη Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα.

Στην κορυφή της πορείας όπως κάθε χρόνο βάδισε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέvτων Αντίστασης 1967-74 προκαλώντας συγκίνηση. Ακολουθούσε το πανό του Συλλόγου ΕΜΠ, ένα τεράστιο μπλοκ χιλιάδων φοιτητών με συνθήματα όπως “Κομμούνα, Σικάγο, Οκτώβρης, Ισπανία, μια μέρα η επανάσταση δε θα 'ναι ουτοπία”. Πίσω τους οι απεργοί διοικητικοί του Πολυτεχνείου και των άλλων πανεπιστημίων που φώναζαν, καταχειροκροτούμενοι, “10 βδομάδες απεργία, 1-2-3 πολλά Πολυτεχνεία”.

“Το Πολυτεχνείο πλήττεται βάναυσα γιατί οι μισοί εργαζόμενοι φεύγουν”, μας είπε η Μαρία Ξηρογιάννη, εργαζόμενη στο ΕΜΠ. “Εχουμε δεχτεί απειλές για ΜΑΤ, για επιστράτευση, για απολύσεις, για ποινές αργίας σε όσους δεν απογράφηκαν. Είναι κρίμα γιατί το 2013, 40 χρόνια μετά, ζητάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, ψωμί, παιδεία, ελευθερία, να δουλεύουμε και να μορφωνόμαστε εμείς και τα παιδιά μας και να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό”. Αμέσως μετά έρχονταν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι με χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οι εκπαιδευτικοί με τα πανό των ΕΛΜΕ τους και των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, το σωματείο μισθωτών τεχνικών, το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης.

Ενα μεγάλο κόκκινο πανό άνοιγε τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που φέτος ήταν μαζικότερα από ποτέ. Εκεί διαδήλωσε ο Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα και τη διαθεσιμότητα μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ. “Θέλουμε την ΕΡΤ και όχι τη ΔΤ που είναι η προπαγάνδα του κάθε υπουργού” ήταν το βασικό σύνθημα των εργαζόμενων της ΕΡΤ και των συμπαραστατών τους που συγκρότησαν το δυναμικότερο μπλοκ της διαδήλωσης. “Με δύναμη και αγώνα συνεχίζουμε, να φύγει αυτή η κυβέρνηση που δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, μόνο με κινητοποιήσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά”, μας είπε ο Χαράλαμπος Βαλσαμάκης, εργαζόμενος στις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΡΤ, συνταξιούχος πλέον, “Είναι τρομακτική εμπειρία το κλείσιμο της ΕΡΤ, κανείς δεν το περίμενε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε. Υπήρχε η ψυχή και το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε. Αν εμείς είμαστε δύνατοι, αυτοί θα λιγοψυχήσουν”.

“Νιώθω τρελή συγκίνηση σήμερα, θεωρώ ότι όλοι θα έπρεπε να είναι στους δρόμους και να τιμούν τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου, που έδωσαν τη ζωή τους και έκαναν επανάσταση για βασικά δικαιώματα, παιδεία, υγεία, ελευθερία”, μας είπε η Νάντια Καρρά, διοικητικός στην ΕΡΤ, “Η ertopen είναι εξαιρετική εμπειρία, έχουμε γίνει ένα όσοι παλεύουμε. Πολλοί μάς θεωρούν γραφικούς, εμείς πιστεύουμε ότι επειδή όλα τα μέσα είναι κατευθυνόμενα, είναι υποχρέωσή μας να έχουμε μια ελεύθερη φωνή, αντικειμενική”.

Οι μάχες του σήμερα

Ολη η πορεία σταμάτησε όταν αυτό το μπλοκ έφτασε στο στούντιο της ΕΡΤ στη Βασιλίσσης Σοφίας, το πρώτο που είχαν καταλάβει οι αστυνομικοί μετά το μαύρο τον περασμένο Ιούνη. “Εξω τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ” ήταν το πιο κόσμιο σύνθημα προς τις διμοιρίες που είχαν κλείσει με κλούβες το κτίριο, που συμπληρωνόταν με το “Τίποτα δεν μας σταματά, την ΕΡΤ θα την ανοίξουμε χωρίς το Σαμαρά”.

Τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ακολουθούσαν οι επιστρατευμένοι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ με το πανό του ΣΕΛΜΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, το Σωματείο Εργαζομένων Αγ. Σάββα, η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. “Παραμένουμε επιστρατευμένοι εδώ και 11 μήνες δείχνοντας ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η χούντα τότε δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα”, μας είπε ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, “Ολοι οι εργαζόμενοι να παλέψουμε και ενωμένοι να πάρουμε τη διαχείριση του πλούτου στα χέρια μας. Η μαζικότητα και παλμός σήμερα δείχνει ότι ο κόσμος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, θέλει την ανατροπή και πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα θα κλιμακώνεται ο αγώνας”.

“Νομιμοποιήστε τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για τους μετανάστες” και “Ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε την κυβέρνηση και τους νεοναζί” ακούγονταν από τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών όπου διαδήλωναν δεκάδες μετανάστες κύρια από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Πολλοί είχαν έρθει από τη Μανωλάδα “για να πούμε ότι δε θέλουμε τους φασίστες και τη Χρυσή Αυγή, όπως και στο Πολυτεχνείο σκότωσαν οι φασίστες κόσμο έτσι και σήμερα μας εκμεταλλεύονται, δε μας πληρώνουν, μας σκοτώνουν”, μας είπε ο Τιπού Τσόντορι από το Μπαγκλαντές, “Είμαι πέντε χρόνια στη Μανωλάδα, μάστορας, με αφεντικό το Βαγγελάτο που επτά μήνες δεν μας πλήρωνε ούτε ένα ευρώ και πήγε να μας σκοτώσει”.

Αμέσως μετά βάδιζαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης, οι μαθητές Anticapitalista και οι φοιτητές του ΣΕΚ με κεντρικό σύνθημα “Δεν υπάρχει δρόμος κοινοβουλευτικός, ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός”. “Διαδηλώνουμε για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και γιατί παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και σήμερα”, μας είπε η Μαριλένα Κουντούρη, φοιτήτρια στο Πάντειο, “Σε λίγο μόνο όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να σπουδάσει. Δίνουμε τη μάχη μας και θα συνεχίσουμε μέχρι να ξεριζώσουμε το πρόβλημα. Μια εξέγερση σαν του Πολυτεχνείου είναι άκρως επίκαιρη σήμερα”.

“Με αφορμή το Πολυτεχνείο διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση και το νέο λύκειο που διώχνει παιδιά από το σχολείο, διαδηλώνουμε κατά του φασισμού και του ρατσισμού, διαδηλώνουμε ενάντια στον καπιταλισμό που τα γεννά όλα αυτά”, μας είπε ο Ανέστης Γιωργάκας, από το 2ο λύκειο Βριλησσίων.

Το μαζικό μπλοκ του Νέου Αριστερού Ρέυματος και της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση έκλεινε την παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών, του ΕΕΚ, του Σχεδίου Β', του Δεν Πληρώνω και άλλων αριστερών οργανώσεων. Αμέσως μετά διαδήλωσε το Δίκτυο και τα μαζικά μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με πανό πολλών τοπικών του επτροπών. Την πορεία έκλεισε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια και ανέβηκε από την Πανεπιστημίου.

Καταστολή

Αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά να εποδίσει τη μαζικότητα της πορείας με την τρομοκρατία και την καταστολή. Ούτε η γνωστή προπαγάνδα τις προηγούμενες μέρες “για τα επεισόδια”, ούτε η πανκινητοποίηση της ΕΛΑΣ με 8.000 αστυνομικούς και ΜΑΤ από όλη τη χώρα, ούτε οι πέντε κλειστοί σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού, ούτε τα μπλόκα και οι συνεχείς προκλήσεις των δυνάμεων καταστολής, είχαν επιτυχία.

Η αστυνομία έκανε φυσικά ό,τι μπορούσε για ν' ανταποκριθεί στις εντολές του Δένδια και της συγκυβέρνησης. Το επιχειρησιακό της πεδίο όπως παρουσιαζόταν από κανάλια και εφημερίδες απλωνόταν σε μια περίμετρο πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων που εκτός του κέντρου της Αθήνας έφτανε ως το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων και αλλού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και ΜΑΤατζήδες έκλεισαν το δρόμο μπροστά στη Μεγάλη Βρετάνια, κατέλαβαν την πλατεία Συντάγματος, περικύκλωσαν τα αναρχικά μπλοκ, ενώ τα βρισίδια τους προς τους διαδηλωτές δύσκολα αναπαράγονται. Οσο για τις μαρτυρίες για το τι ακολούθησε σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια με δίκυκλα ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ να σπάνε μαγαζιά, να χτυπούν και να συλλαμβάνουν κόσμο, είναι συγκλονιστικές.

Τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να σταματήσει τους διαδηλωτές. Το μέγεθος της πορείας είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Για 25.000 μίλησαν οι “μαθηματικές διάνοιες” της ΕΛΑΣ. Μόνο που όταν η κορυφή της διαδήλωσης έφτασε στο μέγαρο μουσικής και την αμερικάνικη πρεσβεία, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στα Προπύλαια. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες πορείες Πολυτεχνείου των τελευταίων χρόνων.
Πανελλαδικά

Σε όλη τη χώρα οι διαδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων χρόνων.

“Πάνω από 20.000 διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη”, μας είπε η Φύλλια Πολίτη, “Η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μπήκαν επικεφαλής και αμέσως μετά ακολουθούσαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότρητα και οργανώσεις της αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολύ μεγάλο μπλοκ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Το ΚΚΕ είχε προηγηθεί. Η πορεία πέρασε από το αμερικάνικο προξενείο, γύρισε ξανά στο πολυτεχνείο όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των κατειλημμένων σχολών και της ΕΡΤ και κατέληξε στην ΕΡΤ3 όπου έγινε συναυλία. Ο παλμός ήταν πολύ δυνατός, τα απεργιακά και τα αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούσαν”.

“Η διαδήλωση στα Γιάννενα έφτασε τους 5.000 διαδηλωτές χωρίς το ΚΚΕ που διαδήλωσε χωριστά”, μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, “Ξεκινήσαμε από το παλιό πανεπιστήμιο στην πλατεία Ηρώων του Πολυτεχνείου, όπου το πρωί οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής είχαν γράψει συνθήματα 'Ζήτω η χούντα και η χρυσή αυγή'. Ομως πήραν την απάντησή τους το απόγευμα με τη μαζικότητα και το δυναμισμό της πορείας στην οποία τα αντιφασιστικά συνθήματα ήταν κυρίαρχα. Στην κεφαλή ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, μετά οι ΕΛΜΕ, οι διοικητικοί, οι δάσκαλοι και άλλα σωματεία, ενώ ακολουθούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς. Το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν από τα μεγαλύτερα με πολλούς εργαζόμενους της ΕΡΑ να κρατούν τις πικέτες της Εργατικής Αλληλεγγύης 'απολύστε το Σαμαρά, όχι τους εργαζόμενους της ΕΡΤ'. Η πορεία πέρασε από την ΕΡΑ ενώ κεντρικό σύνθημα ήταν 'φυσάει κόντρα σε ΕΡΤ και ΑΕΙ, κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί'.

“Μαζική ήταν στο Ηράκλειο η διαδήλωση για την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Κυριακή, με περίπου 3.000 άτομα, να διαδηλώνουν”, μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας, “Την διαδήλωση άνοιξαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με ένα μαζικό μπλοκ, και ακολουθούσε ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων. Στη συνέχεια ήταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ με πολύ κόσμο και έντονο παλμό, που καθόριζαν το κλίμα. Ακολουθούσαν τα μπλοκ της ΕΛΜΕ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς. Παρόλες τις δυσκολίες και από πλευράς οργάνωσης και των καιρικών συνθηκών η διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ήταν από τις μαζικότερες που έχουν γίνει, αποδεικνύοντας ότι το Πολυτεχνείο έχει χαραχτεί στη μνήμη του κόσμου σαν έμπνευση για τους αγώνες του ενάντια στην άρχουσα τάξη μέχρι και σήμερα”.

