Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση Κρήτης: Έτσι πολεμάμε τα φασιστοσκάνδαλα

Η βρετανική αυτή εταιρία ήταν η εταιρία στην οποία είχε παραχωρηθεί η έκταση των 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Της παραχωρήθηκε η συγκεκριμένη έκταση έπειτα από ένα διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» το 1993. Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρξαν παράνομες διαδικασίες. Τα σχέδια της εταιρίας προέβλεπαν τη δημιουργία μιας φαραωνικού τύπου τουριστικής επένδυσης που περιλάμβανε ξενοδοχεία 7.000 κλινών και τριών γηπέδων γκολφ.

Η έκταση αυτή παραχωρήθηκε στην εταιρία το 1998 παρόλο που το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι τα 10.000 από αυτά τα στρέμματα, ήταν κρατική γη και πολλά από αυτά αποτελούσαν περιοχή προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura. Μια τέτοιου τύπου επένδυση θα αποτελούσε απόλυτη καταστροφή για την περιοχή και για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων. Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων του Λασιθίου και περιβαλλοντικών οργανώσεων, απέρριψε το συγκεκριμένο έργο και έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότησή του ήταν παράνομη.

Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι ο Πάλλης παρά τους ισχυρισμούς του ότι ήταν απλά ένας από τους μετόχους της συγκεκριμένης εταιρίας, ήταν ο εκπρόσωπός και δικηγόρος της καθώς τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην επένδυση αποστέλλονταν σε αυτόν. Το όνομά του είναι αναμεμιγμένο σε υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, σε οφσόρ ναυτιλιακές εταιρίες που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν ούτε ένα καράβι, σε αγορές - μυστήριο μετοχών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», μέσω άλλης οφσόρ εταιρίας, σε απάτες με κύκλωμα ροζ τηλεφώνων, καθώς και σε απαγωγή του επιχειρηματία Έντουαρντ Στέισι.

Με αφορμή την πριν από ένα χρόνο απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να δώσει ξανά πράσινο φως στη συγκεκριμένη επένδυση και μάλιστα με τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης, καταθέσαμε ως Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης (24/1/13) ο τότε αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κος Καστρινάκης είχε χαρακτηρίσει τη μελέτη που αφορούσε στη συγκεκριμένη επένδυση ως «την πληρέστερη μελέτη που είχε γίνει ποτέ» και υπερασπίστηκε πλήρως τόσο το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή όσο και την εταιρία με την επένδυση που «θα φέρει ανάπτυξη και δουλειά στον τόπο».

Καταστροφή

Απέναντι στις αιτιάσεις από τη δική μας την πλευρά για καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος, απάντησε ότι σύντομα θα κατατίθεντο συμπληρωματικές μελέτες για αφαλάτωση, προτρέχοντας ότι αυτές θα λύσουν και το πρόβλημα. Φυσικά στη συνεδρίαση αυτή ο κος Καστρινάκης δεν εξέφραζε τη προσωπική του γνώμη, αλλά απαντούσε εκ μέρους της πλειοψηφίας του ΠΣ.

Οι τελευταίες εξελίξεις θεωρούμε ότι επιβεβαιώνουν όσους αντιτάχθηκαν στη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα κύκλωμα επιχειρηματιών, φασιστών, ρασοφόρων επιχειρηματιών και πολιτικών παραγόντων έχει βάλει το Λασίθι στο μάτι για τα καλά με σκοπό την κερδοσκοπία. Τι άλλο να φανταστούμε όταν στο σπίτι του εκπροσώπου της εταιρίας βρίσκεται ναζιστικό μουσείο; Τι να υποθέσουμε όταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει συστατικές επιστολές από τον γνωστό ηγούμενο Εφραίμ για να προωθήσει «τις οικονομολογικές και διαχειριστικές υποθέσεις» του Βατοπεδίου;

Τι να αναλογιστούμε όταν αλλάζει τη μια οφσόρ εταιρία μετά την άλλη και πίσω από την κάθε μία βρίσκεται και μια απάτη; Διερωτόμαστε γιατί να διαφέρει η συγκεκριμένη επένδυση στην οποία ο κος Πάλλης παίζει έναν τόσο εξέχοντα ρόλο, αυτή στη Μονή Τοπλού, από όλες τις άλλες «επενδύσεις» στις οποίες είχε εμπλακεί; Γιατί κρατικοί φορείς επιμένουν τόσο στην προώθησή της και γιατί τοπικοί παράγοντες την εκθειάζουν με τέτοια θέρμη; Ποια συμφέροντα καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική στάση;

Ως ΑΑΠ καταθέσαμε νέα επερώτηση στο ΠΣ Κρήτης επαναφέροντας το θέμα και ζητώντας νέα τοποθέτηση του ΠΣ. Ζητούμε επίσης να μάθουμε αν οι μελέτες που είχαν υποσχεθεί ότι θα κατατεθούν, έχουν κατατεθεί. Ξέρουμε ότι ο κος Καστρινάκης δεν θα μας απαντήσει αυτή τη φορά γιατί έχει παραιτηθεί από τη θέση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, αφού βρίσκεται κατηγορούμενος για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το Δήμο Νεαπόλεως, όταν ήταν Δήμαρχος εκεί. Περιμένουμε όμως μια απάντηση από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Στην Εργατική Αλληλεγγύη είχαμε γράψει αμέσως μετά τη συνεδρίαση στις 24/1/13: «Σύμφωνα με περιγραφές το ποιόν της εταιρίας, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη «επένδυση», είναι αμφισβητήσιμο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση διακινδυνεύει να μετατρέψει τον εαυτό του σε τμήμα ενός σκανδάλου». Οι εξελίξεις τείνουν να επιβεβαιώσουν τον πρώτο ισχυρισμό μας. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί και ο δεύτερος.

Σεραφείμ Ρίζος, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης