ΑΕΙ 11 βδομάδες απεργία

Την Δευτέρα 18 Νοέμβρη με Γενικές Συνελεύσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αποφάσισαν ότι συνεχίζουν με 48ωρες απεργίες, ενώ νέες Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν την Τετάρτη και την Παρασκευή 20 και 22/11. Την Πέμπτη 21/11 θα γίνει νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, όπως την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Συντονισμού ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες όπου συμμετέχουν και οι διοικητικοί (περισσότερα στη σελίδα 20).

Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 19 Νοέμβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη είχε κλείσει την ύλη της, σε εξέλιξη ήταν συνέλευση των εργαζόμενων στο ΑΠΘ για να ξεκινήσουν ξανά οι κινητοποιήσεις που είχαν σταματήσει στις 25 Οκτώβρη. Η πίεση και ο φόβος για τις απολύσεις είναι μεγάλος. Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κενό και σώθηκε μόνο επειδή την συγκράτησαν συνάδελφοί της και ο Πρύτανης.

O ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια έχει ξεσηκώσει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Την Τρίτη 19/11 οι απεργιακές φρουρές στους χώρους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ ήταν ιδιαίτερα μαζικές με τη συμμετοχή φοιτητών. Οι σχολές του Πολυτεχνείου άλλωστε έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις με απόφαση Γενικών Συνελεύσεων. Η ενότητα φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στην μαζική διαδήλωση του Πολυτεχνείου όπου τα μπλοκ των φοιτητών και των εργαζόμενων στα ΑΕΙ ήταν μαζί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις απειλές που όμως αποδεικνύονται «κούφια λόγια». Οι εκβιασμοί της Αστυνομίας για να μην εκπέμψει σήμα η ΕΡΤ από το Πολυτεχνείο δεν πέρασαν, ενώ αυτά που λέει ο Αρβανιτόπουλος ότι θα στείλει τα ΜΑΤ να επέμβουν και να σπάσουν την απεργία είναι αστεία. Το Υπουργείο για μια ακόμα εβδομάδα προσέφυγε στα Δικαστήρια για να βγάλουν την απεργία «παράνομη και καταχρηστική».

Ακόμα και οι Σύγκλητοι έχουν εναντιωθεί στις κινήσεις του Υπουργείου. Το μεσημέρι της Δευτέρας 18/11 τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ έδωσαν τις παραιτήσεις τους στον Πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες με τις οποίες βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, από όλες τις μεριές τονίζεται ότι τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν αν προχωρήσουν οι απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι από τα δύο Ιδρύματα καλούν και την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΙΠΤΕ) να καλύψει την απεργία τους. Το Δελτίο Τύπου των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ αναφέρει: «Εισηγούμαστε στην ΟΔΙΠΤΕ και αποφασίζουμε δύο 48 ώρες απεργίες και περιφρούρηση αυτών :α) 19-20/11 με αίτημα: Να ανασταλεί και να ακυρωθεί η Κ. Υ. Α. Να ακυρωθεί η οριζόντια κατάργηση κλάδων (φύλακες, προσωπικό Η/Υ), β) 21-22/11 με αίτημα: Να αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις των συναδέλφων».