“Κοντά 10.000 διαδήλωσαν στην Πάτρα με μεγάλη παρουσία φοιτητικών συλλόγων, μεταπτυχιακών φοιτητών, σωματείων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και άλλων πολιτικών χώρων”, μας είπε η Φωτεινή Λυσικάτου, “Η πορεία ξεκίνησε από το παράρτημα, πέρασε από το μνημείο στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα και από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κατέληξε ξανά στο παράρτημα. Ηταν μια πολύ δυναμική πορεία με συνθήματα τόσο για το Πολυτεχνείο όσο και για σήμερα, απεργιακά, αντιφασιστικά. Για παράδειγμα το “ψωμί παιδεία ελευθερία, ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία” ακούστηκε πολύ μαζικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που αντιμετώπισε την τόσο έντονη καταστολή από την αστυνομία που έριξε χημικά, ξυλοκόπησε διαδηλωτές, περικύκλωσε ολόκληρα μπλοκ και δεν άφηνε τον κόσμο να φύγει, επίθεση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες μετά το τέλος της πορείας. Το κλίμα καταστολής υπήρχε από τις προηγούμενες μέρες, ασφαλίτες και περιπολικά την είχαν στήσει για παράδειγμα την Παρασκευή έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ στην πόλη. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και γι'αυτό είχαμε και μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις”.

“Ιδιαίτερα μαζική ήταν η πορεία και στα Χανιά, με πάνω από 1.500 διαδηλωτές, με τα μπλοκ των φοιτητών (Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Φοιτητές ΤΕΙ Κρήτης) στην κεφαλή της πορείας ενώ ακολούθησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ταξική Πορεία και αναρχικοί”, μας είπε ο Ειρηναίος Μαράκης, “Η πορεία κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και έφτασε στο Ηρώο της πόλης, στη συνέχεια πέρασε κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα”.
Και η νέα γενιά

Το Σάββατο 16/11 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Μαθητών Anticapitalista για τα 40 χρόνια απ' την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από 20 σχολεία της Αττικής.

Την εκδήλωση άνοιξε η Νεφέλη Πετρούτσου απ' το 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου, με όλα τα ιστορικά στοιχεία, τοποθετώντας το Πολυτεχνείου σε μια περίοδο που διεθνώς οι εργάτες και η νεολαία εξεγέρθηκαν και αμφισβήτησαν τον καπιταλισμό. Τόνισε χαρακτηριστικά “Το Πολυτεχνείο είναι εδώ! Όχι μόνο η μνήμη του αλλά και ο επαναστατικός δρόμος που χάραξε για το πως αλλάζει η κοινωνία”.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου οι μαθητές ανέδειξαν τις δικές τους εμπειρίες από τις μάχες ενάντια στους φασίστες στα σχολεία και τις γειτονιές τους, αλλά και τις προσπάθειες για να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα για τις καταλήψεις. Ο αγώνας της ΕΡΤ ήταν και αυτός στο κέντρο των τοποθετήσεων.

“Χρειάζεται στα σχολεία να εξηγούμε τι έγινε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τι ήταν ο Παπαδόπουλος και η χούντα. Τι κάνουμε σήμερα στα σχολεία; Κοντράρουμε την επιλογή της κυβέρνησης να μας βάλει αναπληρώσεις μαθημάτων λόγω καταλήψεων την ώρα που έχει απολύσει καθηγητές. Οργανώνουμε τη μάχη με γενικές συνελεύσεις”, είπε ο Δημήτρης απ' το 4ο ΓΕΛ Ν. Ηρακλείου.

“Η εξέγερση δεν ήταν μόνο των φοιτητών. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη την ιστορία του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές σήμερα πρέπει να είναι ενωμένοι με τους εργάτες και τους φοιτητές”, είπε ο Λούκας απ' το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης και τόνισε “είναι αναγκαίο να κτίσουμε ομάδες μαθητών Anticapitalista στα σχολεία με την εφημερίδα που εκδίδουμε”.

Ορέστης Ηλίας


Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις