21/11: Συνεχίζουμε ενάντια σε κλεισίματα και διαθεσιμότητες

Με στάση εργασίας συμμετέιχαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και η ΕΣΗΕΑ.

Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και παράδειγμα αποτελεσματικού συντονισμού “από τα κάτω”, καθώς μια σύσκεψη - απάντηση στην εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο - μερικών δεκάδων συνδικαλιστών και σωματείων την περασμένη Παρασκευή, μετατράπηκε σε στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο και τα ΜΜΕ, μια βδομάδα μετά.

Τη διαδήλωση άνοιγε το μεγάλο πανό του συντονισμού με το χαρακτηριστικό σύνθημα “ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ” κι ακολουθούσαν η ΕΡΤ, οι απεργοί των ΑΕΙ και οι φοιτητές που είχαν τα πιο μαζικά μπλοκ της διαδήλωσης. “Ξεκινήσαμε έναν αγώνα πριν 10 εβδομάδες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, το δημόσιο πανεπιστήμιο, και το δικαίωμα των νέων γενεών να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκβιασμοί και οι προκλήσεις της κυβέρνησης δεν μας πτoούν. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους” είπε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος ΔΣ της ΟΔΠΤΕ, στο χαιρετισμό του.

“Δουλεύω στην ΕΡΤ 18 χρόνια”, μας είπε η Αντριάνα Μπίνη. “5 μήνες αγωνίζομαι όχι μόνο για τη δουλειά μου, αλλά για την ελευθερία, για τη δημοκρατία. Γιατί η κυβέρνηση πια είναι με το αποφασίζομεν και διατάζομεν. Κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κι αυτό πρέπει να το σταματήσουμε και για μας και για τα παιδιά μας. Με τη σημερινή μας παρουσία στέλνουμε ένα μήνυμα. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί με τη βία και το 'μαύρο' να σταθεί στα πόδια της. Πιστεύω ότι οι μέρες της είναι λίγες. Ο ύπουλος τρόπος που μπήκαν στο Ραδιομέγαρο δείχνει πόσο φασίστες είναι. Το κάνανε γιατί τόσο καιρό είχαμε δώσει βήμα σε όλους τους εργαζόμενους. Κι αυτό δεν το θέλουν. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο. Ο αγώνας συνεχίζεται”.

Μαζί τους και η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, το σωματείο του νοσοκομείου Αγ. Σάββας και το Συντονιστικό των νοσοκομείων, η ομάδα φοιτητών του ΣΕΚ, η ΟΛΜΕ, η Ταξική Πορεία και το ΠΑΜΕ ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των μαθητών από το ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου.

“Έχουν περάσει δυο μήνες κι ακόμη δεν έχουμε καθηγητές. Κάνουμε 16 ώρες μάθημα τη βδομάδα κι από αυτές ελάχιστες είναι ειδικότητας. Χάνουμε το δικαίωμα να δώσουμε πανελλήνιες. Ούτε να πάρουμε απολυτήριο λυκείου μπορούμε. Το αποτέλεσμα είναι να γυρίσουμε ξανά στη Β' τάξη. Αντιστεκόμαστε και σας θέλουμε όλους μαζί μας”, μας είπε χαρακτηριστικά μαθήτρια από το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ συμμαθήτριά της απηύθηνε το ερώτημα “αν πάρουμε το χαρτί από το ΕΠΑΛ που λέει ότι είμαστε νοσηλεύτριες κι επειδή δεν μας μάθανε όσα έπρεπε, πεθάνουν άνθρωποι στα χέρια μας, ποιός θα την πληρώσει;”.

