Απεργία στον ΕΟΠΥΥ και της ΟΕΝΓΕ 29/11

Οι ακριβείς προθέσεις του δεν ξέρουμε ποιές είναι. Το τι λέει αλλάζει καθημερινά. Το δεδομένο είναι ότι αμέσως μετά το διορισμό του σαν υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι τον ΕΟΠΥΥ τον έχουν πάρει μάνατζερ από τη Γερμανία που θα αποφασίσουν για την τύχη του. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε με κυλιόμενες απεργίες. Υπάρχει ήδη απόφαση για ξεκίνημα της απεργίας από τις 25/11, αλλά την Τετάρτη 20/11 που έχουμε συνέλευση, είναι πιθανό να αποφασιστεί άμεση έναρξη της απεργίας από την επόμενη ημέρα”.

Η απόφαση για απεργία με διάρκεια φαίνεται ότι ήδη έχει τρομάξει την κυβέρνηση και τον Άδωνι, δια στόματος του οποίου, κάλεσε σε συνεργασία και διάλογο καθώς “τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί” κι άλλα τέτοια.

Η δύναμη των 10.000 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ τώρα μπορεί να φανεί. Με την έναρξη και τη συνέχιση της απεργίας και τον συντονισμό με τους γιατρούς του ΕΣΥ που απεργούν στις 29/11, αλλά κι όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις, όπως η ΕΡΤ και οι απεργοί των ΑΕΙ. Άλλο ένα μέτωπο για την κυβέρνηση. Άλλο ένα βήμα για να την ανατροπή της.


ΟΕΝΓΕ

Σε πανυγειονομική απεργία εξελίσεται η 29η Νοέμβρη, μετά και την απόφαση της ΟΕΝΓΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία την συγκεκριμένη ημέρα. Η 29/11, είχε οριστεί ως ημερομηνία που εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία της επαρχίας θα ταξίδευαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μετά από παρέμβαση των αγωνιστών που συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων – Επιτροπών Αγώνα – Υγειονομικών, στο γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, η 29/11 θα είναι απεργιακή ενώ το ίδιο πρωί θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια κι όχι μόνο. Οι γιατροί με την απεργία αντιστέκονται στο γενικότερο πλάνο υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας, τα 25ευρα χαράτσια, τις απολύσεις στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα νοσοκομείων, τις απλήρωτες εφημερίες.

Η καλύτερη οργάνωση της απεργίας ήταν το αντικείμενο την νέας σύσκεψης του Συντονιστικού των νοσοκομείων, το βράδυ της Δευτέρας 18/11, στην οποία συμμετείχαν σωματεία κι εργαζόμενοι από πολλά νοσοκομεία της Αττικής (Αγ.Σάββας, Αγλαΐα Κυριακού, Γεννηματάς, Αμαλία Φλέμινγκ, Γενικό Νίκαιας, Συγγρού, Θριάσιο, Αττικό, Ευαγγελισμός, Παίδων Πεντέλης κ.α).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Συνέχεια δίνουν οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), οι οποίοι εδώ και αρκετές βδομάδες αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιμο και τις απολύσεις που τους ετοιμάζει ο Άδωνις. Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν την Τετάρτη 20/11 και την Παρασκευή 21/11 στις 9πμ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πύλη του ΨΝΑ.