STOP στη βιομηχανία μηνύσεων της Χρυσής Αυγής

Σε αυτή τη βιομηχανία εντάχθηκε η μήνυση κατά του Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Μουντζούρη, που δικάστηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη και αθωώθηκαν πανηγυρικά, μετά από την διεθνή κατακραυγή και την συμπαράσταση του αντιφασιστικού κινήματος.

Τον Μάη του 2009, 6 Χρυσαυγίτες υπέβαλαν μία πολυμήνυση που στρεφόταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΛΜΕ, της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, την Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., του Κυριακάτικου Σχολείου και τις Κοινότητες Μεταναστών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ο λόγος ήταν γιατί τα κόμματα της Αριστεράς, τα συνδικάτα και οι αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει στις 9 Μάη του 2009 σε αντιφασιστική συγκέντρωση προκειμένου να ματαιώσουν ρατσιστική σύναξη μίσους της Χρυσής Αυγής στην Ομόνοια, με τη σφραγίδα των “επιτροπών κατοίκων”.

Οι δικαστικές αρχές, παρέπεμψαν τελικά στο ακροατήριο τον Σ. Μιχαήλ και τον Κ. Μουντζούρη ως κατηγορούμενους για «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Ο Σάββας Μιχαήλ για ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΕΚ κατά της Χρυσής Αυγής και ο δεύτερος, επειδή στον χώρο του Πολυτεχνείου «στεγαζόταν» ψηφιακά το Indymedia, στο οποίο φιλοξενήθηκαν καταγγελίες εναντίον των νεοναζί. Ανάμεσα στους 6 μηνυτές Χρυσαυγίτες ήταν ο Η. Παναγιώταρος, η Θ. Σκορδέλη και ο Ι. Ανδριόπουλος, νυν μηνυτής της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Kατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο κατά του Σ. Μιχαήλ έκρινε ότι το κείμενο της προκήρυξης «κατευθυνόταν στην προτροπή της βουλήσεως ετέρων σε ορισμένη παράνομη συμπεριφορά με τη διέγερση του συναισθήματος και την αποστροφή μιας ομάδας πολιτών εναντίον μιας άλλης, προβαίνοντας σε απλουστευτικές γενικεύσεις…» Την ίδια περίοδο ακροδεξιά ιστολόγια καλούσαν: «Λιώστε το εβραϊκό σκουλήκι», εννοώντας τον Γραμματέα του ΕΕΚ.

Η σύναξη την οποία κάλεσαν οι υποτιθέμενες «επιτροπές κατοίκων», κατευθύνθηκε με τη συνοδεία των ΜΑΤ στο παλιό Εφετείο όπου είχαν βρει στέγη πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Χρυσαυγίτες δίπλα στα ΜΑΤ άρχισαν να πετούν πέτρες και να επιτίθενται με ρόπαλα και καδρόνια σε όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε πέντε τραυματισμούς μετανάστων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στα γύρω στενά.

Αυτή η ασυλία έδωσε το πράσινο φως στη Χρυσή Αυγή να εξαπολύει τα τάγματα εφόδου κατά των μεταναστών και των αντιφασιστών στις γειτονιές που δολοφόνησαν τον Τζαβέντ Μπασίρ, τον Σαχζάτ Λουκμάν, τον Παύλο Φύσσα και τραυμάτισαν δεκάδες ακόμα μετανάστες και αντιφασίστες.

Τον Αύγουστο του 2010 ο Ι. Ανδριόπουλος, που υποστηρίζει ότι κινήθηκε προσωπικά και ότι τα κίνητρά του ήταν καθαρά “πατριωτικά”, καταθέτει προσφυγή στο ΣτΕ με στόχο να βγάλει το νόμο Ραγκούση που έδινε με το σταγονόμετρο ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, αντισυνταγματικό.

Μετά από την “μεγάλη του επιτυχία” να κερδίσει την προσφυγή και ενώ ο Ανδριόπουλος είχε ήδη διοριστεί σαν επιστημονικός συνεργάτης του Βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, έκανε μήνυση στην Εργατική Αλληλεγγύη στις 21/11/2012 για δυσφήμιση, για άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά», το οποίο κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις σε βάρος του δικαιώματος να παίρνουν ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών. Η δίωξη γίνεται με βάση τον νόμο 2243/1994 ο οποίος βάζει σε αμφισβήτηση την ελευθερία του τύπου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μηνυτή να συλλέξει χρηματικά ποσά, με μίνιμουμ τα 30.000 ευρώ, ακόμα και για την παραμικρή «επιλήψιμη», κατά το δικαστήριο, φράση.

Λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος δικηγόρος προχώρησε σε νέα μήνυση κατά του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Π. Κωνσταντίνου για ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ σχετικά με τη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγυης.

Η τεράστια συμπαράσταση στην Εργατική Αλληλεγγύη είναι μια ακόμα απόδειξη, ότι το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, από την Νότια Κορέα μέχρι την Αργεντινή, έχει τη δύναμη να ξεσκεπάσει και τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και τα στηρίγματά τους σε αστυνομία, δικαιοσύνη και κυβέρνηση.


Διαβάστε επίσης

“Φάκελος Χρυσή Αυγή” από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και την ΚΕΕΡΦΑ 

Θεσσαλονίκη: Όχι στο φασισμό 

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις το Σάββατο 23 Νοέμβρη σε Παγκράτι και Τούμπα 

Μια πρώτη νίκη για τους πρόσφυγες 

Λευκάδα: Ρατσιστικό έγκλημα 

Εκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ 

Nα καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμαν και οι εμπρηστές χρυσαυγίτες 

Διακινήστε το Ημερολόγιο της ΚΕΕΡΦΑ! 

Αντιφασιστική Βαρκελώνη 

Σύσκεψη Εργατών Γης Μανωλάδας