Εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Πολυτεχνείο

Για την εργατική συνέλευση που οργανώθηκε στο ίδιο αμφιθέατρο στα πλαίσια της εξέγερσης και οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς έκαναν τα αδύνατα-δυνατά να την εμποδίσουν. Πετώντας έξω τους “εξωσχολικούς”, όπως ήταν ο ίδιος, προσπαθώντας να περιορίσουν τα αιτήματα της κατάληψης στα λεγόμενα “φοιτητικά”. Σε αντίθεση με το μύθο που παρουσιάζει το Πολυτεχνείο σαν μια φοιτητική εξέγερση, έδωσε την πραγματική εικόνα μιας μαζικής εργατικής εξέγερσης την τρίτη μέρα της κατάληψης: “Ολη η Αθήνα, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα κόσμο που είχε κατέβει στο δρόμο”.

Ο Χρήστος Μπίστης ανέλυσε το περιβάλλον που γέννησε το Πολυτεχνείο και τόνισε ότι σήμερα ο δρόμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφήνει πίσω τις αυταπάτες που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε καθήκον να επαναλάβουμε την εξέγερση όχι μόνο για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης, αλλά για την πολιτική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ο Τάσος Κατιντσάρος τόνισε το ρόλο της επαναστατικής αριστεράς σαν “ζωοδότρα πολιτική δύναμη που για πρώτη φορά ενώθηκε με το μαζικό κίνημα”, καθώς και τον ρόλο που έπαιξε στην εξέγερση η εργατική τάξη και η νεολαία κάνοντας την άρχουσα τάξη να καταλάβει ότι “εδώ δεν παίζουμε”. Ο Λέανδρος Μπόλαρης τόνισε τη σημασία, παρά το μικρό μέγεθος, της επαναστατικής αριστεράς από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Υποστήριξε ότι δύο φορές φύγαν νεολαίες της Αριστεράς (μια της Β' Πανελλαδικής από το ΚΚΕεσ. την δεκαετία του '70 και μια της ΚΝΕ από το ΚΚΕ το 1989) και οι δύο έφυγαν προς τ' αριστερά. “Αν έλειπε ο πόλος της επαναστατικής αριστεράς που στύλωσε τα πόδια, που τολμούσε από το 1971 να μιλάει για αντικαπιταλιστική προοπτική του κινήματος δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα βήματα” τόνισε.


Θεσσαλονίκη

Πετυχημένη και μαζική ήταν η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 40 χρόνια από την εξέγερση και στην Θεσσαλονίκη. Ομιλητές ήταν οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ο Κώστας Πίττας, Γραμματέας της Ένωσης Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Άγγελος Χάγιος ο οποίος έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και υπογράμμισε την επικαιρότητα της εξέγερσης σήμερα: «Η σύγκρουση του κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της, επιτάσσει την συγκρότηση μιας δυνατής επαναστατικής αριστεράς για τα πολυτεχνεία της εποχής μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή την φορά θα νικήσουμε».

Ο Κώστας Πίττας είπε πως η αντικαπιταλιστική αριστερά της ρήξης και ανατροπής έχει τις ρίζες της στις ημέρες του Νοέμβρη. Και εκείνες τις ημέρες η επαναστατική αριστερά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση διεκδικώντας γενική απεργία και την σύνδεση εργατών και φοιτητών καθώς συγκρούστηκε με την αριστερά που έδινε μάχη για να μην περάσει αυτή η προοπτική και πρότεινε την «ομαλή μετάβαση». Τόνισε τον ρόλο που έπαιξαν τα αντιπολεμικά και απελευθερωτικά κινήματα και οι εξεγέρσεις του '68 για το κίνημα στην Ελλάδα και την γέννηση της επαναστατικής αριστεράς. Τέλος, υπογράμμισε τις δυνατότητες που έχει σήμερα η επαναστατική αριστερά, καθώς είναι πολύ πιο ριζωμένη στην κοινωνία, τους εργατικούς χώρους, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Στην συζήτηση που άνοιξε ο Κώστας Τ. σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις, υπογράμμισε τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι σήμερα, αγώνες που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να αξιοποιήσει και να οργανώσει σε μια επαναστατική προοπτική. Ο Γιάννης Κ. μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα εργατών και νεολαίων σήμερα. Τόνισε την αποφασιστική μάχη που έδωσε τότε η επαναστατική αριστερά κόντρα στους «ρεαλισμούς» της αριστεράς και το ίδιο χρειάζεται να κάνει και σήμερα, ανυποχώρητα μέχρι τη νίκη.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα


Τοπικές συνελεύσεις

Μια πλούσια και ζωηρή συζήτηση έγινε στη συνέλευση της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι-Νέο Κόσμο την Πέμπτη 14 Νοέμβρη. Στη συζήτηση που έγινε πάνω στην πρόταση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν περίπου 40 σύντροφοι- ισσες και έγιναν 13 συνολικά τοποθετήσεις. Η συζήτηση κέντραρε πάνω σε μια σειρά κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά:

α)Η μάχη με το ρεφορμισμό και πόσο “αντικειμενικές” είναι οι δυσκολίες που προβάλλει σαν δικαιολογία πάνω στο ζήτημα της υποτίμησης και του κλεισίματος των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει πολιτική κοινοβουλευτικής αναμονής.

β)Το αντιφασιστικό κίνημα και την ανάγκη ο ρόλος, που ήδη παίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα σε αυτό, να αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα (σε τοπικό επίπεδο, με άμεσα βήματα τις αντιφασιστικές πορείες που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες συλλογικότητες για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α στο Παγκράτι, την πορεία στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα).

γ)Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ρόλος που έχει παίξει μέσα στο εργατικό κίνημα απέναντι στις ρεφορμιστικές αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την αναμονή της “λαϊκής εξουσίας” που καλλιεργεί το ΚΚΕ. Σε μια σειρά από τοποθετήσεις εκφράστηκε η άποψη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από αυτό, ενώ χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ανένταχτης συντρόφισσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να μην καταλήξει η συζήτηση για τη συμπόρευση σε ένα πρόσχημα απλά και μόνο για να κατεβεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Αλαβάνο στις εκλογές.

Το τέλος της συνέλευσης ακολούθησαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη (με 17 υπέρ, 11 κατά, 1 λευκό και 2 αποχές) ψηφίστηκε η πρόταση του Πανελλαδικού Συντονιστικού (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός από τα σημεία 19 και 22 που αφορούν την συμπόρευση και το κατέβασμα στις ευρωεκλογές.

Στη δεύτερη ψηφοφορία μπήκε ψήφισμα που έθεσε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, καθώς οι προτάσεις που πλειοψήφησαν στο ΠΣΟ πάνω στα σημεία 19 και 22 δεν συγκέντρωναν τα απαραίτητα 2/3. Η πρόταση ψηφίστηκε ξανά με 17 υπέρ, 11 κατά, 1 λευκό και 2 αποχές.

Στο τρίτο ζήτημα προτάθηκε η οποιαδήποτε συζήτηση για συμπόρευση να συνεχιστεί με βάση το “Προσχέδιο κοινής δήλωσης” (μπορείτε να το βρείτε www.antarsya.gr/node/1712) που διαμόρφωσε η ΚΣΕ μετά τη συνάντηση στις 3 Οκτώβρη, πρόταση που επίσης πλειοψήφισε με 26 υπέρ, 6 κατά και 1 λευκό.

Γιάννης Μαραβελάκης

• Ολόκληρο το κείμενο και τις προτάσεις που μειοψήφησαν στα σημεία 19 και 22 στο ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορείτε να βρείτε στο σάιτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ www.antarsya.gr/node/1750


Τ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/11 3ο Δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιπποπούλεως 58)

Εκδήλωση: Βελδεμίρης, Χαλκίδης, Φύσσας – Η μάχη ενάντια στο φασισμό συνεχίζεται!

Ομιλητές: Μόρφης Στεφούλης, Σπύρος Μαρκέτος, Εύη Ευσταθοπούλου

Τ.Ε. ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/11 Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο 8μμ

40 χρόνια Πολυτεχνείου – η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή

Ομιλητές: Τάσος Κατιντσάρος, Κώστας Πίττας

Τ.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - ΨΥΧΙΚΟ

ΠΕΜΠΤΗ 21/11 Στέκι Χαλανδρίου (Αβέρωφ 7Α) 7μμ

Συνέλευση

Τ.Ε. ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11 Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλ. Γεωργίου) 7μμ

Εκδήλωση: Με την αριστερά της ανατροπής και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, για τη νίκη των αγώνων

Ομιλητές: Αντώνης Δραγανίγος, Παντελής Βαϊνάς, Γιάννης Αγγελόπουλος

Τ.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11 Στοά Σάρκα, αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ 7μμ

Συνέλευση

Τ.Ε. ΠΑΤΗΣΙΑ – ΓΑΛΑΤΣΙ – ΚΥΨΕΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11 Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας 5.30μμ

Συνέλευση

Τ.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11 Στέκι πολιτιστικών ομάδων Πανεπιστημίου Κρήτης 6μμ

Συνέλευση

Τ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11 Στέκι Δασκάλων 6.30μμ

Συνέλευση