Η διαδήλωση κατέληξε στη Βουλή όπου ενώθηκε με την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους σχολικούς φύλακες που διαδήλωναν από νωρίς έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ξανά στις 21/11

Σε νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων κατέληξε η δεύτερη σύσκεψη του “Συντονισμού ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες”, το απόγευμα της Πέμπτης 14/11. Του συντονισμού δηλαδή, της ΕΡΤ, των ΑΕΙ και πολλών ακόμα σωματείων και συνδικαλιστών που ξεκίνησε μια βδομάδα νωρίτερα, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επιτυχημένης πρωινής απεργιακής διαδήλωσης κι εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για τις τριήμερες εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση από την εργαζόμενη στο Πάντειο, Ειρήνη Δαφέρμου, σχετικά με τις προσπάθειες να εκπέμψει ο ραδιοσταθμός της ΕΡΤ μέσα από το Πολυτεχνείο, παρά τις απειλές του Δένδια και τις δυσκολίες που εμφανίζονταν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ειρήνη Φωτέλλη, εκ μέρους των εργαζομένων στην ΕΡΤ, η οποία αναφέρθηκε στην πρωινή διαδήλωση και πρότεινε την κλιμάκωση με νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Η Ιωάννα Λούβρου, εκ μέρους της απεργιακής επιτροπής του ΕΚΠΑ, τόνισε την κρισιμότητα των συνελεύσεων της Δευτέρας, σε ΕΚΠΑ κι ΕΜΠ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους συνδικαλιστές να δώσουν το παρών και να στηρίξουν τους απεργούς.

Ακολούθησε πολύ πλούσια συζήτηση, με κοινά σημεία την προσπάθεια για μαζική παρουσία στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου και την ανάγκη για συνέχιση και διεύρυνση του συντονισμού.

Στήριξη

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (σωματείων εργαζομένων Μετρό) Αντώνης Σταματόπουλος, κατήγγειλε τον πόλεμο που δέχεται το σωματείο από τις γραφειοκρατικές ηγεσίες των υπόλοιπων σωματείων των μεταφορών και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων, ενώ αντίστοιχα τη στήριξη προς τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σε Wind και Vodafone, ζήτησε ο πρόεδρος του σωματείου της Wind, Στέφανος Μάλαμας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη διάθεση από την πλευρά των συναδέλφων του για ενίσχυση της περιφρούρησης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στα πανεπιστήμια αν από Τρίτη υπάρξει απόφαση για συνέχιση της απεργίας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Ντίνας Παυλοπούλου, εργαζόμενης στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία αναφέρθηκε στο πώς κατάφεραν να κυνηγήσουν τους Τροϊκανούς στο υπουργείο και να τους αναγκάσουν να φυγαδευτούν από το υπόγειο, ενώ πρότεινε μέρες δράσης στους χώρους δουλειάς με περιοδείες, συνελεύσεις κι ακτιβίστικες ενέργειες.

Από τη μεριά του ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μίλησε για την πιο πρόσφατη επιτυχημένη δράση του συντονιστικού των νοσοκομείων, όπου με αφορμή το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει στην Αθήνα οι υγειονομικοί από Ικαρία και Πρέβεζα, πίεσαν και κατάφεραν να προκαλέσουν 24ωρη απεργία από την ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών) για τις 29/11. Πρότεινε να μπει αυτή η μέρα στο ημερολόγιο των κινητοποποιήσεων και των υπόλοιπων σωματείων κι όλοι μαζί “να διαδηλώσουμε στο υπουργείο Υγείας”.

Η σύσκεψη μεταξύ άλλων αποφάσισε την οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης την Τρίτη 19/11, έξω από το Ραδιομέγαρο ενάντια στην παρουσία των ΜΑΤ εκεί και την Τετάρτη 20/11, ημέρα δράσης σε όλους τους χώρους του δημοσίου με καταλήψεις γραφείων, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και με τη συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις εργαζόμενων από τα πανεπιστήμια και την ΕΡΤ.

Για την Πέμπτη 21/11 θα γίνει η προσπάθεια για πραγματοποίηση νέας απεργιακής κινητοποίησης, και συγκέντρωσης στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ αποφασίστηκε και η στήριξη της κινητοποίησης των υγειονομικών στις 29/11. Νέα σύσκεψη συντονισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/11.